Aproape fiecare declaratie de avere a politistilor ieseni cuprinde un capitol cu credite la banci. Dupa cum rezulta din acestea, banii din credite au fost investiti, in general, in case si terenuri. Politistii par cuprinsi de febra investitiilor, unii spunand ca vor sa aiba un trai linistit atunci cand vor iesi la pensie.

Chiar seful Politiei iesene, comisar sef Liviu Zanfirescu, s-a mutat dintr-un apartament de bloc la casa, insa a avut retineri sa-si treaca numele in contract, imobilul familiei figurand pe numele sotiei. Un caz aparte il reprezinta Gheorghe Fotea, care a fost adjunct al Politiei.

El a beneficiat de plata chiriei pentru apartament, dar si-a cumparat doua terenuri la Valea Lupului si va deveni in scurt timp proprietarul unei vile.

Politistii ieseni sunt oameni prevazatori, dotati cu un neasteptat simt practic, care strang bani albi pentru zile negre. Iar aceasta nu tinandu-si economiile "la saltea" sau depunandu-le la banci, ci aliniindu-se in impresionantul curent al investitiilor imobiliare.

Aproape fiecare declaratie de avere a politistilor ieseni cuprinde un capitol cu credite la banci, banii din credite fiind investiti, in general, in case si terenuri.

Exemplul sefului

Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, comisar sef Liviu Zanfirescu, este proprietarul unei case de pe strada Dacia, din zona Cantemir. Si-a vandut apartamentul in 2003, cu suma de 26.500 de euro, cu care a achizitionat un teren de 450 de metri patrati si a construit o casa de 110 metri patrati. Pentru ca nu i-au ajuns banii pentru amenajari, s-a imprumutat de la banca.

"Cand vrei sa realizezi ceva important, cum este o casa, nu iti ajung banii din salariu", spune Liviu Zanfirescu. Primul imprumut l-a contractat in 1999, avand o valoare de 150 de milioane de lei vechi. In 2004, a mai imprumutat 5.000 de Euro, iar peste un an si-a deschis un nou credit, de 360 de milioane lei vechi.

"Cand m-am gandit sa-mi construiesc o casa, am avut banii din vanzarea apartamentului si m-am imprumutat la banca. Eu cred ca nu este un lucru rau ca politistii isi construiesc case. Este un lucru normal. Daca nu faci nimic, te intreaba copiii la batranete pentru ce ai trait", a spus acesta.

Nici pana acum, familia Zanfirescu nu a finalizat constructia casei. La imobilul din strada Dacia, fatada inca nu este terminata si nici terasa de la balcon.

Pana acum cateva luni, masina personala a sefului Politiei era un autoturism Tico, la care a renuntat, preferand sa cumpere un Opel Astra, fabricat in 2001, de la comisarul sef Gheorghi Plai, pe care a platit 7.500 de euro.

Case dupa buget

Adjunctul Politiei Muncipale, comisar sef Vasile Huma, nu s-a avantat atat de departe, limitandu-se doar la o casa de vacanta, undeva pe dealul Sarariei, de 43 de metri patrati.

De altfel, nici nu s-a gandit sa-si construiasca o casa in aceasta zona, pentru ca Primaria nu elibereaza autorizatii pentru constructii masive, perimetrul respectiv fiind situat intr-o zona de versanti, fiind prevazute conditii restrictive, iar proprietarii avand dreptul de a realiza doar imobile din materiale usoare.

Pentru a cumpara terenul, Vasile Huma a facut in 1999 un imprumut la CAR, iar din 2005 si-a inceput constructia casei, unde planuieste sa se retraga la pensie, ca sa aiba parte de o viata mai linistita, dupa o vechime in Politie de 22 de ani. "Este bine ca am realizat si atat. Din meseria asta nu se face avere", spune adjunctul Politiei Municipale.

Vasile Huma nu si-a cumparat o masina noua, fiind proprietarul unei batrane Dacii din 1997.

Priceputi la chilipiruri

Adjunctul IJP, comisar Ioan Scripniciuc, si-a investit banii tot intr-un teren, la Valea Lupului, cu o suprafata de 1.000 de metri patrati, pe care a dat 6.000 de euro. A primit si un apartament mostenire de la socri, in municipiul Focsani. Nu s-a apucat inca de constructia unei case, preferand sa plateasca in leasing doua masini, Skoda Octavia si Porsche, pentru el si sotie.

Fostul adjunct al IJP, Costel Drumea, care ocupa in prezent functia de adjunct la Sectia 2 Politie, s-a preocupat de investirea banilor. Sotia sa a avut actiuni la BCR, in valoare de 65.922 lei, le-a vandut, a mai facut un imprumut de 10.000 de euro, un alt imprumut de 25 de mii de euro, in 2005, iar apoi s-a apucat de constructia unei vile pe strada Strugurilor.

Terenul, cu o suprafata de 998 metri patrati, are o valoare de impozitare de 16.900 lei. L-a cumparat in 2003, cu bani imprumutati de la banca, potrivit declaratiei de avere. Masina personala este un Daewoo Cielo. Deocamdata locuieste intr-un apartament pe strada Carpati, pana cand va termina constructia casei.

Bani de la banci, frati si cumnati

Seful Politiei Rutiere, comisar Petru Frunza, a mentionat in declaratia de avere faptul ca s-a imprumutat de la frati si de la cumnati in 2003, trebuind sa dea inapoi, in trei ani, circa 3.000 de euro si 2.000 de lire sterline. Banii i-a investit intr-un teren de 1.250 metri patrati, pe care a dat 5.000 de euro. La fel ca si colegii sai, planuieste sa-si faca o casa.

Marin Moscalu, fostul sef al Politiei Municipale, actual adjunct al IJP, s-a orientat mai din timp in ce priveste constructia unei case. In 1996, cand era simplu ofiter de politie, a cumparat un teren de 500 de metri patrati in comuna Holboca, la un pret mult mai ieftin decat in alte zone.

A reusit sa-si faca o casa cu o suprafata de 150 de metri patrati, iar anul trecut s-a gandit sa achizitioneze si o masina pe masura functiei de sef, un autoturism Skoda. Pentru ca salariul i-a permis acest lucru, a imprumutat de la banca suma de 15.000 de euro.

Seful Sectiei 2 Politie, Ioan Cauneac, are planuri mari pentru retragerea la pensie. Cei doi fii ai sai s-au orientat tot spre cariera de politist, unul este deja agent, iar celalalt este elev la scoala de la Campina. Pentru a-i lasa unuia un apartament, iar celuilalt o casa, a cumparat un teren in comuna Rediu, de 2.000 de metri patrati, in urma cu 7 ani.

A facut un proiect pentru o casa de 210 metri patrati, iar in 2003 a contractat un credit si, cum nu i-au ajuns banii, a mai facut un imprumut.

Veniturile anuale ale familiei, in care este inclus salariul sau, al sotiei si fiului sau mai mare, sunt de circa 500 de milioane lei, dar Ioan Cauneac spune ca, in fiecare luna, chibzuieste fiecare leu, pentru a reusi in final sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus: o casa intr-o zona linistita.

Dumitru Petras, sef la Sectia 1 Politie, a preferat sa cumpere un teren in comuna Aroneanu. In 2005, a devenit proprietarul unui teren de 1.100 metri patrati, dar deocamdata locuieste tot in apartamentul sau din cartierul Tatarasi.

Imprumuturi, imprumuturi.....

Dupa cum arata declaratiile de avere, mai toti sefii serviciilor din Politie si cei de la sectii au apelat la imprumuturi bancare. Fiecare si-a calculat veniturile, a cautat zone in care sa isi cumpere un teren, iar apoi si-a pus planurile in practica. Unii s-au limitat la o casa de vacanta, altii s-au apucat de constructia unor vile la standarde de lux.

Relu Huma, seful Serviciului Eliberare Caziere Judiciare, detine mai multe terenuri in Iasi si Suceava. In comuna Dumesti, acesta detine un teren de 2.500 de metri patrati, din 2001, in judetul Suceava este proprietarul unui alt teren, de 350 de metri patrati , iar la Valea Lupului si-a cumparat in 2004 un teren de 1.500 de metri patrati, pe care a dat 7.500 dolari.

Este titularul unui imprumut de 61.000 de euro la BRD, pe care l-a contractat dupa ce a pus la punct proiectul unei case de 200 de metri patrati, intr-o zona rezidentiala de la Valea Lupului.

Ionel Geanta, seful Serviciului Cabinet, a cumparat un teren in localitatea Schitu Duca, in 2000. Desi detine o suprafata de 3.000 de metri patrati, el a construit doar o casa de vacanta de 16 metri patrati. Si el a trecut, in declaratia de avere, un imprumut de 10.000 Euro.

Comercianti talentati

Ioan Josanu, seful Serviciului de Investigatii Criminale, a facut mai intai un intreg calcul pentru a deveni proprietarul unui teren la Bucium, o zona rezidentiala cunoscuta mai ales datorita vilelor de lux construite intre plantatiile de vita-de-vie.

A vandut un Volkswagen Passat, cu 10.000 de euro, un Volkswagen Golf cu 6.500 de euro, iar apoi a cumparat un Mercedes Benz, fabricat in 2003, si un Citroen Saxo, fabricat in 2001. A imprumutat 31.800 lei de la banca si a cumparat, in 2005, un teren de 1.200 de metri patrati, in zona Bucium. De masini pentru intreaga familie a facut rost, asa ca acum face planuri pentru casa.

Petru Balteanu, seful Serviciului de Investigarea Fraudelor, este proprietarul unui teren de 1.000 de metri patrati, cumparat in 1994, in localitatea Letcani. Pe acest amplasament, s-a apucat de constructia unui imobil, cu destinatia casa de vacanta, de 80 de metri patrati. Deocamdata, constructia se afla "la rosu", avand doar parter.

A imprumutat, in 2004, suma de 5.000 de euro de la banca, dar se gandeste la un nou credit ca sa termine casa.

Vasile Pintilie, seful Sectiei 5 Politie, s-a mutat deja in casa noua, in Valea Lupului. In 2003, a cumparat un teren de 1.000 de metri patrati, si-a vandut apartamentul cu 60.000 de euro, a mai imprumutat de la BRD suma de 25.000 euro si, astfel, a terminat o constructie de 200 de metri patrati. Vine la serviciu la volanul unui Seat, achizitionat anul trecut.

Si cei de la tara sunt proprietari de case

Exemplul sefilor Politiei a fost urmat si de politistii din treaptele inferioare in ierarhia Politiei.

De exemplu, Romica Albu, seful Politiei Harlau, a cumparat in 2004 un teren de 2.000 de metri patrati, iar Dorin Lipovanu, seful Biroului de Politie Raducaneni, a optat pentru un teren la Tomesti, de 2.000 de metri patrati, a inceput o casa in 2004, de 132 de metri patrati, unde se va retrage la pensie.

Florin Hutanu, seful Biroului de Politie Belcesti, detine un teren de un hectar, dupa ce a cumparat in 1998 actiuni la Agricola Deleni. De asemenea, a mai cumparat in 2004 un teren de 5.700 de metri patrati, unde a construit o casa de 96 de metri patrati.

Ioan Nica, seful Biroului de Politie Ciurea, a investit si el in agricultura, fiind proprietarul unui teren de 7.000 de metri patrati, din 2001, in satul Perieni, din comuna Probota. Tot aici, mai detine un teren de 1.000 de metri patrati, in intravilanul localitatii.

Leonard Murariu, seful Biroului de Politie Holboca, detine un teren de 2.200 de metri patrati, din 2004, precum si casa de 100 de metri patrati.

Sefii Posturilor de Politie au investit in terenuri situate in localitatea de bastina. Mihai Balteanu, seful Postului de Politie Ciortesti, are un teren de 1.800 de metri patrati in comuna Gorban, primit mostenire, precum si o casa de 800 de metri patrati in comuna Costuleni, localitatea sa natala.

Dar si el a facut un imprumut de 10.000 de euro la banca, pentru a-si construi casa, e drept, nu la oras, ca sefii lui.

Cazul Gheorghe Fotea

Comisarul Gheorghe Fotea a primit in 1990, prin repartitie, din fondul locativ al Primariei Municipiului Iasi o garsoniera in sos. Nationala, pe care a cumparat-o trei ani mai tarziu. In 1995, cand a fost numit ofiter la Politia Targu Frumos, si-a vandut garsoniera.

Pentru ca nu avea locuinta, Gheorghe Fotea a mai fost beneficiarul unui apartament, de aceasta data primit din fondul locativ al Primariei Targu Frumos. In 2002, s-a transferat la Iasi, devenind adjunct al IJP, a facut raport si a cerut decontarea chiriei, pentru ca nu figura in evidentele locative drept proprietar al unei locuinte.

In 2005, el a cumparat un teren de 3.843 metri patrati la Valea Lupului, unde, anterior, in 2004, a achizitionat un teren de 1.000 de metri patrati. Pe acest ultim amplasament, Gheorghe Fotea, actualul sef al Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice, a demarat, in 2004, constructia unei case de 225 de metri patrati.

A imprumutat 17.000 de euro la banca, dar rata nu a fost o povara pentru el, asigurandu-si banii din chiria decontata de IJP. Situatia sa locativa a facut obiectul unei anchete, a carei concluzie a fost, insa, ca Gheorghe Fotea nu incalcat nicio lege.