Obligatia de a monta repartitoare de costuri pentru caloriferele din apartamente a generat tensiuni in asociatiile de proprietari ploiestene. Potrivit noii legi a serviciilor publice, pana la 1 august ar trebui ca toate cele aproximativ 64.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare, sa aiba repartitoare de costuri pentru fiecare calorifer din casa.

In caz contrar, proprietarii de apartamente sunt amenintati cu amenzi cuprinse intre 500 si 1000 de lei noi. La acest moment, potrivit estimarilor, numai jumatate din apartamentele din Ploiesti au montate repartitoare de costuri pe calorifere, una dintre cauzele pentru care ploiestenii au preferat sa plateasca ceva mai mult la intretinere in lunile de iarna, a fost saracia.

Pentru montarea unui singur repartitor de costuri, respective pentru un calorifer se plateste circa 120 de lei noi si, chiar daca societatile montatoare de asemenea aparatura accepta plata in rate fara dobanzi, oamenii nu s-au indurat sa dea acesti bani. Mai sunt cazuri in care unii s-au plansa ca dupa ce si-au montat repartitoarele au avut de platit mai mult decat inainte.

Liderul Uniunii Asociatiilor de Proprietari, Ion Stan este de parere ca ploiestenii care stau la blocuri nu s-au inghesuit sa monteze repartitoare si din cauza ca firmele cer pentru citirea aparatelor o jumatate de euro pe luna.

Stan spune ca firmele care monteaza repartitoare de costuri in oras i-au obligat pe proprietarii de apartamente sa prelungeasca contractile pana la 10 ani si ca, in situatia in care aproape 20 de procente dintre asociatii au restante importante la cheltuielile de intretinere va fi o problema in ce priveste plata datoriilor in parallel cu cea a repartitoarelor.

Ar fi fost mai correct ca montarea repartitoarelor sa fi devenit obligatory doar dupa reabilitarea termica a blocurilor. In cazul unui bloc reabilitat, factura la caldura scade cu pana la 40 la suta, economie la care se mai adauga un procent de circa 10 la suta, daca pe caloriferele din acel bloc au fost montate si repartitoare de costuri”, a declarat presedintele Stan.

Numai ca in ce priveste reabilitarea termica, in Ploiesti s-a facut un singur pas. Adica a fost executat un singur bloc, iar acela s-a dovedit ulterior ca proprietarii de apartamente de acolo nu au fost foarte multumiti de modul in care a fost executate lucrarile.