Procurorii Parchetului de pe langa Tribunal i-au chemat din nou la audieri pe cei patru studenti implicati in uciderea omului de afaceri botosanean Daniel Mancas, pentru a le comunica noile incadrari ale faptelor.

Surpriza a aparut in cazul lui Daniel Braescu si Alexandru Stan, care erau initial cercetati pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la omor calificat. In cazul acestora, procurorii au stabilit ca incadrarea juridica a faptelor este de favorizare a infractorului si tainuire, pentru care risca o pedeapsa mult mai mica.

Risca pedepse mai mari

In schimb, situatia s-a schimbat dramatic in cazul Alinei Horeanu si al lui Vlad Scurtu Irimia, care erau acuzati de omor calificat, riscand o pedeapsa intre 15 si 25 de ani de inchisoare, iar acum sunt acuzati de omor deosebit de grav, caz in care este prevazuta si detentiunea pe viata.

Ieri, la sediul Parchetului, Alina Horeanu a venit insotita de avocat, fiind extrem de suparata ca a fost chemata din nou la audieri chiar de ziua sa de nastere. In plus, a primit si o veste extrem de proasta, ca nu va pleca acasa pentru a se bucura de aniversare, ci va fi internata la Spitalul de Psihiatrie Socola, pentru efectuarea unei expertize psihiatrice.

De altfel, aceasta masura a fost impusa de procurorul Victor Codreanu, in cazul tuturor celor patru. Medicii psihiatri vor decide in ce masura cei patru au dat dovada de discernamant in momentul comiterii faptelor.

Insa ancheta in acest caz nu este nici de departe finalizata. Nu au fost inca trimise la Parchet rezultatele necropsiei in cazul lui Daniel Mancas, rezultatele probelor histopatologice recoltate de la fata locului si cele ale probelor ADN. Practic, dosarul va fi construit in mare parte pe rezultatele analizelor dispuse in acest dosar.

In cursul zilei de astazi, la ora 12.00, se va judeca recursul declarat de Scurtu, Stan si Braescu impotriva prelungirii masurii arestarii preventive. Se asteapta ca reprezentantii Parchetului sa inainteze instantei si o propunere de arestare a Alinei Horeanu.

In ceea ce-i priveste pe cei doi studenti acuzati de favorizare a infractorului si de tainuire, aparatorul lui Daniel Braescu a precizat: "Ieri, clientul meu a dat un supliment de declaratie la Parchet. Procurorii au stabilit ca fapta sa sa fie incadrata ca favorizare a infractorului si tainuire.

Practic, Daniel Braescu a participat doar la transportul victimei si procurorii s-au lamurit de acest lucru. Speram ca Parchetul sa nu mai insiste asupra masurilor luate impotriva lui Braescu si ca acesta sa fie judecat in stare de libertate. Situatia lui Stan este similara cu aceea a clientului meu", a declarat avocat Ionut-Grigore Vasiliu.

Au curatat sangele cu detergent si clor

Daniel Mancas a fost ucis cu nu mai putin de 30 de lovituri de cutit si lovit in cap cu o bata de baseball. "Apartamentul in care a fost omorat a fost curatat luna. Urmele de sange au fost spalate cu detergent si dezinfectanti. Numai ca asasinii nu au stiut ca urmele nu pot fi eliminate niciodata total de la fata locului.

Au fost prelevate probe de sange si urme ramase printre placile de gresie si faianta, care dovedesc faptul ca victima a fost omorata in acel apartament", a declarat unul din anchetatori.

Daniel Mancas era casatorit, avea doi copii, o fetita in varsta de 8 ani si un copil pe care nu a apucat sa il cunoasca. El a disparut acum 4 luni, pe 9 februarie luand ultima data legatura cu familia sa, spunand ca se afla la un atelier de dezmembrari auto din localitatea Letcani.

La jumatatea lunii aprilie, masina acestuia, un Audi, a fost gasita in apropiere de localitatea Agigea din judetul Constanta. Pe baza urmelor gasite in masina, politistii au demarat o ancheta, descoperind ca a fost vanduta in mai multe randuri, firul cercetarilor ducand la patru tineri, toti studenti in Iasi.

Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie - decembrie 2006, Daniel Mancas a avut o relatie extraconjugala cu Alina Mihaela Horeanu, de 21 de ani, din Suceava, studenta la Iasi, in anul al III-lea la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor.

L-a cunoscut pe Daniel Mancas, director economic la o firma din Botosani, care avea diverse afaceri in Iasi, insa nu stia ca este casatorit si are un copil. Atunci cand a aflat acest lucru, precum si faptul ca astepta al doilea copil, a pus la punct detaliile crimei.

L-a chemat in Iasi, intr-un apartament din cartierul Nicolina, unde locuia impreuna cu iubitul ei, Vlad Scurtu-Irimia, de 19 ani, tot din Suceava, student in anul I la Facultatea de Informatica.

Pentru a scapa de cadavru, cei doi au apelat la doi prieteni, tot studenti, Daniel Braescu, de 26 de ani, din Iasi, student in anul al IV-lea la Facultatea de Medicina, si Alexandru Stan, de 21 de ani, din Barlad, judetul Vaslui, student in anul al III-lea la Facultatea de Constructii.

Cadavrul barbatului a fost ingropat in noaptea de 9 spre 10 februarie, in padurea din apropierea localitatii Ciprian Porumbescu.