27 de fermieri din Marea Britanie, cu 11 avioane personale, au aterizat ieri la Sibiu, intr-un popas in vacanta lor in Romania. Vor vizita ferme si muzee, juca golf si face echitatie. Intre timp, taranii din marginimea Sibiului a aflat ieri ca mai au o speranta sa-si poata vinde branza la Bucuresti.

In Marea Britanie fermierii indragostiti de zbor si aparate de zbor au propriul lor club, Flying Farmers Association, si avioanele lor personale. In Marginimea Sibiului fermierii inca nu au asociatie puternica si organizata a lor care sa le reprezinte drepturile in special acum cand dupa integrarea europeana au aparut atat de multe probleme de aliniere la norme si legislatie.

11 avioane cu 27 de fermieri membri ai Asociatiei Fermierilor Piloti au aterizat ieri pe Aeroclubul din Sibiu. Ei in fiecare an merg cu avioanele in vacanta si pentru anul acesta au ales tara noastra si Sibiul.

„Sunt pentru prima oara in Romania si in Sibiu pentru ca este Capitala Culturala Europeana si sunt multe lucruri de vazut”, ne-a declarat ieri Constantin Chesculescu, gazda fermierilor zburatori.

Pe plaiurile transilvanene turistii aeropurtati vor poposi vreme de trei zile, oaspeti la Country Club “La Mesteceni”, timp in care vor vizita mai multe ferme din zona, vor practica echitatia si se vor relaxa pe terenul de golf. In ultima zi a sederii pe plaiurile sibiene, inainte de plecarea spre Brasov si Bucuresti, vor vizita Muzeul Astra, Brukenthal si centrul istoric al Sibiului.

Intre timp, fermierii sibieni asteapta de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) elaborarea unui set de norme de igiena minime care apoi sa fie inaintate Comisiei Europene spre aprobare, astfel incat sa isi poata vinde in continuare produsele in afara judetului.

Escadrila engleza decoleaza vineri spre Brasov si Bucuresti, in program mai fiind incluse ca obiective Castelul Peles sau Delta Dunarii. Incheierea vizitei va fi marcata de un concert la Ateneul Roman. In zilele urmatoare reprezentantii fermierilor sibieni se asteapta si ei sa mearga la Bucuresti, chemati la consultari pentru normele de igiena mentionate mai sus.

Asociatia Fermierilor Piloti, FFA a fost fondata in 1974 si are 389 de membrii. Asociatia este deschisa oricarui fermier sau proprietar de paduri si terenuri agricole care detine un avion personal sau opereaza o pista de aterizare sau are un interes real in aviatie.