In Sibiu, retrocedarile curg lant, in special in favoarea bisericii, care si-a facut o mica avere din insusirea cladirilor vechi. O familie care locuieste aproape gratis intr-un astfel de imobil refuza sa paraseasca locuinta, desi municipalitatea le-a promis alta. „Acolo locuiesc in jur de trei familii, desi au acelasi nume, si totusi au beneficiat de locuinta.

Nici macar nu au fost in stare sa o intretina. E dezastru acolo, trebuie reparat tot. E o mizerie de nedescris", sustine Ioan Stroie, unul dintre consilierii din comisia sociala.

Un proiect de hotarire aflat pe masa consilierilor locali ii someaza pe cei sapte locatari ai unui imobil din Turnisor sa accepte mutarea intr-o alta cladire de stat. Comisia sociala din cadrul Consiliului Local avertizeaza chiriasii ca, in cazul in care vor refuza sa paraseasca locuinta, cazul va fi mutat in instanta.

Motivul evacuarii sta in miinile Episcopiei Ortodoxe Romane, proprietar al imobilului pe care il revendica. „Intrucit chiriasii nu au acceptat acest schimb, modalitatea de solutionare a situatiei o constituie promovarea unei actiuni judecatoresti, care ii obliga pe acestia sa accepte schimbul", se arata in raportul redactat de Servicul Public pentru Administrarea Fondului Locativ

Pe alese

Initial, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a vrut sa recupereze un imobil din Turnisor care adaposteste un camin de batrini. Pesionarii au scapat ca prin urechile acului cind fetele bisericesti si-au amintit de cladirea in care locuiesc, in prezent, membrii familiilor Suruba. „Nu puteam sa retrocedam azilul de noapte, asa ca biserica a cerut alt spatiu, care ii apartine.

Nu inteleg de ce cele 3 sau 4 familii Suruba, care locuiesc acolo, nu vor sa plece. Spatiul din Gusterita, de pe strada Octavian Goga nr. 22, este mult mai mare si mai bine intretinut", a apreciat Ioan Stroie, membru al comisiei sociale. Sibienii insa prefera imobilul din strada Topirceanu.

„Din cite am inteles eu de la secretarul Primariei, oamenilor le place mai mult in Turnisor, decit in Gusterita", a spus consilierul local Otilia Man

Aproape gratis

La un pas de a fi evacuati, locatarii continua sa strimbe din nas. Sustin chiar ca vor sa cumpere casa. Locuintele de stat nu le golesc buzunarele chiriasilor nici in Turnisor, dar nici in Gusterita. Pentru imobilul din Turnisor, locatarii nu plateau mai mult de 20 de lei pe luna. „Chiria e modica si intr-un caz si in altul.

Problema e ca acolo locuiesc in jur de trei familii, desi au acelasi nume, si totusi au beneficiat de locuinta. Nici macar nu au fost in stare sa o intretina. E dezastru acolo, trebuie reparat tot. E o mizerie de nedescris", sustine Ioan Stroie. Instanta va fi singura care va decide ce se va intimpla cu cei sapte locatari, in cazul in care acestia vor continua sa refuze mutarea

La control

In urma deselor scandaluri legate de retrocedari, Consiliul Local a decis sa ia la puricat toate locuintele de stat, pentru a vedea daca cei care le-au inchiriat locuiesc, intr-adevar, acolo. De altfel, consilierii vor sa previna si afacerile imobiliare care apar in urma retrocedarilor. „Vrem sa verificam toate locuintele, pentru a vedea care este situatia in fiecare caz in parte.

Unii chiriasi sustin ca vor sa le cumpere, dar e greu de crezut ca isi pot permite acest lucru. Daca ar fi avut bani, nu ar mai fi stat acolo", a concluzionat Otilia Man. Aceste controale vor fi stabilite in cadrul sedintei Consiliului Local de miine.