Complexul National Muzeal "Astra" din Sibiu si-a propus sa incinte prin foarte multe evenimente culturale deosebite, atit sibienii, cit si turistii asteptati in aceasta vara.

Intr-o conferinta de presa, directorul general Corneliu Bucur si-a anuntat planurile pentru sezonul estival al Capitalei Culturale Europene. Intre care se numara si sesizari si reclamatii la adresa Ministerului Culturii, pentru ca nu a finantat o serie de proiecte propuse de "Astra".

Suparat pe Iorgulescu

Bucur ramine suparat pe Iorgulescu. Directorul celei mai importante institutii culturale din Sibiu, care apara din rasputeri traditiile si istoria poporului roman, a atacat din nou Ministerul Culturii. „Acest minister, sub egida caruia se afla si institutia pe care o conduc, duce o politica discriminativa si persecutiva la adresa Muzeului National «Astra» Sibiu, din cauza faptului ca fondurile pe care le-am solicitat nu numai ca nu ne-au fost alocate, ci nici macar nu au fost luate in seama.

Din acest motiv, voi cere institutiilor abilitate sa ia masuri in acest sens, iar o comisie de ancheta sa studieze modul in care au fost alocati banii de catre acest minister, pentru toate institutiile de cultura", a spus Corneliu Bucur. El a adaugat ca apreciaza Gala Premiilor Patrimoniului Cultural National o "afacere de casa" a Ministerului Culturii si Cultelor.

Slujba Invierii, in aer liber

Deschiderea oficiala a sezonului turistic la muzeul din Dumbrava se va face chiar in ziua de Pasti. In biserica de lemn de la Bezded se va tine chiar o slujba religioasa, care sa celebreze Invierea Domnului, in noaptea de 7 spre 8 aprilie.

Credinciosii sint asteptati la portile muzeului cu jumatate de ora inainte de miezul noptii, iar intrarea va fi libera. Iar saptamina viitoare, la Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder", din Piata Mica, va avea loc urmatorul mare eveniment cultural al "Astrei", lipsit, insa, de semnificatie religioasa.

Expozitia „Costume populare mexicane" va fi vernisata pe 12 aprilie, in colaborare cu Ambasada Mexicului din Romania.

Recunoscuti in lume

Pe 12 mai, va fi deschisa pentru public expozitia „Identitate europeana", adusa din Viena, pe care directorul CNM "Astra" o vede ca pe o alta mare realizare pentru anul Capitalei Culturale. „In aceasta perioada am reusit sa elaboram foarte multe proiecte de o deosebita importanta culturala, atit la nivel national, cit si mondial.

De exemplu, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale «Astra» a fost introdus pe agenda consulilor onorifici din intreaga lume, in urma eforturilor noastre, de a face cunoscut pretutindeni in lume, proiectele si programele noastre", se mindreste Corneliu Bucur. Lista evenimentelor continua cu simpozionul international „Rromii intre romantizare si stigmatizare.

Perspective din Germania si Romania", un proiect desfasurat in colaborare cu Universitatea Trier din Germania, si care va avea loc in 21 iunie.

Bunatati pe ecran

In perioada 18-21 mai, va avea loc la Sibiu Festivalului Filmului European, la initiativa lui Giorgio Ficarelli, consilierul Delegatiei Comisiei Europene la Praga. Manifestarea va fi sustinuta si de Complexul National Muzeal „Astra Sibiu", a promis Corneliu Bucur.

"In urma unei discutii cu Giorgio Ficarelli am ajuns la concluzia, ca in cadrul acestui festival, va exista un departament special de proiectii de filme gastronomice, in care vor fi prezentate foarte multe bucatarii europene, dar si modul cum se prepara anumite mincaruri, in care se va evidentia respectarea 100% a normelor europene de igiena", arata directorul general.