Nimic nu le poate modifica, acum, situatia scolara, iar profesorii au devenit chiar mai indulgenti, mai ales cand li se jura ca lispa de la ora se datoreaza studiului individual. Pentru unii dintre profesori situatia ii avantajeaza. Si ei au meditatii de dat, iar o ora in plus este mana cereasca - mai ales daca este sprima sau ultima din orarul lor.

Inteligenta pe bani

Elevii se invoiesc in grup. Daca cineva vine, totusi, la scoala, se invoieste instant, pe motiv ca... este singur, restul clasei a disparut. Cum sunt in an terminal, putini sunt profesorii care „strica rostul” elevului pe ultima suta de metri si se ambitioneaza sa le puna absente. Mai ales ca ei... prefera sa stea acasa sa invete. Nu mai pierd vremea pe strazi, venind la scoala.

Iar unii dintre ei se duc la meditatii. Solidaritatea didactica nu se dezminte, astfel ca nimeni nu comenteaza. Si ei dau meditatii, iar pana la urma se compenseaza. Cu greu mai gasesti un profesor care sa te accepte, acum, la meditatie. Si asta pentru ca nimeni nu poate garanta reusita cu numai cateva zile inaintea examenelor.

Distractia de dinaintea stresului

In realitate, copiii au cu totul alte preocupari. Pentru ca cei mai multi merg deja la meditatii, ei se bazeaza pe aceste sedinte si doar din cand in cand mai deschid cate un manual. Internetul si televizorul au ramas, din pacate, principala lor preocupare. Sunt la curent cu topurile muzicale si cu filmele „cool”. In aceasta perioada se schimba... comentariile literare.

Cu cat profesorul este mai cunoscut, cu atat comentariul este mai pretios. Iar subiectele aparute pe internet sunt, si ele, la mare cautare. Daca in prima faza acestea puteau fi cumparate direct d ela profesori, elevii nu au pierdut prilejul si si-au inceput propria afacere. Rezolvari de teste in schimbul altora. Economie de ambele parti.

Un suc cu gasca

Desi se plang ca nu mai fac fata programului de invatat, terasele sunt pline in miezul zilei. Cuprinsi de melancolia despartirii de colectiv, elevii se intalnesc la un suc si la un schimb de impresii. Nu lipsesc rolele si bicicletele, asa cum nu lipseste nici „sala”, toate apreciate drept relaxante. Culmea ironiei, putini sunt cei care gandesc peste momentul afisarii rezultatelor.

Siguri ca vor intra intr-o unitate de invatamant si nu vor ramane cu opt clase, copiilor le-a disparut spiritul competitiei. Oricum, la 15 spetembrie vor merge din nou la scoala.