Prezenta la vot in judetul Alba a fost, sambata, destul de buna fata de alte judete, desi in prima parte a zilei la urne venisera destul de putini alegatori. Majoritatea cetatenilor au preferat sa se prezinte la urne dupa-amiaza. Actiunea a fost presarata cu incidente si cu mai multe sesizari.

Social-democratii au fost cei mai “nemultumiti”, acestia depunand mai multe plangeri la Biroul Electoral Judetean. Este vorba de cea indreptata impotriva primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava (PD), privind panourile electorale care au fost afisate vineri dupa-amiaza, dar care au fost inlaturate in seara acelaiasi zile.

O alta sesizare a fost cea impotriva consilierului judetean PD Traian Ursales, acuzat de PSD ca ar fi facut campanie electorala in ziua votului chiar intr-o sectie de votare. Raspunsul BEJ a fost, insa, ca o astfel de plangere nu intra in competenta sa de a o rezolva.

Buletine de vot stampilate gresit

Problemele au aparut inca de dimineata. Nu mai putin de 700 de buletine de vot de la o sectie de votare din municipiului Alba au trebuit sa fie inlocuite cu altele corecte, dupa ce membrii comisiei au aplicat gresit stampila de control, aplicand-o pe fata, si nu pe verso, asa cum ar fi trebuit.

Este vorba de sectia de votare nr. 46 din Oarda, o suburbie a orasului. Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 1 Alba au decis sa trimita buletine de rezerva in locul celor stampilate gresit, pentru a le da, astfel, posibilitatea cetatenilor sa isi exprime votul.

De asemenea, in satul Ocolis au fost trimise, sambata dimineata, patru stampile de vot, dupa ce membrii sectiei de votare au constatat ca cele cinci stampile care le fusesera repartizate nu au ajuns in posesia lor, ci au fost trimise in localitatea Pianu.

Buletine de vot insuficiente

O alta problema a fost inregistrata in satul Tauni, ce apartine de comuna Valea Lunga, unde membrii sectiei de votare au constatat ca nu au suficiente buletine de vot pentru totalul alegatorilor, astfel ca s-a luat decizia de a mai transfera buletine de la alte sectii. In localitate se afla in prezent inca 300 de muncitori sezonieri, pe langa localnici.

Tot in aceasta localitate, pe numele presedintelui sectiei de votare a fost depusa la BEC nr. 1 Alba o sesizare din partea PSD, care il acuzau pe acesta ca ar fi incercat sa xeroxeze mai multe buletine de vot. In final, s-a dovedit ca aceasta sesizare nu este reala.

De altfel, numarul buletinelor s-a dovedit insuficient in mai multe localitati ale judetului. Spre exemplu, in zona manastirii Ramet, mai precis in Valea Manastirii, unde exista zeci de case de vacanta, reprezentantii Biroului de Circumscriptie nr. 1 au suplimentat numarul buletinelor cu inca 100, dupa ce membrii sectiei de votare au anuntat ca au epuizat toate buletinele pana la ora 16.00.

Politicienii au votat pentru “viitorul Romaniei”

Dintre persoanele publice ale judetului, printre cei mai “harnici” s-a dovedit a fi liberalul Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, care s-a prezentat la urne in jurul orei 10.00. El a declarat ca a votat pentru ca “Romania sa intre in normalitate”.

La scurt timp, si-a exprimat votul si deputatul PNL, Nicolae Popa, care a venit la sectia de votare insotit de familie. In jurul pranzului, la urne a venit si prefectul Cosmin Covaciu, care a spus ulterior ca a votat pentru Romania si viitorul ei. Politicienii s-au ferit, insa, sa faca altfel de comentarii privind referendumul.

Si detinutii au votat

La urne s-au prezentat si majoritatea detinutilor incarcerati in Penitenciarul Aiud, fiind vorba de 90 de persoane, precum si 4 persoane din arestul IPJ Alba.

Mai trebuie mentionat ca aproape 5.900 de cetateni din judetul Alba nu au putut vota deoarece aveau actele de identitate expirate, iar 372 nu au avut acest drept deoarece le-a fost interzis prin hotarare judecatoreasca.