In primele trei luni, Capitala Culturala Europeana 2007 a gazduit aproximativ 200 de evenimente culturale. Majoritatea, intre patru pereti. Cu un numar restrins de bilete. Cu nemultumiri.

Dupa un inceput de an mai putin fast, programul estival al Capitalei Culturale, care a inceput vineri, a reusit sa scoata publicul in strada. Pietele medievale, Corso si stradutele cochete ale Sibiului s-au transformat pentru trei zile, in scene pentru spectacole. Iar acesta este doar inceputul.

Parada triumfala

Parca mai multi decit pe 1 ianuarie, mii de sibieni au luat cu asalt Piata Mare, vineri seara, pentru a admira parada mult anuntata. A inceput la ora 20. asa cum fusese programata, cu un grup de 13 motociclisti. Zgomot, fum si adrenalina. Tineri si batrini, spectatorii au tresarit de emotie inca din primele minute. Au urmat cele doua care alegorice.

In fata publicului, prima data a aparut vulturul, care a prezentat un scurt joc de artificii. Apoi, au aparut oamenii pe picioroange, artisti ai Companiei "Wallart". Jocurile pirotehnice care au insotit parada au fost realizate de aceeasi companie. Spectacolul cel mare a avut loc in fata Palatului Telefoanelor. Fiecare grup a oferit cite o reprezentatie de aproximativ zece minute.

Primire calduroasa

Cei 500 de artisti au fost intimpinati, in Piata Mare, de primarul Klaus Johannis. "Bine ati venit in Piata Mare! A venit timpul ca Sibiul sa beneficieze de cele mai frumoase scene pe care le are, piete din centrul si orasul istoric. Sper sa va vad de cit mai multe ori pe strazi in aceasta vara, pe care o vom umple de evenimente de cea mai buna calitate.

Sper sa va distrati si sa va bucurati de vremea frumoasa si de spectacolele pe care le-am pregatit pentru acest week-end. Distractie placuta!", le-a urat primarul Klaus Johannis sibienilor de pe scena montata in piata. Petrecerea cu foc, dans si jonglerii a continuat, iar la ora 23, finalul a fost marcat cu un foc de artificii.

Celti si rock

Simbata, in cea de-a doua zi a manifestarilor de deschidere a sezonului estival, aproape 17.000 de sibieni au urmarit spectacolul cu muzica si dansuri irlandeze, sustinut de artistii companiei „The Celtic Feet". Acesta a costat 30.000 de euro, adica jumatate din suma cheltuita pentru cele trei zile.

Cu toate ca nu stiau foarte multe lucruri despre Romania, artistii au fost impresionati atit de numarul mare de spectatori prezenti la spectacol, cit si de atmosfera creata. Cea de-a treia seara a inaugurarii sezonului estival s-a incheiat cu concerte rock sustinute de cele mai cunoscute trupe romanesti ale momentului: "Vita de Vie", "Taxi", "Directia 5" si "Vama" lui Tudor Chirila.

Probleme in public

Seara de vineri a fost cea mai agitata pentru oamenii legii. Tinerii care s-au dezbracat in mijlocul multimii au fost amendati cu 500 de lei "de caciula". Apoi, o femeie de aproximativ 50 de ani a suferit o criza puternica de epilepsie si a fost ridicata de ambulanta.

Iar in jurul orei 22.30, jandarmii au gasit o fetita de numai 5 anisori, care se pierdurse de parinti. Semnalmentele copilului au fost transmise prin statie catre toate patrulele de politisti si jandarmi din zona, asa ca parintii i-au fost gasiti inca inainte de incheierea evenimentului.