Spitalul Judetean Timis organizeaza lunar concurs pentru femeile de serviciu Concursul consta intr-un test grila cu subiecte pe teme de curatenie si un interviu Unitatea are acum 150 de femei de serviciu, cu 50 mai putine decat are nevoie Spitalul Judetean din Timis organizeaza luna de luna concursuri ca sa angajeze femei de serviciu. Candidatele sunt fie slab pregatite si pica examenul scris, fie nu se prezinta la concurs dupa ce afla ce vor avea de lucru.

Cea mai mare unitate medicala din vestul tarii, Spitalul Judetean Timis, are nevoie de inca 50 de angajati care sa asigure curatenia in institutie. Cladirea spitalului are noua etaje si femeile ar avea de curatat 44.000 de metri patrati de pardoseala, la care se adauga toaletele, chiuvetele si spatiile anexe.

Cele peste 150 de persoane angajate pana acum nu fac fata volumului mare de lucru, asa ca periodic se organizeaza concursuri. Lidia Sima, referent la Serviciul Resurse Umane al spitalului, a declarat pentru Romania libera, ca ultima data au fost scoase la concurs 16 locuri, pentru care s-au depus 19 cereri, dar la proba scrisa s-au prezentat numai 16.

"Candidatii pot sa aleaga sectia la care doresc sa lucreze. Trebuie sa aiba neaparat scoala generala. Experienta nu e obligatorie", a precizat Sima. Concursul este sub forma de grila, iar doritorii, de obicei femei, trebuie sa raspunda la intrebari referitoare la modul in care se face curatenie, despre cum se aduna gunoiul sau la ce intervale de timp trebuie spalate holurile.

"Dupa ce isi depun actele, sunt trimise pe sectii, pentru a vedea ce vor avea de lucru. Se intampla sa nu le convina, pentru ca este mult de lucru", a mai precizat Lidia Sima. Managerul unitatii, Mihai Ionac, spune ca a avut de furca cu femeile de serviciu, pentru ca s-a dovedit ca acestea nu stiau sa faca curatenie.

"Sunt 4-5 tipuri de substante dezinfectante care trebuie folosite in anumite dilutii si in anumite conditii, cu respectarea unor norme stricte. Nu pot sa arunce apa murdara in chiuveta pacientului", explica Ionac. Conducerea spitalului a afisat pe fiecare sectie grafice de spalare si de sterilizare care trebuie respectate.

"Le-am facut si film de prezentare, despre cum se folosesc substantele, mopul, cand sa arunce apa murdara", a mai spus Ionac.

Ofelia Trifan este angajata la spital din 3 mai si castiga lunar 438 de lei si 20 de bonuri de masa. "Nu am mai lucrat asa ceva pana acum. Inainte de concurs, am fost in proba pe sectie. Imi place. Am invatat ce trebuie sa fac si acum este mai usor", spune Ofelia.

Probleme cu lenjeria

Conducerea Spitalului Judetean are probleme si cu firma care se ocupa cu spalarea lenjeriei de pe paturi. Zilnic, se spala o tona de lenjerie, fiecare kilogram fiind taxat cu 2 euro. Managerul Mihai Ionac se plange ca procesul de curatare strica lenjeria, motiv pentru care contractul semnat de vechea conducere va trebui renegociat.

"Vreau ca lenjeria de pe pat sa fie ca aceea de acasa si oamenii sa nu mai fie nevoiti sa si-o aduca de acasa", a subliniat Ionac.