Complexul National Muzeal "Astra" asteapta si mai multi turisti. Muzeul in aer liber din Dumbrava este punctul forte, dupa cum afirma chiar directorul Corneliu Bucur.

A tiparit brosuri informative, in limbile engleza, franceza si germana. Ghidurile cuprind atit programul de vizita al diferitelor institutii culturale, cit si alte date utile. Acum, Bucur are inca o idee, pe care o va pune in practica incepind cu prima zi de mai. Pasaportul cultural. Iar critica la adresa celorlalte institutii culturale continua.

Pasaport cultural

De la 1 mai, turistii romani si straini isi pot procura pasaportul cultural 2007, pentru a putea vizita toate muzeele, care apartin Complexului National Muzeal "Astra" Sibiu.

Acesta costa 50 de lei si va fi pus in vinzare la toate birourile de informare turistica din Sibiu, dar va putea fi comandat si de pe site-ul muzeului. Pasaportul contine cite o fila pentru fiecare muzeu si care se va stampila, dupa fiecare vizita.

"Ideea realizarii acestui pasaport cultural mi se pare un lucru inedit, mai ales pentru turistii straini, care il vor putea pastra ca o amintire a anului 2007, cind poate au pasit pentru prima data in Sibiu, an in care orasul medieval a fost Capitala Culturala a Europei", este de parere Corneliu Bucur.

Nemultumirile directorului

Legat de vizita consulilor onorifici, care a avut loc in Sibiu, in cursul saptaminii trecute, directorul Bucur acuza autoritatile locale si presa ca au minimalizat vizita acestora in muzeul din Dumbrava.

"Practic, domniile-sale au venit sa viziteze acest muzeu si au fost foarte impresionati, deoarece au gasit un muzeu viu, in care te poti plimba cu caleasca, in care poti face o plimbare cu barca pe lac, poti vizita minunatul lacas de cult, Biserica din Bezdea", a afirmat Corneliu Bucur, destul de indignat.

"Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a fost de-a dreptul incintat de cum arata muzeul din Dumbrava, iar printul Dimitrie Sturdza a promis ca va reveni in muzeu, insotit de intreaga familie si de prieteni", adauga Bucur.

Opulenta culturala

Directorul de la Astra nu vede rolul amplasarii statuetelor lui Hermann prin centrul Sibiului. Le considera, nici mai mult, nici mai putin, decit un "kitsch desavirsit". "Ceea ce au vrut sa demonstreze prin aceste statuete, in care au investit o suma enorma de bani, a fost dorinta de a soca publicul turistic.

Au socat intr-adevar, dar intr-un mod total neplacut. Turistii straini care se fotografiaza alaturi de aceste statuete, se amuza, ca si cum s-ar poza cu niste mascote", arata Corneliu Bucur. Aceeasi parere o are si despre parada stradala care a marcat deschiderea sezonului estival al Capitalei Culturale Europene.

Evenimente de import

Un alt aspect de care este nemultumit Bucur este desfasurarea evenimentelor care nu sint organizate de institutiile sibiene, dar care sint prezentate in Sibiu cu ocazia faptului ca, anul acesta, vechea cetate medievala este una dintre Capitalele Culturale ale Europei.

"Gala Premiilor Uniter a fost un eveniment foarte important si deosebit, iar in ultima vreme, numai astfel de evenimente salveaza Sibiul, pentru ca cei de aici se pare ca nu pot, sau nu vor. Practic, a venit Bucurestil sa salveze Sibiul. Asta s-a intimplat! Pentru Capitala Culturala a Europei, gala este un eveniment de import", acuza Bucur.