Georgeta Gavris: Ce parere aveti de conflictul care s-a nascut intre Primaria Oradea si Directia de Finante privind datoriile Administratiei Patrimoniului Imobiliar?

Petru Filip: Odata avem zona barfelor, a zvonurilor si a comentariilor din partea unora care nu au nimic de-a face cu ceea ce inseamna administratia.

Ca sa se lamureasca ar trebui sa vina la un curs de management in administratie, sa vada ce inseamna administratie, sa vada cum se formeaza sursele bugetului local, sa vada cum este cu autonomia financiara si sa vada ca toata aceasta contradictie care exista intre Primarie si Directia Generala a Finantelor este in favoarea sau nu a acestui oras. Adica pentru fiecare dintre dumneavoastra.

Banii acestia daca se vor duce la Bucuresti nu vor mai fi. Ei au fost folositi, in special, pentru scoli in primul rand. Banii acestia nu s-au dus la cineva acasa, s-au dus pentru cetatenii acestui oras, nedandu-i la bugetul central. In conditiile acestea parca cineva se uita cu bucurie cum acesti bani se vor lua de la oradeni si se vor da la bugetul statului.

Pentru mine asta este o mare nedumerire. Cu alte cuvinte crede cineva ca se razbuna pe Primarie spunand ca Primaria trebuie sa de-a inapoi 55 de miliarde? Primaria a dorit ca acesti bani sa ramana la bugetul local interpretand, zic eu pozitiv o lege, care poate fi interpretata pozitiv sau negativ. Daca banii se vor da inapoi se vor da in defavoarea acestui oras.

Oamenii nu vor sa inteleaga si imi pare rau sa o spun, nici mass-media. Se face din chestiunea asta o manseta de ziar. Se duce un atac impotriva propriului oras, cu alte cuvinte hai sa-mi dau eu picioare in fund. Chestia asta nu o inteleg, era foarte simplu sa interpretezi o lege ad literam si sa dai cat mai multi bani bugetului statului si tu sa primesti cat vrea bugetului statului.

Georgeta Gavris: Care este situatia cu domnul Bolos directorul Administratiei Patrimoniului Imobiliar si dat sau nu demisia?

Petru Filip: Repet inca odata cu toata seriozitatea de care pot da dovada. Nu am vazut nicio cerere de demisie, niciuna. Domnul Bolos se ocupa in acest moment de investitiile care le are si e toata ziua pe Oraselul Copiilor. Vom externaliza activitatea Administratiei Patrimoniului Imobiliar pentru ca din punct de vedere economic, al deciziei si al autonomiei consideram ca este mai bine.

Si cu asta basta. Restul, daca nu mai sunt si alte subiecte in Oradea... imi pare rau. Sa discutam despre Primarie si Bolos, nu cred ca aceasta ar trebui sa fie importanta acestui oras. Acest oras are mult mai multe probleme. Dar suna mult mai bine: „Oare ce s-a intamplat cu Bolos si de ce pleaca? Oare ce s-a intamplat cu banii respectivi care i-ar lua Directia Finantelor Publice?”. Ar mai lipsi sa spuna ca banii aia i-a furat nu stiu cine...

Daniel Meze: Sa vorbim putin de investitiile pe care le are in curs Primaria, cat de multumit sunteti de ritmul in care ele decurg?

Petru Filip: Sigur, putem vorbi ca sunt proiecte care, in general, de la faza de idee pana la cea de punere in practica, dureaza, cere timp. Ma refer la construirea unui proiect de amploare care sa fie si bine facut si sa fie de durata.

Proiectele pe care le-am enuntat la inceputul anului sunt in derulare, ma refer la infrastructura - insemnand apa, canal, gaz, strazi, proiect care continua in 2007 si in 2008, cu deranjul de rigoare ca altfel nu se poate face; proiectul de parcari este inceput de doua luni de zile, este adus la studiul de fezabilitate, sper sa putem incepe anul acesta efectiv lucrarile la parcarea din spatele statuii lui Mihai Eminescu si cea de la Spitalul de Copii. Ne pregatim foarte serios din punct de vedere urbanistic, nu am luat inca nicio decizie, dar am vrea sa incepem de anul acesta cu transformarea Pietii Unirii in zona pietonala.

Sa deschidem aceasta zona, sa aiba continuitate, intre Independentei si Iuliu Maniu sa existe o zona pietonala care sa-ti ofere o deschidere a acestei Piete care este o Piata frumoasa si incepe sa se aseze si din punct de vedere al reamenajarii cladirilor.

Daniel Meze: Zona este putin aglomerata de cladiri nu avem un spatiu liber de genul unei piete.

Petru Filip: O Piata cum este la Brasov sau la Sibiu nu avem si sigur ca orasul in zona centrala este suficient de inghesuit.

Asta va insemna ca oradenii vor trebui sa accepte ca venind in zona centrala va trebui sa-ti parchezi masina intr-un loc amenajat la 200 de metri, sa nu vi cu masina la cluburile din zona centrala parcand pe linia de tramvai, pe sosea sau chiar in usa de intrare in clubul respectiv.

Este un proiect urbanistic la care tin si pe care as vrea sa-l construiesc in acest an pentru ca am convingerea ca va schimba total perceptia si fata orasului.

In anul acesta vor aparea in zona centrala cladiri de secession renovate, ma refer la Palatul Episcopal Greco-Catolic, Biserica cu Luna, toata traveia incepand Liceul Ady Endre pana la intersectia cu strada Roman Ciorogariu, toate cladirile acelea vor fi renovate si in acest fel din aproape in aproape fata orasului se va schimba. Din pacate lucrurile nu se pot face atat de repede.

Pe mine ma deranjeaza ca, de exemplu proiectul cu amenajarea malurilor Crisului intre podul Dacia si podul Unirii nu a ramas nicicum de doi ani de zile. Cert este ca acest proiect este inghetat in acest moment. Anul trecut am avut 40 si ceva de miliarde la dispozitie care nu au fost cheltuite. E bine pentru oras? Eu zic ca nu!

In luna decembrie vrem ca in Oradea sa se poata circula cu primele tramvaie europene, de secol XXI. In proportie de 75% din liniile de tramvai sunt reabilitate. Pe partea de termo va trebui facut ceva cu CET-ul.

Georgeta Gavris: Ce ne puteti spune despre simbolul orasului?

Petru Filip: Ideea a fost legata de un brand al orasului, un brand de imagine. Pana acum Cetatea am folosit-o mult ca brand al orasului pentru ca orasul s-a format in jurul Cetatii. Titulul concursului a fost un rebranding. Sa gandim ceva nou, legat de trecut, dar si de prezent care sa atraga mai mult de ceea ce avem la ora actuala.

Ce spune cineva atunci cand se gandeste la Oradea? Care este lucrul ce iti vine in minte cand te gandesti la Oradea?

Georgeta Gavris: Poate ca ar putea fi vorba de Baile Felix...

Petru Filip: Asta inseamna potential, turism, dezvoltare, aeroport, infrastructura. Poti sa traiesti foarte bine nu numai producand tabla ci vanzand servicii. Elvetia de accea e bogata pentru ca stie sa vanda servicii in domeniul bancar. Nu trebuie sa folosesti numai forta bratelor, trebuie sa folosim si forta creierului. Sau de exemplu cu spuneti cand auziti de Romania?

Daniel Meze: Ceausescu, Dracula, Casa Poporului, problema e ca noi ne refuzam multe din brandurile acestea.

Petru Filip: E un brand, refuzam, dar probabil ca daca nu era Casa Poporului, fara sa facem apologia lui Ceausescu, nu avem unde sa facem toate aceste reuniuni internationale. Acelasi lucru este valabil si pentru Oradea si am spus hai sa vedem, sa nastem idei.

E adevarat ca zona respectiva (Dealul Ciuperca - n.r.) are o istorie, a fost via Delorosa, a fost o capela pana in anii 50 cu o anumita semnificatie, nu e musai sa refaci ceea ce a fost. Lucrurile au o anumita istorie si evolutie. Eu cred ca Oradea trebuie sa iasa putin din zona unui oras linistit.

Nu vreau sa spun ca ne-am complacut intr-o situatie de liniste, care iti creaza si un anumit confort. Un oras care traieste trebuie sa aiba si un tumult. Zona centrala poate sa fie, dau un exemplu, plina de terase, in conditii de bun simt si de civilizatie, sa-ti faca placere sa mergi sa bei o cafea.

Trebuie sa schimbam putin, asta si apropo de transformarea zonei Pietii Unirii intr-o zona pietonala care sa atraga oamenii. Omul nu vine intr-o zona linistita, vine sa faca ceva. Orasul trebuie sa se repozitioneze.

Daniel Meze: Daca plecati in toamna la Parlamentul European pe mainile cui lasati Primaria Oradea? Strict tehnic ramane unuia dintre viceprimari.

Petru Filip: Nu moare nimeni... Eu sunt de urmatorul principiu niciodata sa nu spui hop pana nu sari groapa. Lucrurile evolueaza si in politica foarte rapid, realitatea este foarte fluida. Pana se va intampla ceva eu imi vad de treaba mai departe, imi duc proiectele mai departe.

Am obligatii fata de aceasta Primarie, unde totusi am trait o gramada de ani, m-am format si sigur am obligatii fata de cetatenii acestui oras, sa fac ceva si sa las, pana in ultima zi de mandat - cand va fi aceea, sa las ceva in urma mea.