Visul oricarui tinar clujean este sa-si gaseasca un loc de munca bine platit, sigur, fara bataie mare de cap si care sa-i ofere posibilitatea de a avansa in cariera. Descrierea suna bine, dar exista citeva lucruri de care este bine sa se tina cont.

Selectie "naturala“

Tinerii clujeni ajung sa lucreze in banci pe baza de recomandare

In bancile clujene, cel mai bine se angajeaza pe baza de recomandare. Adica, pur si simplu unul dintre angajatii bancii ii spune sefului sau ca recomanda pe cineva pentru o slujba, atunci cind se fac recrutari de personal. Cele mai multe oferte vin pe sectorul de relatii cu publicul la ghiseele de incasari sau efectuari de plati.

Metoda de angajare este larg folosita in sistemele vestice de recrutare si este preferata, pentru ca un angajat despre care compania are deja informatii si stie cum lucreaza are toate sansele sa aduca in companie oameni ca el, pe baza selectiei „naturale“, dupa cum spun unii manageri de resurse umane.

Cheltuielile de recrutare se reduc astfel cu pina la 40% pentru companie, care economiseste nu doar timp, ci si bani, si isi si consolideaza echipa, pentru ca, se presupune, angajatii vor recomanda oameni pe care ii apreciaza, deci sansele de a lucra bine impreuna cresc considerabil.

Bancile in extindere cauta incepatori

Cele mai multe locuri de "entry level“, adica pentru primul loc de munca, le ofera in prezent bancile care se afla intr-o puternica perioada de expansiune. In marea majoritate, acestea isi deschid noi filiale prin cartiere, iar aceasta inseamna nevoie de forta de munca.

Cine ar putea avea cu adevarat succes intr-o cariera bancara? „In primul rind, studentii la sectia de Finante-Banci a Facultatii de stiinte Economice. Ei au deja dobindite anumite cunostinte, iar diploma le permite sa avanseze spre departamentele financiare, mai specializate ale bancilor“, spune Marilena Zidariu, manager de resurse umane.

Ea este de parere ca, in marea majoritate a cazurilor, cei mai buni studenti au fost deja recrutati si multi dintre ei au avansat rapid spre functiile de conducere. „Este o oarecare penurie de forta de munca si in acest sector. Oricum, nu este nevoie doar de specialisti.

De aceea «se poarta» ca bancile sa angajeze tineri care au mai lucrat de exemplu in relatiile cu publicul, au habar cum sa completeze o factura sau cum arata un extras de cont. Insa, daca nu au studii de specialitate si nici nu le vor face pe viitor, acestia au prea putine sanse sa avanseze in sistem spre functii cu adevarat de top si bine platite.

Oricum, cererea bancilor pe piata clujeana este mai mare cu cel putin 30% fata de oferta existenta pe piata“, crede si Adrian Precup, specialist in resurse umane. Potrivit statisticilor, pe piata bancara clujeana cei mai cautati sint agentii de vinzari de produse bancare, care adeseori sint si operatori la ghisee. „Am primit o oferta sa lucrez intr-una dintre bancile clujene.

Evident, la ghiseu. Salariul de inceput era de 1.000 de lei, programul oficial era de la ora 8 dimineata pina seara la ora 4. Insa dupa inchiderea ghiseului mai sint lucruri de facut si programul se prelungeste pina seara. Cel putin asa spun colegii mei care deja au intrat in sistem“, spune si Simona Almasan, studenta clujeanca.

Despre banci si salariati

• cererea mare vine din partea bancilor care deschid sucursale in orasele mici

• noul model de sucursala are minim cinci angajati, care nu numai ca mentin relatia cu clientii la ghiseu, dar trebuie sa fie capabili si sa vinda produsele bancii

• primele 10 banci din top detin 80% din cota de piata, resul de 20 de banci impart cele 20 de procente ale cotei de piata ramase

• cei mai buni angajatori par sa fie tot bancile din top 10, cu mentiunea ca fiecare are propria politica de personal, un motiv in plus ca la angajare sa se ceara detalii asupra acestui aspec