Prefectul Alin Tise refuza sa semneze eliberarea titlurilor de proprietate pe terenurile situate in apropierea Parcului Industrial Tetarom III, unde se va deschide investitia Nokia, acuzindu-i pe membrii comisiilor de fond funciar de fals in declaratii.

Suspiciuni la Jucu si Apahida

Potrivit lui Tise, in jurul Parcului Industrial Tetarom III exista circa 100 de hectare de teren revendicat

„Avind in vedere ca exista un interes deosebit pentru terenurile care sint in apropierea Parcului Industrial Tetarom III, am constatat ca exista o cerere sporita de eliberare a titlurilor de proprietate pentru aceste terenuri.

Anumite terenuri sint deja promise ca vindute catre anumite persoane, iar la nivelul comisiei judetene de fond funciar am hotarit ca nici un titlu de proprietate sa nu mai fie eliberat decit dupa verificarea dosarului de fond funciar“, a declarat ieri prefectul de Cluj, Alin Tise.

El sustine ca nu va semna titlurile de proprietate pina nu va avea din partea comisiei locale o situatie privind revendicarea acestor terenuri inca din 1991 pe Legea nr. 18/1990.

Potrivit acestuia, cereri de eliberare de titluri de proprietate vechi de citiva ani nu au fost onorate pe motiv ca nu exista teren, dar apar la Prefectura titluri recente semnate de oficialii celor doua comune privind punerea in posesie pentru anumite persoane.

„Este o ilegalitate sa acorzi un titlu de proprietate in conditiile in care toti membrii comisiei locale Jucu au declarat pe proprie raspundere ca nu mai detin rezerva de teren si constatam in ultimul timp ca detin astfel de rezerve. Situatia e similara in comuna Apahida, unde, desi anumite persoane sint trecute la despagubiri, alte persoane primesc titluri de proprietate.

Voi refuza semnarea acestor titluri de proprietate pina nu vom verifica in amanunt fiecare dosar si fiecare propunere venita din partea primarilor“, a afirmat prefectul Clujului.

Amenintari cu amenzi

Alin Tise a avertizat ca, in situatia in care membrii comisiilor locale au declarat pe proprie raspundere ca nu detin rezerva de teren, iar aceasta exista, fapta poate imbraca forma unei infractiuni de fals in declaratii. Prefectul a anuntat ca, incepind de saptamina viitoare, vor fi declansate controale in comunele cu probleme de acest fel.

„Vom lua toate comunele care au probleme grave in aplicarea legilor fondului funciar. Amenzile vor porni de la citeva zeci de mii si vor ajunge pina la 100.000 de lei si vor fi aplicate primarului sau membrilor comisiilor locale de fond funciar daca sint culpabili de nesolutionarea in termen a cererilor de fond funciar“, a precizat prefectul.

Tise, contrazis

Primarii din cele doua comune intrate in atentia Prefecturii il contrazic pe prefectul de Cluj. „Am spus ca nu mai avem terenuri si asa si este. Rezerva era gata, asa cum am spus, dar am mai scos din pasunile comunale, de pe unde am mai gasit, intrucit sintem obligati sa le oferim oamenilor terenurile inapoi.

Domnul Tise asculta minciuni in loc sa se documenteze“, a declarat Ionel Farcas, primarul din Apahida. In acelasi timp, Petre Coste, edilul-sef din Jucu, afirma ca „toate procesele facute se refera la legea 18/1990. Oamenii au facut de pe atunci masuratorile, dar abia acum vin dupa titlurile de proprietate.

Au auzit si ei ca s-au scumpit paminturile si probabil ca de aceea se ingramadesc“.

Alin Tise * prefect:

„Este o ilegalitate sa acorzi un titlu de proprietate in conditiile in care toti membrii comisiei locale Jucu au declarat pe proprie raspundere ca nu mai detin rezerva de teren si constatam in ultimul timp ca detin astfel de rezerve.“