Averea lui Etcu este de invidiat pentru orice functionar la stat: 3,9 ha la Miroslava, 46 ha la Rediu, un apartament in Iasi, doua autoturisme, un tractor. PD Iasi spera intr-o schimbare dupa contestatii.

Scaunul de subprefect vacantat la sfirsitul anului trecut ar putea fi ocupat de un economist cu o avere de invidiat.

Potrivit rezultatelor concursului organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Vasile Etcu, specialist in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie de la Bucuresti, iesean de origine, a cistigat la diferenta de aproape un punct in fata consilierului local PD Cristian Angheluta. Acesta a depus contestatie imediat dupa aflarea rezultatelor.

"Consider ca la interviu puteam sa fiu mai bine punctat si vreau sa vad daca am dreptate. Cind diferenta este atit de mica, cred ca oricine ar face contestatie", a precizat Angheluta. Dupa solutionarea contestatiilor, noul subprefect va fi numit prin ordin al Guvernului.

Astfel, daca rezultatele nu vor fi modificate de contestatie, postul de subprefect va fi cistigat de Etcu cu o diferenta de 0,9 puncte. Conducerea PD inca mai spera intr-o schimbare a rezultatelor, in timp ce liderul PNL, Relu Fenechiu, considera ca Etcu este "un personaj potrivit pentru aceasta functie".

Contestatia, rezolvata pina miine

In urma celor doua probe ale concursului de ocupare a functiei de subprefect, Vasile Etcu a obtinut 182,7 puncte, fata de 181,8 puncte acumulate de consilierul local PD. Rezultatul obtinut ii poate aduce functia de subprefect de Iasi, daca contestatia depusa ieri de Angheluta nu va schimba situatia.

Comisia care va analiza contestatia se va intilni azi, iar pina miine vor fi afisate rezultatele finale. Conducerea PD s-a aratat rezervata fata de rezultate. "Este un rezultat foarte bun daca privim tabloul celor sapte candidati.

Ma bucur foarte mult pentru Cristian, mai ales ca diferenta intre cei doi primi clasati este de citeva sutimi, iar dupa analiza contestatiilor cred ca inca mai sint sanse ca el sa devina subprefect. Totul e in mina comisiei care analizeaza contestatia", a precizat senatorul PD Dan Carlan. Noul subprefect va fi numit oficial in cel mult doua saptamini.

"Pe baza propunerii inaintata de catre presedintele comisiei de concurs pentru recrutarea inaltilor functionari publici, candidatul declarat admis va fi numit in functia de subprefect prin hotarire de Guvern", a precizat Catalina Burcea, reprezentant ANFP.

Numirea unui nou subprefect este asteptata de cei doi sefi ai Prefecturii, care pina in prezent si-au impartit atributiile fostului subprefect Florin Ungureanu, decedat la sfirsitul anului trecut. "Asta este una din satisfactii, ca vom reusi sa impartim sarcinile", a precizat subprefectul Tudor Leonte.

Totodata, conducerea PNL s-a aratat multumita de posibila numire a lui Etcu in functia de subprefect. "Este o dovada a faptului ca nu s-a cistigat concursul pe criterii politice, ci pe profesionalism. Pozitia de subprefect este una plina de responsabilitate. Cred ca domnul Etcu este un personaj potrivit pentru aceasta functie, mai mult nu comentez", a precizat deputatul PNL Relu Fenechiu.

Ceilalti patru candidati au obtinut note variind de la 123,6 puncte, acumulate de fostul senator Vasile Strambu, si 144,9 puncte, obtinute de managerul public din cadrul Prefecturii Marta Ionela Dunca.

Singurul care nu s-a mai prezentat la a doua proba a interviului a fost directorul Oficiului de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Liviu Bulgaru, care a acumulat doar 42 de puncte la proba scrisa.

Cine este Etcu?

Vasile Etcu lucreaza ca economist specialist in cadrul DNA Bucuresti. "Sint un om normal, am 49 de ani, cu 25 de ani vechime in munca. Am lucrat la Iasi timp de zece ani in cadrul Curtii de Conturi si de trei ani si jumatate lucrez la Bucuresti", a precizat Etcu. El a afirmat ca s-a inscris la concurs indemnat de dorinta de a se autodepasi.

"Este o functie de conducere, iar pina acum am avut doar functii de executie. Cred ca ideea a venit din dorinta de mai mult si mai bine pe plan profesional. Iar pe plan subiectiv, cred ca din dorinta de a reveni la Iasi", a afirmat Etcu. El a precizat ca asteapta sa treaca perioada contestatiilor si apoi isi va face proiecte legate de noua functie.

Etcu are o avere de invidiat pentru un functionar. Potrivit declaratiei de avere de pe site-ul DNA, acesta detine 3,9 ha la Miroslava si peste 46 ha in comuna Rediu. "Pina anul trecut, eu m-am ocupat de el, dar incepind de anul acesta l-am arendat", a spus Etcu.

El mai detine un apartament in Iasi, un autoturism Dacia, un tractor cumparat in 2002, dar si un autoturism Renault, cistigat la un concurs. Totodata, familia Etcu a contractat un imprumut in 2006 de 65.000 euro, iar cei doi soti cistiga anual, potrivit declaratiei de avere, aproximativ 50.000 de lei.