Mult asteptatele si rivnitele premii UNITER, acordate pentru activitatea teatrala a anului 2006, s-au decernat, aseara, in cadrul galei-spectacol prezentate chiar de presedintele UNITER, Ion Caramitru.

Nu au lipsit actori precum Stela Popescu, Rodica Popescu-Bitanescu, maestrul Ion Lucian, sau regizorul Alexandru Tocilescu, iar in public s-au aflat oficialitatile Sibiului, reprezentantii Casei Regale, regele Mihai, alaturi de regina Ana, principesa Margareta si printul Radu, si Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru Sibiu 2007. In total, 900 de spectatori de marca.

Omagiu Virgil Flonda

A 35-a editie a Galei UNITER a inceput cu un omagiu adus actorilor care ne-au spus adio in anul 2006. Un omagiu pentru intreaga activitate i s-a adus lui Virgil Flonda, fost director artistic al Teatrului National "Radu Stanca".

"Un omagiu deosebit vreau sa-i aducem acum, prin aplauze, celui care a fost marele actor al scenei sibiene, dar nu numai, Virgil Flonda. Virgil si-a luat ramas-bun de la noi toti, trecind in lumea celor drepti, chiar de pe scena Teatrului «Radu Stanca», din rolul lui Vladimir, din spectacolul «Asteptindu-l pe Godot»", a reamintit Ion Caramitru.

Decernarea premiilor

Marele spectacol al Capitalei Culturale Europene a inceput cu decernarea premiului pentru debut. Acesta a fost cistigat de Cristian Grossu, pentru rolul Graham, din spectacolul "Purificare", jucat pe scena Teatrului National din Cluj. Premiul pentru cel mai bun rol secundar a fost obtinut de actrita Teatrului Odeon, Rodica Manadache, pentru rolul Adel, din piesa "Joi. megaJoi".

La categoria cel mai bun actor in rol secundar, a cistigat Sorin Leoveanu, pentru rolul anchetatorului din spectracolul "Crima si pedeapsa", jucat la Teatrul Bulandra. Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Marius Stanescu, pentru Hamlet, la Odeon, iar cea mai buna actrita, Andreea Bibiri, de la Teatrul National Cluj.

Piesa anului

Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2006 a fost declarata piesa "Complexul Romania", de Mihaela Michailcov. Premiul a fost inminat de principele francez Jean d'Orleans.

"Sint multumita ca a inceput sa se puna accent si pe dramaturgia romaneasca. «Complexul Romania» este povestea a doi pusti, care au visat sa realizeze ceva, chiar daca in final, ei nu ramin impreuna.

Am putut realiza aceasta piesa, pentru ca m-am nascut exact la momentul potrivit, lucru pentru care le multumesc parintilor mei", a spus realizatoarea.