Principalul organizator, Dana Deac, a prezentat nu unul, ci trei motive intemeiate: „de aceea s-a organizat in luna mai pentru ca este aproape de ziua colegiului care gazduieste evenimetul.

Apoi, la sfarsitul lunii se sarbatoreste infiintarea Societatii Culturale Filarmonia din Turda si, nu in ultimul rand, la inceputul lui iunie se sarbatoreste infiintarea Bibliotecii Municipale din Turda”.

A inceput cu...

Deschidera oficiala a targului a avut loc la orele diminetii, in 25 mai, si a adunat reprezentantii oficialitatilor locale. Dar numai reprezentantii, pentru ca primarii din zona au avut lucruri mai importante de facut decat sa asiste la deshiderea celui mai important eveniment cultural din Turda.

Dupa ce directorul colegiului, Gheorghe Lobont, a urat un bun venit calduros tuturor participantilor, au spus cateva cuvinte si urari de bine Eugen Felezeu si Nicolae Ros jr. din partea Consilului Local Turda, iar Mariana Lazar din partea Primariei Campia Turzii.

Cei trei si-au exprimat multumirea pentru ca se organizeaza un eveniment cultural de asemenea anvergura in comunitatea noastra, doresc sa sprijine evenimentul prin toate mijloacele, pentru ca organizarea acestuia sa ajunga traditie.

Acum, in era tehnologiei avansate de comunicare si informare, cand cartile pierd teren in lupta cu internetul, importanta unui asemenea eveniment parca este de sine statatoare. Tocmai de aceea s-a luptat Dana Deac pentru organizarea targului de carte, chiar si atunci cand multi au spus ca nu are nici un rost. Merita, spune ea, si multumeste tuturor celor care au ajutat la realizarea targului. In special colegelor de la biblioteca.

Dupa deschidera oficiala, a urmat vizitarea standurilor si un intreg lant de evenimente culturale pe toata durata targului de carte.

Vernisajul din sala 28

La etajul I, in aripa dreapta a cladirii colegiului, mai multe sali au fost amenajate pentru a gazdui lucrarile artistilor plastici din Turda si Cluj Napoca. Numerosi artisti valorosi au reprezentat mai multe domenii din lumea artelor si anume: pictura, sculptura, grafica si fotografie.

Cu ajutorul lucrarilor lui Cornel Vana, Vasile Stegaru, Manole Ciui, Gavril Nechifor, Mihaela Gligor, Nicusor Tiganila, Ovidiu Cosac si multi altii, salile de clasa s-au trasformat in veritabile galerii de arta. Sabin Mircea Rus, consulul Societatii Culturale Filarmonia a definit venisajul ca fiind plin de suprize.

In primul rand, prezenta fotografiei de calitate, in cadrul expozitiei este un lucru indraznet si admirabil. Apoi a constatat in lucrarile expuse de pictori, o rupere de ritm, lucrari noi, iesite din tipar, de factura noua, dar amprenta personala se vede de la distanta. Sculpturile lui Stegaru, pe de alta parte, emana armonie, implinire.

Din puctul lui de vedere, expozitia este foarte frumoasa, foarte complexa si diversificata.

Pe langa artisti renumiti, intr-o alta sala, au fost expuse lucrarile plastice ale bolnavilor de la Fundatia Estuar. Incercarile de a reda frumosul sunt sincere si admirabile, din parte unor oameni care se confrunta cu afectiuni psiho-motorii.

Tombola, lansari de carte si alte surprize

Daca cumpararea unei carti nu ar fi fost o recompensa suficienta, organizatorii s-au gandit sa indemne vizitatorii si intr-un alt mod de a intra in posesia unei carti. Au organizat o tombola, in care se puteau inscrie doar cei care au cumparat carti de la editurile prezente.

Din fericire, s-au prezentat mai multe edituri decat la targul din anul precedent, iar gama produselor a fost mult mai vasta si diversificata. Dupa completarea taloanelor si depunerea lor in cutia din fata salii de festivitati a colegiului, sambata seara s-au extras numele castigatorilor.

Acestia au cistigat fie o lampa de birou, fie obiecte de ceramica: vaze, pusculite haioase, cesti speciale, etc.

Presupun ca nu ar fi fost targ de carte veritabil daca nu ar fi avut loc si lansari de carte. Din fericire, s-au lansat numeroase volume de versuri, romane, chiar si de psalmi, dar si reviste precum „Cetatea Culturala”.

Amintim cateva titluri: „Legende de pe Valea Ariesului si din Muntii Apuseni”, culese de Dana Deac, „Gargara cu sifon” de Gavrila Moisa, „Manastirea Petrestii de Sus” de Valentin Visinescu, „Olaritul din Turda” de Suba L?szl? si multe altele.

Surprizele promise s-au tinut lant. In prima zi a targului de carte, sala festiva s-a umplut cu copiii din gradinitele orasului, pentru a ridica premiile castigate la concursul de pictura organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului. Au putut sa aleaga intre jucarii de plus si carti. Spre marea surpriza cei mai multi au ales cartile. Festivalul de poezie „T.

Murasanu” a atras multa lume in sala, aplauzele interminabile confirma reusita acestui eveniment.

Sambata a avut loc concursul interjudetean de matematica si informatica „Marian Tarina”, editia a VII-a. Subiectele au fost pe masura, ba chiar si un pic mai dificile, dar nu au dat prea mare bataie de cap concurentilor, care stapanesc deja arta numerelor si a codului binar.

Cum totul are un sfarsit...

Cand editurile au inceput strangerea standurilor am stiut ca evenimentul este pe terminate. Dar nu inainte de a asculta miniconcertul Roxana Rus impreuna cu elevii scolii de muzica „Sigismund Toduta” din Cluj. Recitalul de pian si trompeta a fost exceptional. Ultimul eveniment al serii a fost decernarea diplomelor de participare.

Toate editurile, reprezentantii presei locale, artistii care au expus si cei care si-au lansat cartile, au primit diplome. Multe aplauze, felicitari, poate chiar si o lacrima, au dat de inteles ca targul de carte a luat sfarsit. A ramas doar o amintire frumoasa. Dana Deac, sufletul Astu Libri n-ea marturisit ca, in principiu, este multumita, a fost mai bine decat anul precedent, 2006.

Este si firesc, deoarece au participat mai multe edituri, au fost mai multe evenimente, au fost mai multi vizitatori si s-au vindut mai multe carti. Ceea ce e bine. „Dar, fara ajutorul colegelor de la biblioteca, fara suportul celor care au contribuit la realizarea lui, degeaba as avut ideea de a organiza targul de carte, pentru ca nu as fi reusit in veci”.