Manifestarea, desfasurata sub egida GEF (Global Education Festival) si sub tutela UNICEF, reprezinta, de fapt, editia pentru copii a festivalului de la San Remo, la care scoala din Onesti a castigat pentru a doua oara titlul de campioana mondiala la dansuri traditionale, moderne si contemporane.

Suport minim din partea autoritatilor onestene

Desi Scoala “GCMC” a ridicat numele Onestiului la cel mai inalt nivel mondial, sprijinul primit pe plan local a fost aproape inexistent.

Cheltuielile pentru deplasarea la San Remo a delegatiei onestene, din care au facut parte 113 persoane (86 de copii, insotiti de coregrafi si parinti), s-au ridicat la peste 32.000 de euro si au fost suportate in special de parinti si de coordonatorii scolii, Marius Crudu si Georgiana Crudu.

A mai existat un ajutor si din partea fabricii de confectii Modeon, care a contribuit cu materialul pentru confectionarea costumelor pentru dansatori. Insa alt sprijin pe plan local nu a existat.

“Am avut o discutie cu domnul primar Emil Lemnaru, in privinta manifestarilor ocazionate de sosirea presedintelui de la San Remo, dar, spre dezamagirea mea, am constatat ca autoritatile locale din Onesti nu doresc sa se implice prea mult - ne-a declarat Marius Crudu.

Mai multa intelegere am gasit la Adjud, acolo unde scoala noastra are o filiala; primarul din Adjud s-a oferit sa ne sprijine in organizarea unei festivitati pentru primirea presedintelui Paolo Alberti.

Totusi, pe diploma primita la San Remo scrie Onesti, nu Adjud, iar sprijinul masiv ar fi trebuit sa vina de la Onesti, nu de la Adjud. Vom incerca sa ne descurcam si la Onesti, unde vrem sa organizam un mare spectacol, in prezenta presedintelui de la San Remo, fie la Casa de Cultura, fie la Hotel Sport, acolo unde va fi cazat domnul Paolo Alberti”.

Doar felicitari si sprijin moral de la Primaria Onesti

Pe de alta parte, primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a apreciat performanta dansatorilor onesteni la San Remo, dar a recunoscut si faptul ca nu va exista un sprijin financiar din partea autoritatilor locale.

“Dansatorii nostri merita toate felicitarile pentru succesul de la San Remo si, din punct de vedere moral, noi suntem alaturi de ei; dar nu avem posibilitatea sa acordam si sustinere financiara, actiunea din Italia nefiind prinsa in categoria manifestarilor finantate de la bugetul local, asa cum este cazul festivalului ‘TI AMO’ - ne-a precizat primarul Emil Lemnaru.

Insa, daca presedintele de la San Remo vine la Onesti, noi il vom primi cum se cuvine si vom acorda sprijin in masura posibilitatilor legale existente”.