Elevii si studentii pot depune, pina in 18 aprilie, cereri pentru cei 200 de euro acordati de stat la achizitionarea unui calculator.

Elevii si studentii care doresc sa beneficieze de ajutorul financiar de 200 de euro, pentru achizitionarea unui calculator, trebuie sa depuna o cerere, pina in data de 18 aprilie, la unitatile de invatamint in care studiaza.

"Programul «Euro 200» apartine Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), cu scopul de a ajuta tinerii, care provin din familii dezavantajate din punct de vedere financiar.

Pentru acest lucru, in cadrul fiecarei scoli, exista o comisie, care va primi cererile elevilor. In cazul in care vor exista contestatii, acestea se vor primi la Inspectoratul Scolar", declara Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct.

Conditii

De aceasta subventie pot beneficia elevii sau studentii de la invatamintul de stat sau particular acreditat, in virsta de pina la 16 ani, care au un venit brut pe membru de familie sub 150 de lei. Pentru ca anul acesta sa primeasca subventia, elevii si studentii solicitanti trebuie sa nu mai fi beneficiat de un astfel de ajutor in anii trecuti.

Subventia se acorda sub forma unui bon valoric reprezentind echivalentul in lei a sumei de 200 de euro. Beneficiarii acestui ajutor trebuie sa-si cumpere un calculator nou in termen de 30 de zile de la primirea bonului valoric.

De asemenea, cei care si-au cumparat un calculator subventionat sint obligati ca, timp de trei ani de la achizitie, sa nu il instraineze. Cei care nu respecta angajamentul trebuie sa restituie echivalentul in lei a ajutorului financiar acordat, calculat la cursul de schimb de la data constatarii abaterii.

Beneficiarii subventiei isi pot achizitiona calculatorul de la orice agent economic care comercializeaza astfel de aparate, achitind diferenta de pret care depaseste contravaloarea ajutorului financiar.

Din 2004

Ministerului Educatiei si Cercetarii a demarat acest program in 2004, iar de atunci au fost 80.568 beneficiari, dintre care peste jumatate, adica 41.322, au provenit din familii cu venit zero. Venitul maxim brut pentru care a fost acordat bonul valoric in vederea achizitionarii unui calculator a fost, in 2004, de 105.000 lei, in 2005 - de 250 de lei, iar in 2006 - de 135,5 lei.