Unul dintre cei mai bogati mosieri ai inceputului de secol XX, Grigore Gheorghe Cantacuzino, a construit la Floresti unul dintre cele mai frumoase palate ale acelor vremuri, dupa modelul Trianonului de la Versailles. Dorinta mosierului era sa petreaca fiecare zi a anului in alta camera, astfel incat constructia somptuasei cladiri a durat trei decenii, intre 1907 si 1938.

Palatul avea, pe langa terenuri de golf, echitatie si vanatoare, numeroase dormitoare, sapte sali de bal si saloane pentru oaspeti. Familia Nababului, asa cum era cunoscut Gheorghe Grigore Cantacuzino, nu s-a putut bucura prea mult timp de aceasta valoroasa proprietate pentru ca in urma cutremurului din 1940, palatul a fost serios avariat.

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, "eliberatorii" rusi au furat toate obiectele de valoare, de la tablouri vechi si statuete, pana la tacamuri din argint si candelabre pretioase. Au urmat la putere comunistii, care au transformat palatul in sediu administrativ al CAP-ului din localitate, apoi a fost abandonat si lasat prada hotilor de materiale de constructie.

Monument abandonat

Asa a ajuns astazi micul Trianon o ruina, iar in parcul de odinioara decorat cu arbusti ornamentali si fantani arteziene pasc acum caprele localnicilor. "Palatul de la Floresti, sau, ma rog, ce a mai ramas din el, a trecut in administratia autoritatilor locale, iar intretinerea lui revine in sarcina primariei.

Ministerul Culturii, ai carui reprezentanti in teritoriu suntem, nu are fondurile necesare inceperii unor lucrari de restaurare a acestui monument, fiind nevoie de o investitie care depaseste de trei ori bugetul anual al ministerului", a declarat Constantin Stere, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Nattional Prahova.

De partea cealalta, primarul comunei Floresti sustine ca nu are fondurile necesare restaurarii monumentului istoric. „Tot ce am putut face din bugetul comunei a fost sa introducem iluminatul public pentru descurajarea hotilor.

Nu am primit niciun leu de la ministerul culturii, desi acesta incaseaza o taxa pentru autorizarea constructiilor din vecinatatea castelului”, spune edilul Eugen David.

Nici interpelarea solistei de opera Eugenia Moldoveanu din Parlamentul Romaniei, din perioada in care a fost deputat de Prahova, nu a avut mai mult succes, ministerul Culturii invocand lipsa fondurilor necesare refacerii unui palat cu care altii s-ar mandri.