Capacitati de productie sporite

Pana in 2010, rafinariile apartinand companiei Petrom vor beneficia de investitii masive in retehnologizarea capacitatilor de productie. Anuntul a fost facut ieri la Brazi de catre Jeffrey Rinker, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare. „Avem o viziune foarte clara in ceea ce priveste segmentul de rafinare.

Daca in prezent rafinariile noastre nu sunt foarte eficiente, procesul de reconfigurare a acestora si programele ample de investitii ne vor permite sa operam in conditii optime, iar rezultatele vor fi considerabil imbunatatite”, a declarat Rinker.

Strategia pentru modernizarea rafinariilor Petrom necesita investitii de peste 1,2 miliarde de euro, astfel incat Petrobrazi si Arpechim sa devina mai eficiente si sa livreze produse conforme cu standardele Uniunii Europene.

Cele mai mari investitii, de un miliard de euro, vor fi facute la rafinaria Petrobrazi, a carei capacitate de productie a carburantilor va creste de la 4,5 milioane tone pe an, la 6 milioane tone pe an. Totodata, gradul de utilizare a rafinariilor va creste la 95% , iar productia de motorina va creste pana la 2,1 milioane tone, pentru a raspunde cererii de piata estimata a fi in crestere.

Petrobrazi va produce carburanti ecologici

Prima etapa majora a programului de investitii destinat rafinariei Petrobrazi vizeaza dezvoltarea unei linii tehnologice performante, capabila sa produca o noua generatie de carburanti diesel, conform politicilor europene de mediu. Este vorba despre instalatia de hidrofinare motorina cu ajutorul careia, din 2008, rafinaria va produce carburanti cu un continut scazut de sulf.

Valoarea investitiei destinate acestui proiect se ridica la aproximativ 85 milioane euro, iar intreaga instalatie de la rafinaria Petrobrazi va deveni operationala in ianuarie 2008.

In ceea ce priveste investitiile de la cealalta rafinarie a companiei, Arpechim Pitesti, acestea au fost evaluate la 200 milioane de euro si vizeaza imbunatatirea eficientei energetice si optimizarea fluxului de produse.

Oficialii Petrom au mai anuntat ieri si un program de conectare a celor doua rafinarii prin constructia a patru noi conducte pentru transportul titeiului si al produselor petroliere. Acestea vor asigura flexibilitatea retelei de aprovizionare cu titei in conditii optime de operare si logistica.

Statistici

Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si 593 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine o retea internationala de 211benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2006 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.709 milioane Euro.

In urma majorarii capitalului social, OMV detine 51% din actiunile Petrom, statul roman are 30%, restul actiunilor fiind detinute de Fondul Proprietatea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si actionarii minoritari.