In principal, se vor plati la intretinere aproximativ aceiasi bani care s-au platit si in aceasta iarna. Conducerea Primariei Ploiesti s-a folosit de o prevedere a unui act normativ emis de executiv pentru a mentine tariful actual al gigacaloriei si pentru perioada de incalzire care urmeaza la finele acestui an si inceputul anului viitor.

Nu simtim scumpirea

In ciuda faptului ca operatorul de termoficare a solicitat autoritatilor locale majorare tarifului gigacaloriei pana la 336,55 de lei noi, alesii municipali vor dezbate maine un proiect de hotarare propus de primarul Emil Calota, prin care tariful pe care populatia il va plati in iarna care vine va ramane la acelasi nivel ca si in aceasta iarna, respectiv 107,5 de lei/gigacalorie.

Daca alesii locali isi vor da avizul favorabil pentru proiectul de hotarare in cauza, proprietarii celor aproximativ 64.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire nu vor simti scumpirea tarifului la energie termica.

Potrivit unei ordonante emise de guvern in luna august a anului trecut, preturile locale de referinta pentru energia termica se stabilesc de catre autoritatile locale, astfel ca administratia ploiesteana va aplica aceste prevederi, in conditiile in care consilierii locali vor vota proiectul de hotarare initiat de primar.

Subventii de la buget

Nivelul pretului local de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, in scopul incalzirii locuintelor si al prepararii apei calde este stabilit in prezent la valoarea de 107,5 lei/Gcal, inclusiv TVA, potrivit Deciziei nr. 1320/03.10.2006 a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei. Prin Ordonanta de Guvern nr.36/14.08.2006 energia termica se subventioneaza cu 45% din costurile combustibilului folosit pentru producerea energiei termice destinate populatiei de catre Guvern din bugetul de stat si cu minim 10% din costurile totale ale energiei termice livrate populatiei de catre autoritatile locale din bugetul local.