Surprinzator este insa votul pro-Basescu din municipiul Iasi (78%), care e printre cele mai ridicate din tara, intrecindu-i in acest sens chiar si pe bucuresteni (75%). Multi tarani veniti dupa ora 20 la sectii amenintau simbata nervosi cu sapele in miini, ei crezind ca se voteaza pina la 21, ca la toate alegerile de pina acum.

La ora 20 fix, cind s-au anuntat rezultatele exit-poll-urilor, "Ziarul de Iasi" a avut oameni la fiecare sediu de partid implicat si va relateaza reactiile "la cald" ale sefilor de filiale. Liberalul Relu Fenechiu trimite primele sageti spre conducerea centrala.

Alegatorii ieseni au votat masiv in sprijinul presedintelui Traian Basescu la referendumul de simbata, cei din municipiu intrecindu-i chiar si pe bucuresteni. Cu citeva exceptii, in mai toate localitatile s-a inregistrat un rezultat favorabil presedintelui suspendat. Referendumul de simbata a adus la urne mai putin de jumatate dintre persoanele cu drept de vot din judet.

Astfel, la referendum au participat putin peste 300.000 de alegatori dintre cei 662.841 asteptati la vot. Cele 12 ore in care iesenii au putut sa-si exercite dreptul de vot au decurs fara incidente majore, la Biroul Electoral Judetean (BEJ) inregistrindu-se doar citeva plingeri venite de la partide sau cetateni obisnuiti.

Imediat dupa inchiderea sectiilor, la aflarea rezultatelor, liderii PD si PLD Iasi au sarbatorit cu muzica si sampanie, in timp ce la PSD s-a asternut linistea. Liderii locali ai PNL au reluat atacurile impotriva presedintelui suspendat.

Majoritatea iesenilor au votat dupa ora 17

Potrivit rezultatelor preliminare, 45,4% dintre alegatori au iesit sa-si exprime optiunea electorala. Datele oferite de BEJ arata ca din cele aproape 301.000 de persoane care au aplicat stampila pe buletinul de vot, aproximativ 211.000 au decis sa-l sustina pe presedintele supendat.

Practic, 71,7% dintre alegatorii din judet au votat pro-Basescu, in timp ce in jur de 28% dintre alegatorii prezenti la urne au pus stampila pentru demiterea presedintelui suspendat. Conform datelor oferite de BEJ, aproximativ 1% din voturi au fost nule.

"Dupa centralizarea tuturor proceselor verbale de la sectiile de votare, a reiesit ca au participat la referendum 300.969 persoane cu drept de vot, din cele 662.841 inscrise. Au ramas neintrebuintate peste 420.000 de buletine de vot din cele 728.357 primite pentru intreg judetul.

La intrebarea din buletine au dat raspunsul «Da» un numar de 86.886 de cetateni, raspunsul «Nu» a fost dat de 210.903 persoane", a declarat judecatoarea Brindusa Diaconu, presedinta BEJ. In cursul zilei de simbata, iesenii cu drept de vot nu s-au inghesuit la urne decit dupa orele 14.00, pina la 12.00 inregistrindu-se un procent de prezenta de doar 11,06%.

Ultimele date oferite de BEJ legate de prezenta la urne de simbata au fost cele de la ora 17.00, cind la cele 90 de sectii monitorizate s-a inregistrat un procent de 26,10%. Astfel, in mediul urban s-a inregistrat la ora 17.00 un procent de prezenta a alegatorilor de 29,59% in timp ce, doar 22,85% din populatia mediului rural se prezentase la vot pina la acea ora.

Practic, majoritatea celor care au votat simbata s-au prezentat la urne in ultimele trei ore ale procesului electoral. "Este o problema generala cea a prezentei scazute la vot.

In primul rind este legata de nemernicia celor au organizat acest referendum care s-au gindit in mod special sa-l puna intr-o zi de simbata si s-au mai gindit sa nu inchida sectiile de votare la ora 21.00, ca intotdeauna in ultimii 17 ani, ci la ora 20.00, drept pentru care, la ora asta (n.r. - simbata, ora 20.10), sectiile de votare sint ticsite de oameni care doresc sa voteze.

Sint oameni care s-au intors de pe cimp, de la munca, si au venit cu sapa si caruta direct la sectiile de votare", a afirmat senatorul PD Dan Carlan.

Buletine de vot disparute la Casa Sindicatelor

In timpul zilei de simbata, la BEJ au fost inregistrate plingeri potrivit carora la mai multe sectii de votare alegatorii nu erau pusi sa semene listele permanente. Astfel, la sectiile de votare nr.1, nr.118, nr.123 si nr.182, in jur de 1.000 de alegatori au votat fara sa semneze pe listele electorale permanente.

Acest lucru insemna practic ca alegatorul se putea intoarce pentru a mai vota o data, dupa ce ar fi dezlipit de cartea de identitate timbrul autocolant. "La sectia nr.118, de linga pasajul Nicolina, s-a intocmit un proces-verbal la ora 16.30 prin care s-a constatat ca pina la aceasta ora nici un alegator nu a semnat lista permanenta.

In procesul verbal vor aparea notate toate persoanele care au votat si nu au semnat, iar procesul verbal va fi semnat de toti reprezentantii sectiei", a explicat Vasile Diacon (PRM), membru BEJ, cel care a verificat sesizarea. Astfel, pina la ora 16.30, in sectia nr.118, peste 400 de alegatori isi exprimasera optiunea de vot fara a semna lista permanenta.

In plus, Iulius Chiriac, ieseanul care a sesizat in acest caz BEJ, a declarat ca reprezentantul PNL din comisie l-ar fi amenintat. "Liberalul s-a rastit la mine ca nu este obligatoriu sa semnez. Am fost lasat sa semnez dupa lungi insistente", a spus revoltat ieseanul.

La sectia 1 din Pacurari, unde au votat senatorul PSD Ion Solcanu, dar si presedintele PLD Iasi, Dumitru Oprea, pina la ora 12.30 nici un alegator nu se semnase. Presedinta sectiei, Simoneta Amisculesei, a refuzat sa comenteze situatia. Reprezentantul PRM in BEJ, Vasile Diaconu, a incercat sa-i scuze pe presedintii sectiilor la care nu s-a semnat.

"Listele au fost intocmite anormal, in sensul ca locul pentru semnatura aparea imediat dupa nume. Cei care au mai facut parte din comisii erau obisnuiti cu vechile formulare in care semnatura aparea la urma", a explicat Vasile Diaconu. Un alegator, Tudor Sajin, a votat la sectia 149 din Alexandru cel Bun. S-a prezentat dimineata la urne si a votat fara sa semneze.

"Am vazut la televizor ca trebuie sa te semnezi pe o lista, si m-am intors. In dreptul meu aparea deja o semnatura care nu este a mea", a precizat ieseanul, care a facut o sesizare la BEJ. Lipsa semnaturilor a fost sesizata si in cazul sectiilor 22 si 24, de la Colegiul National, dar nu a fost confirmata ulterior. "Astfel de nereguli nu s-au intimplat la noi.

Am avut insa probleme cu un bucurestean care a facut scandal pentru ca nu-l lasam sa voteze cu o copie xerox de pe cartea de identitate. Ne spunea ca pina acum a votat tot timpul doar cu acea copie", a spus amuzata Adriana Radu, presedinta sectiei 22.

O alta plingere venita la BEJ inca de simbata dimineata a fost legata de disparitia a 19 buletine de vot la sectia nr.104 organizata la Casa Sindicatelor. "In jurul orei 8.45 i-au disparut unui membru, reprezentant PD, 19 buletine de vot. Cred ca le-a sustras cineva, altfel nu-mi explic disparitia lor.

Am anuntat Politia si Prefectura, s-a intocmit un proces-verbal si urmeaza sa se faca verificari", a spus presedinta sectiei de votare nr.104, Emilia Tugulea. Probleme au existat si simbata seara, cind o sectie de votare speciala din Tudor Vladimirescu a ramas fara buletine de vot in jurul orei 19.30. Reprezentantii BEJ au trimis materialele solicitate de presedintele sectiei nr.71.

"Yes, 75% pentru Base!"

Inchiderea sectiilor de votare si primele estimari au generat bucurie la sediul PD. Rezultatele exit-poll-ului de 75% in favoarea lui Basescu au stirnit chiote de bucurie printre liderii PD si PLD aflati in fata aceluiasi televizor. "Yes, 75% pentru Base!", a strigat un membru PD, iar rezultatul a fost aplaudat de reprezentantii partidului.

Primele declaratii ale liderului PD Iasi, senatorul Dan Carlan, au facut referire la adversarii sai politici care si-au aratat in mai multe rinduri neincrederea in victoria presedintelui suspendat. "Partidele si oamenii politici trebuie sa inteleaga mesajul pe care electoratul l-a dat astazi.

Important este semnalul dat de popor, cred ca, de azi inainte, nemernicii de genul celor intimplate in 19 aprilie nu vor mai fi posibile.

Oamenii politici din categoria celor 322 de parlamentari care au decis suspendarea presedintelui si liderii lor au invatat astazi ca oricit de mari capacitati de negociere ai avea, o astfel de nemernicie nu ramine nesanctionata de popor", a spus senatorul Carlan imediat dupa aflarea rezultatelor exit-poll-ului.

In momentul lansarii rezultatelor exit-poll-ului alaturi de liderul PD s-au aflat deputatul PD Petru Movila, dar si liderul PLD Iasi, rectorul Dumitru Oprea. "In ceea ce ma priveste, strict pe plan local, pentru organizatia PD de la Iasi aceasta victorie este cea a puricilor impotriva elefantilor gonflabili si lipsiti de continut.

Astazi s-a demonstrat ca puricii cei multi si neinsemnati au capacitatea si puterea sa piste atit de energic elefantul gonflabil incit sa-l faca sa se desumfle si sa ajunga la dimensiunea lui reala, aceea a unui lucru lipsit de continut", a adaugat Carlan.

Liderii PSD s-au dus la meci

In sediul PSD Iasi batea vintul simbata seara. La alegerile locale din 2004, acelasi sediu rasuna de dopurile sticlelor de sampanie si de scandarile "pro Nichita" ale galeriei lui Poli, iar in decembrie 2004 se asteptau cu sufletul la gura primele rezultate ale alegerilor prezidentiale. Alaltaieri insa, nici un reprezentat important al partidului nu a fost prezent sa comenteze rezultatele.

Desi s-au dat asigurari presei ca "greii" PSD isi vor face aparitia, acest lucru nu s-a mai intimplat. Presedintele filialei judetene a PSD, primarul Gheorghe Nichita, a evitat presa, invocind supararea de dupa meciul pierdut de Poli in ultimul minut. Nici Doru Tompea, seful organizatiei municipale, nu si-a facut aparitia simbata seara la sediul partidului.

Altfel, cei citiva simpatizanti ai PSD aflati in cladire pareau resemnati de infringere, dar surprinsi totusi de proportiile ei. "Nu-mi vine sa cred ca a obtinut asta atita. O sa mai scada, o sa vedeti", isi facea curaj una dintre secretarele senatorului Ion Solcanu. Abia ieri Gheorghe Nichita a convocat o conferinta de presa, in care si-a asumat partial infringerea.

"Partidele politice nu au reusit sa aiba un mesaj credibil in fata electoratului. Prezenta slaba la vot arata ca oamenilor li s-a facut lehamite de actualii politicieni", a declarat primarul. Straduindu-se sa para relaxat, Gheorghe Nichita a glumit pe seama anuntului presedintelui ca se va intilni cu electoratul o data la trei luni in Piata Universitatii.

"Basescu a invatat de la primarul Iasului sa faca audiente publice. Eu ma vad cu oamenii in Piata Voievozilor, el in Piata Universitatii", a precizat edilul.

Ministrul Adomnitei a plecat la nunta

Adunati in fata televizorului din sediul din Podu Ros, liberalii au inghitit cu greu infringerea. Liderul filialei judetene a PNL, deputatul Relu Fenechiu, a apreciat ca adevaratul invins al referendumului ar fi tocmai presedintele Traian Basescu. "I-am urmarit discursul. Era profund mihnit, dar a incercat sa se agate de diferenta dintre voturile pentru si cele impotriva.

Din primele date rezulta ca 75% dintre romani sint neinteresati de personajul politic Basescu. Acesta a obtinut doar putin peste 4 milioane de voturi, mult mai putin decit sperase si de cit avea nevoie pentru a fi legitimat de populatie. Nu-i cerem sa-si dea demisia, dar macar sa spuna ca s-a razgindit", a spus Fenechiu.

Un comentariu similar a fost facut si de ministrul Educatiei, ieseanul Cristian Adomnitei. El a apreciat ca rezultatele referendumului nu vor putea scoate Romania din criza politica. "Nu cred ca Basescu a inteles ceva din ultima luna. Si acum instiga la ura impotriva Parlamentului. Basescu va ramine cauza tuturor scandalurilor politice", a spus Adomnitei.

La rindul sau, deputatul Traian Dobre l-a atacat dur pe presedintele proaspat confirmat in functie. "Ma intreb daca este in stare sa traga vreo concluzie din tot ce s-a intimplat. Personal, cred ca nu, si ca aceasta sanctiune de suspendare se va repeta", a spus Dobre. La mai putin de o jumatate de ora dupa anuntarea primelor sondaje la iesirea de la urne, sediul PNL a ramas pustiu.

Tinerii liberali s-au retras la o bere la terasa de linga sediu. Ministrul Adomnitei a preferat sa-si petreaca seara la nunta fiului primarului liberal din Tirgu Frumos, Gheorghe Tataru.

Holboca: 82,67% pentru Basescu

Rezultatele partiale ale alegerilor arata ca la nivelul municipiului Iasi s-a votat masiv pro-Basescu. Concret, din cele aproximativ 150.000 de voturi exprimate, peste 110.000 au fost pentru metinerea presedintelui in functie.

Astfel, fara a mai calcula si voturile nule, procentul inregistrat de alegatorii pro-Basescu se ridica la 77,8% in municipiul Iasi, mai mare chiar si decit cel din Bucuresti, de 75%. Un rezultat foarte bun pentru partizanii lui Basescu s-a inregistrat si in Podu Iloaiei sau Tg. Frumos: 78,6%, respectiv 73,6% procente in favoarea lui Basescu.

Hirlaul este orasul in care s-a votat cel mai putin cu Basescu. Cei peste 3.000 de alegatori care s-au prezentat la vot au decis cu 62% mentinerea presedintelui suspendat in functie.

Si in mediul rural rezultatele au fost favorabile lui Basescu. Astfel, in Birnova, Butea, Halaucesti, Mircesti sau Tomesti s-au inregistrat procente de 70%-80%. Mai mult, in comune ca Holboca si Mosna, persoanele cu drept de vot au decis cu aproximativ 82% mentinerea lui Basescu. "Noi respectam electoratul. Este o comuna mare, iar la noi este si cartierul Dancu.

Daca asa au decis alegatorii, inseamna ca asta este optiunea lor", a spus primarul comunei Holboca, Gheorghe Stefurac, membru PNL. In doar noua comune ale judetului a fost inregistrat un vot majoritar pentru demitere. Astfel, in Ciohorani, Coarnele Caprei, Draguseni, Fintinele, Helesteni, Lungani, Mironeasa, Plugari si Sinesti, peste 50% din alegatori au votat pentru demiterea presedintelui.

Alegatorii din Cristesti au fost cei mai echilibrati. In aceasta comuna, 476 de alegatori au votat "DA", iar tot 476 au votat "NU". "Asa au considerat dumnealor ca trebuie sa voteze. In general, la noi, la tara, nu prea se fac campanii electorale, dar alegatorii stiau foarte bine cum sa voteze, si nu au facut confuzii", a spus Constantin Grigoras, primarul comunei Coarnele Caprei.

PNL Iasi si Relu Fenechiu nici nu se gindesc sa iasa de la guvernare

Ministrul Transporturilor si vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ieri public ca va cere Biroului Politic Central al partidului retragerea de la guvernare. Anuntul a fost facut imediat dupa anuntarea primelor rezultate ale referendumului de simbata. Declaratiile lui Orban au tulburat apele in cadrul filialei iesene a PNL.

Ieseanul Relu Fenechiu a declarat ieri ca Ludovic Orban este unul dintre principalii responsabili pentru infringerea categorica a PNL la referendum si ca optiunea acestuia nu are sustinere in cadrul partidului. "Este doar o parere sustinuta de un coleg, neimpartasita de majoritate. Nu va asteptati la lucruri extraordinare miine (n.r. - azi) in cadrul Biroului.

Vom analiza greselile pe care le-am facut si care ne-au dus la acest esec, pe care eu personal nici nu-l consider un esec real. Ludovic Orban, in calitatea sa de sef de campanie al PNL, ar trebui sa fie cel mai responsabil pentru rezultatul referendumului", a mentionat liberalul iesean.

Relu Fenechiu a negat ca in interiorul partidului ar exista tensiuni, declarind ca nu-i este teama ca PNL s-ar putea scinda. Nu de aceeasi parere este seful PD Iasi, Dan Carlan, care vede in decizia lui Ludovic Orban, de a cere iesirea de la guvernare, o declaratie de razboi in cadrul PNL. "Anuntul lui Orban reprezinta o pozitionare a unui grup din interiorul PNL.

Rezultatul referendumului este oportunitatea perfecta pentru anumite grupari pentru a incerca rasturnarea actualei conduceri. O pozitionare similara se va intimpla si la PSD", este de parere democratul.