Considerata drog, canepa a disparut din Prahova. Desi guvernul acorda subventii pentru cultivatori, taranii prahoveni nu vor putea beneficia de acesti bani de teama controalelor. De mai bine de patru ani, in judetul nostru nu mai exista culturi de canepa. Singurele plante de acest fel care mai pot fi gasite sunt pe marginea santurilor

Solicitarile de subventii din partea potentialilor beneficiari se vor primi in perioada martie-mai, iar verificarea acestora in teren se face in lunile mai-iunie, supracontrolul putand dura pana in septembrie. Aceste sume sunt de 214 euro/hectar pentru culturile de canepa.

Taranii prahoveni au renuntat insa, inca de acum trei sau patru ani, la cultivarea canepii de frica raidurilor “mascatilor”. Aurel Anghel, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Prahova spune ca in anii trecuti prahovenii cultivau aceasta planta si chiar exista in judet o topitorie de canepa si in.

Acum insa nu mai exista nici urma de culturi pe terenurile agricultorilor din judet. Canepa creste salbatic prin mai multe zone ale Prahovei, dar plantele sunt atent monitorizate. “Este un control foarte strict, mai ceva decat cel de la soia modificata genetic si din aceasta cauza agricultorii nostri au renuntat.

Oricum, din cate stiu eu, canepa care creste la noi se deosebeste de cea din care se pot extrage droguri”, a declarat directorul Anghel.

Canepa cultivata in Romania, cannabis sativa, se deosebeste fundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC (beta-9-tetrahidrocanabinol), atat prin forma, cat mai ales prin concentratia de drog: maxim 0,2% in canepa obisnuita, fata de peste 1% in cea indiana. Canepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice.

Nimic nu se arunca, totul poate fi valorificat, iar produsele obtinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii pana in industria cosmetica sau auto.