Trei proiecte din judetul Cluj au mari sanse de finantare prin programul Phare CES 2005, infrastructura locala si regionala. Este vorba despre proiecte incluse in cadrul programului regional pe turism termal si balnear, licitatiile deschise de lucrari fiind lansate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Toate cele 3 proiecte sunt realizate in concordanta cu strategia regionala si se estimeaza ca ele vor conduce la revigorarea turismului balnear in regiune precum si la continuarea dezvoltarii mediului economic regional.

Proiectul depus de municipiul Turda, „Cresterea atractivitatii turistice a zonei cu potential balnear - Lacurile Sarate - Zona Durgau - Valea Sarata si Salina Turda” este realizat de Consiliul Local Turda, in parteneriat cu Consiliul Judetean Cluj. Valoarea totala este estimata la 3.788.497 euro, din care fonduri Phare 2,386,753.31 Euro.

Proiectul Consiliului Local Turda isi propune amenajarea Salinei Turda in vederea utilizarii acesteia ca zona de turism balnear, respectiv reabilitarea zonei cu valoare turistica si proprietati curative "Lacul Sarat Durgau-Valea Sarata Turda. Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, a declarat ca este un proiect deosebit de important pentru zona noastra.

"Termenul limita de depunere a ofertelor este 29 iunie 2007, la sediul MDLPL. Perioada de desfasurare a vizitarii amplasamentului este programata pentru 4-7 iunie 2007. Cei interesati pot afla mai multe date de pe site-ul Ministerului Integrarii Europene (www.mie.ro) sau de pe site-ul Primariei Turda(www. primturda. ro)", a precizat edilul.

O conditie necesara este indeplinirea si finalizarea cu succes in ultimii 5 ani a unuia sau a doua contracte de lucrari de „natura si complexitate similara”, cu o valoare cumulata a contractelor de minim valoarea ofertata.

Lucrarea este finatata din fonduri comunitare prin Programul de Coeziune

Economica si Sociala PHARE 2005, cu contributia Fondului National si a

Bugetului Local.

Oportunitati de investitii

Proiectul de la Turda, inclus in Strategia de Dezvoltare Judeteana, ofera reale posibilitati de investitii in zona. Pe versantul estic al Vaii Sarate, terenul permite amplasarea de constructii cu regim de inaltime parter plus mansarda, pe terasa superioara, in timp ce terasa inferioara permite construirea de pensiuni, restaurante, spatii de tratament, cu un regim de inaltime de pana la 2 etaje.

Proiectul a prevazut, in apropierea lacului Durgau, cel mai atractiv ca potential de investitie, construirea unui complex balnear mai mare, cu regim de inaltime de pana la 6 etaje. In apropierea altor doua lacuri este prevazuta posibilitatea construirii unui alt spatiu de tratament si cazare, cu un regim de inaltime de pana la 2 etaje.

Toate aceste constructii vor avea functiuni compatibile cu cea generala a zonei, de turism si tratament. Terenurile pe care urmeaza sa fie realizate aceste constructii sunt proprietate a statului roman. Actractivitatea turistica a zonei si capacitatea balneara este intarita de prezenta in apropiere a ocnei de sare, care are o capacitate de 600.000 de vizitatori pe o durata de 8 ore.

Datorita neamenajarii zonei, Salina Turda functioneaza la doar 7% din capacitatea totala.