Latinfundiarul Gigi Becali i-a promis omului de afaceri Ion Martis, patronul Atlas TV Focsani, 10 miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrarilor la catedrala "Cuvioasa Parascheva" din Focsani. Cel putin asa a spus omul de afaceri credinciosilor aflati la slujba de Florii, in biserica "Adormirea Maicii Domnului" din din Unirea-Odobesti.

"Am fost la Gigi Becali ieri (simbata, n.r.), i-am luat un interviu si ne-a promis 300.000 de euro, adica 10 miliarde de lei pentru a continua lucrarile la catedrala din Focsani", a spus credinciosilor Ion Martis. Interviul la care facea referire Ion Martis va fi difuzat joi seara, la emisiunea Convorbiri, pe Atlas TV.

Apropierea dintre Ion Martis si Gigi Becali vine pe fondul unei alte prietenii a omului de afaceri focsanean cu Episcopul Buzaului si Vrancei, PS Epifanie, care a sfintit biserica ridicata de Gigi Becali pentru stramutatii din Vadu Rosca.

In comuna Vulturu, se afla in lucru Biserica cu hramul "Sfintul Gheorghe" ridicata tot de patronul Stelei pentru noul sat in care au fost stramutati sinistratii din Vadu Rosca. Gigi Becali, care s-a laudat ca a ctitorit nu mai putin de 17 biserici, a declarat ca biserica stramutatilor din Vadu Rosca va fi sfintita de Sfintele Paste.

De la Prunache la DNA

Inceputa in 2002, constructia catedralei "Cuvioasa Paraschiva" din Focsani a reusit sa bata multe recorduri, in cinci ani turnindu-se doar fundatia pentru a-l impresiona pe Patriarhul Teoctist in

septembrie 2003 si un paraclis din lemn, in conditiile in care finantarea la nivelul anului 2002, era asigurata de la Fondul National de Solidaritate. Din cele 104 miliarde de lei alocate pentru lucrari in 2000, vrincenii nu au cheltuit decit 52 miliarde de lei. Pentru catedrala din Focsani au fost alocate 18,4874 miliarde de lei, pe care le-a primit prin H.G. nr.

1146/2000, din care insa s-au cheltuit doar 11,12333 miliarde de lei. Cit despre constructorul catedralei, respectiv controversatul om de afaceri Corneliu Prunache si firma sa SC Aispa Stars'95, acesta a abandonat lucrarile imediat dupa ce le-a inceput, nu inainte de a incasa cele 11,12333 miliarde de lei. Deoarece s-au inregistrat nereguli,

dosarul "Catedrala" se afla la Departamentul National Anticoruptie. In ultimul an, s-a constituit o comisie locala care incearca finalizarea lucrarilor la catedrala Focsaniului.

Prima "biserica electorala"

Se pare ca Vrancea este din nou teritoriu experimental pentru politicieni. De aceasta data Gigi Becali a decis sa testeze proiectul "bisericilor electorale" tocmai in orasul Unirii. Banii promisi de Gigi Becali prin anuntul facut public de Ion Martis de Ziua Pacalelilor nu sint deloc o pacaleala.

Investitia omului de afaceri din Pipera poate aduce voturi substantiale lui Gigi Becali si indirect PNG, iar recentele miscari de trupe din sinul PNG-ului din Focsani, in care un fost lider PSD a devenit seful Filialei Vrancea arata clar ca Gigi Becali vrea sa faca scor mare in Vrancea.

La acest marketing trebuie adaugate si casele sinistratilor din noul sat Vulturu Becali s mai ales biserica pe care Becali o ridica pe acest amplasament. In ceea ce priveste politica Bisericii Ortodoxe Romane fata de "bisericile electorale", oficial nu s-a luat nici o pozitie.

Singurul ierarh care a decis in cadrul unui sinod mitropolitan sa interzica ridicarea de "biserici electorale" in mitropolia sa este IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului. Albei, Crisanei si Maramuresului. "Un lacas de cult nu poate fi ridicat fara binecuvintarea episcopului, asa incit pe teritoriul eparhiei noastre

nu se vor ridica biserici electorale", se arata in apelul sinodului mitropolitan. Investitia sefului PNG CD aranjeaza cum nu se poate mai bine conducerea Eparhiei Buzaului si Vrancei, care se chinuie de citiva ani sa devina Arhiepiscopie. Or, acest lucru nu se putea fara ca Arhiepiscopia sa nu aiba un sediu de episcop vicar in Focsani.

Construirea catedralei nu face decit sa grabeasca demersul Episcopiei si sa justifice in fata Sfintului Sinod ca viitorul episcop vicar de Vrancea va avea si un sediu epicopal la Focsani. (Eduard POPESCU)