Firma celui mai "instarit" dintre ieseni (conform Top 300), Iulian Dascalu, se ascunde dupa deget atunci cand este intrebata de lucrarile la noul strand de pe strada Cicoarei.

Potrivit proiectului initial, baza nautica ar trebui sa fie data in exploatare la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lui august, insa strandul este departe de faza finalizarii.

La Primaria Iasi, nimeni nu stie ce se va intampla, in viitorul apropiat, cu strandul din spatele Palatului Culturii.

Nu se stie nici daca se va mai deschide sau nu in aceasta vara pentru marele public sau va face loc buldozerelor pentru a se demara lucrarile la controversatul complex "Palas".

In acelasi timp, un mare mister planeaza asupra noului strand de pe strada Cicoarei, in apropierea fostului Stadion "Constructorul".

Dintr-un raspuns oficial venit din partea unui reprezentant al investitorului, SC "Iulius Group" SRL, reiese faptul ca acesta nu poate dezvalui nici un amanunt legat de stadiul lucrarilor.

"Relatiile de natura contractuala ce descriu colaborarea cu subantreprenorii implicati in acest proiect exclud comunicarea oricaror date catre terte parti, inainte de finalizarea lucrarilor", acesta este raspunsul transmis de Alexandru Gagea (da, fostul boss de la "Romtelecom" Iasi, actualmente Project Manager "Iulius Group") dupa aproape 24 de ore de "documentare".

Aceasta atitudine este "remarcabila", in conditiile in care investitorul are incheiat un contract de asociere cu Consiliul Local Iasi in cadrul caruia se stipuleaza faptul ca SC "Iulius Group" SRL este obligata sa construiasca un nou strand si terenuri de tenis in schimbul celor ce vor fi dezafectate pentru a face loc proiectului "Palas".

Normal ar fi ca acest contract sa prevada exact ce anume trebuie construit si cand, nu "ce va da Domnul"!

Aceasta secretomanie este cu atat mai ciudata cu cat, in vara anului trecut, cand au demarat lucrarile la noul strand, conducerea "Iulius Group" a povestit cu lux de amanunte cum va arata baza de agrement si a promis ca in vara anului 2007 "ne vom balaci impreuna" in noile bazine de inot.

Dupa cum reiese de pe placuta de prezentare a lucrarii, obiectivul poarta denumirea de baza nautica si va avea drept beneficiar Consiliul Local Iasi, care a eliberat in acest sens autorizatia de constructie nr. 772/12.07.2006.

In consecinta, edificiul apartine locuitorilor Iasului, care au tot dreptul sa stie cum decurg lucrarile si cand va fi gata pentru a fi dat in folosinta.

Proiectul tehnic si de arhitectura al bazei nautice a fost realizat de SC "Mihul" SRL Iasi, iar pentru partea de constructie raspunde antreprenorul general SC "Compania pentru Constructii Alex" SRL Iasi.

In cele din urma, am reusit sa aflam de la reprezentantii Primariei ca baza nautica este prevazuta a se da in exploatare la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august.

"Teoretic, receptia noului strand este prevazuta pentru luna iulie. In prezent, sunt gata cele patru terenuri de tenis. Se lucreaza in continuare la finisarea celor doua bazine de inot.

Unul dintre ele are dimensiunile standard pentru un bazin olimpic si este prevazut cu trambulina pe mai multe inaltimi, iar celalalt este pentru copii.

Mai exista acolo vestiare, cabine de dus si facilitatile pentru cei ce vor asigura administrarea bazei.

Concret, se lucreaza la finisaje, amenajarea aleilor si pavajelor, dupa care se vor amenaja cele doua parcari de cate 60 de locuri fiecare", ne-a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi.

Acesta a mai declarat faptul ca in urma ultimelor discutii purtate cu reprezentantii "Iulis Group", valoarea investitiei se ridica la 10 miliarde ROL.

"Asa cum se intampla de obicei, in locurile cu specific de recreere si divertisment trebuie sa existe si facilitati de alimentatie publica.

In acest sens, vor fi amenjate niste locatii ce vor fi concesionate catre societatile comerciale care vor dori sa isi deschida la noul strand activitate de terasa sau diverse alte forme de alimentatie publica", a continuat Mihai Chirica.

Primaria habar nu are in ce ape se scalda

In acelasi timp, Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP), care se ocupa de activitatea vechiului strand, nu are nici cea mai mica idee daca, in aceasta vara, iesenii se vor putea scalda intr-un bazin in aer liber.

"Nu va pot spune daca vom mai deschide sau nu strandul vechi, in aceasta vara. Se va discuta la nivel de conducere a Primariei si se va lua o decizie in functie de cum evolueaza lucrarile la noul strand", ne-a declarat Letitia Palaga.

Si cum noul strand este departe de faza finalizarii, singura solutie pentru iesenii care nu isi permit sa mearga la mare este aceea de a-si pune "pofta-n cui" in privinta balacelilor in aer liber, in zilele toride de vara.

Mai mult, tot in aceasta perioada, va intra in renovare si Piscina de la Hotel Moldova, singurul loc din Iasi unde, pana de curnd, se putea invata inotul.

"Cladirea piscinei unde avem si doua saune, sali de masaj si aerobic va intra intrun proces de renovare si modernizare complet.

Inca nu a venit comisia de specialisti pentru a se pronunta cu privire la solutia tehnica ce se va adopta, din aceasta cauza nu putem sti cand se va redeschide activitatea la piscina", ne-a spus Valentina Hutupan, sef Serviciul Comercial Marketing al SC "Unita Turism Holding" SA - Sucursala Moldova Iasi, proprietar al Hotelului "Moldova".

Aceasta a adaugat ca inca nu se stie daca, dupa modernizare, cel mai mare bazin de inot din Iasi (de 25 de metri lungime, 15 metri latime si 2,5 metri adancime) se va mai deschide si pentru publicul larg sau va ramane cu circuit inchis, doar pentru clientii Hotelului "Moldova" si pentru iesenii care solicita serviciile de sauna si masaj oferite de unitatea hoteliera.

Iesenii pasionati de inot mai au la dispozitie doar doua piscine acoperite

In aceste conditii, singurele piscine deschise iesenilor de rand, in aceasta vara, vor fi doar cea de la Baia Publica si cea deschisa de "Profesmed", in cadrul Hotelului "Union", pe strada Lascar Catargi.

Preturile accesibile, dar si dotarile noi, vin in avantajul Baii Publice, data in folosinta de municipalitatea ieseana in primavara acestui an.

Piscina de forma rotunda, cu dimensiuni suficient de mari pentru un inotator fara pretentii de sportiv profesionist, este deschisa zilnic, de la 08.00 la 20.00, iar sambata si duminica pana la orele 21.00, exceptie facand doar zilele de luni cand este inchis pentru curatenie.

"Tariful este de 10 RON, iar clientul poate sa stea toata ziua in bazin daca poate. In acest pret este inclus controlul dermatologic efectuat de cadrele noastre medicale, precum si un dus obligatoriu inainte de a intra in bazin.

Pentru aceasta se ofera gratuit prosop, sapun, sampon, papuci si casca, iar daca se solicita si halat, se poate inchiria contra sumei de 5 RON", ne-a spus Cristina Tirziman, administratorul Baii Publice din Iasi.

Aceasta a adaugat ca cele mai multe solicitari vin din partea copiilor, pentru cursurile de inot efectuate cu instructor specializat, serviciu care costa 130 RON pe ora.

"De asemenea, foarte solicitate sunt saunele care pot fi inchiriate individual sau in grup timp de o ora contra sumei de 110 RON, o cabina mica, si 220 RON, o cabina mare.

Persoanele care nu tin neaparat sa inchirieze in exclusivitate sauna, platesc 16 RON pentru jumatate de ora sau 20 RON pentru o ora, pret in care intra si serviciile expuse la inot plus un control al tensiunii arteriale efectuat pe loc", a afirmat administratorul Baii Publice.

Serviciul de masaj, fie ca este de relaxare, anticelulitic sau de tonifiere costa 16 RON.

"Pentru oricare dintre serviciile mentionate avem abonamente cu reducere pentru 10 intrari.

De asemenea, intrucat foarte multi clienti solicita sa avem si program mixt, pentru a putea veni impreuna cu familia la bazin sau la sauna, ne gandim sa supunem aprobarii Consiliului Local ca, cel putin o zi pe saptamana, accesul sa fie permis atat femeilor, cat si barbatilor", ne-a mai spus Cristina Tirziman.

Piscina de stat a furat clientii piscinei private

Serviciile de relaxare oferite de municipalitate sunt concurate de cele oferite de aproximativ doi ani de clubul Hotelului "Union", aflat in constructie pe strada Lascar Catargi.

Contrar asteptarilor si obisnuintei economiei de piata, efectele concurentei sau simtit mai mult asupra firmei private, care detine si Policlinica "Profesmed".

Aceasta, intrucat si-a pierdut o parte dintre clientii ce au migrat la unitatea de stat, deschisa de curand, care practica preturi cu pana la 40% mai mici.

"Avem o serie de parinti care si-au luat copiii de la cursurile de inot organizate de «Union» si i-au adus la noi, deoarece preturile noastre sunt mult mai mici si includ mai multe servicii gratuite", a tinut sa precizeze Cristina Tirziman, administratorul Baii Publice.

Concret, unitatea privata ofera o ora de curs de inot in schimbul sumei de 21 RON, o ora de masaj general cu 30 RON, o ora de sauna cu 18 RON, o ora de inot la liber sau una de gimnastica in bazin cu instructor la 15 RON.

"Pentru serviciile de inot si sauna se asigura control dermatologic gratuit la Policlinica «Profesmed».

Avem, de asemenea, o serie intreaga de servicii de fitness sau aerobic in sala (8 RON pe ora) sau in bazin (22 RON pe ora), masaj medical si de recuperare cu specialisti in domeniu, precum si gimnastica speciala pentru gravide la 12 RON, 45 de minute", a precizat Gabriela Lazar, contabil al SC "Profesmed" SRL.

Dincolo de orice concurenta, administratorii celor doua unitati dotate cu piscine pentru publicul larg sunt siguri ca vor avea o vara fierbinte intrucat, odata cu inceperea vacantelor, vor fi asaltati de iesenii iubitori de inot, dar nu suficient de noroco si incat sa aiba vila cu piscina proprie

Revista economica FINANCIARUL este editata la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est

FINANCIARUL se distribuie pe baza de abonamente (NU se vinde la chioscuri)