Conservele de ton importate din Thailanda sunt retrase de la vanzare dupa ce un barbat din Bistrita, care a consumat o astfel de conserva, s-a imbolnavit si a fost diagnosticat cu botulism. Decizia a fost luata de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Inspectorii sanitar-veterinari din Prahova au verificat magazinele si depozitele si au pus sub sechestru 400 de conserve de ton importate din Thailanda. „Conservele au fost importate de o firma din Bucuresti si au fost distribuite la magazinele cu profil alimentar de catre S.C. Ana Maria Pop si Siga Campina. Verificarile continua prin toate supermarketurile.

Nimeni nu mai are voie sa vanda aceste conserve pana cand nu vor fi gata rezultatele analizelor pe care le fac biologii. In cazul in care se va dovedi ca produsele contin bacilul botulinic, acestea vor fi distruse”, ne-a declarat Mihai Terecoasa, directorul Directiei Sanitar Veterinare Prahova.

Botulismul este o boala cauzata de o toxina, sau o otrava, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, mai poate cauza dificultati in respiratie. Este o boala rara, dar care poate fi fatala.

La adulti, simptomele incep de obicei dupa 12 sau 36 ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 pana la 30 de zile.