Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, eliberarea din functie a judecatorului Vasile Malaescu de la Judecatoria Valenii de Munte, condamnat in aprilie, la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru primire de foloase necuvenite.

Vasile Malaescu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 4 aprilie, la 6 luni de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de doi ani si sase luni, pentru primire de foloase necuvenite.

Instanta l-a obligat pe fostul judecator si la plata cheltuielilor judiciare catre stat in valoare de 1.000 de lei.

La data de 25 ianuarie Sectia pentru judecatori a CSM l-a suspendat din functie, iar joi plenul CSM a luat act de condamnarea defintiva a lui Malaescu si a hotarat sa propuna Presedintelui Romaniei eliberarea sa din functie.

Malaescu a fost prins in flagrant de catre procurorii DNA, in luna ianuarie 2006, in timp ce primea 80 de lei de la pensionarul Constantin Paduraru, din Valenii de Munte. Judecatorul i-a cerut lui Paduraru 100 de lei, adica jumatate din pensie, pentru a-i elibera mai repede o sentinta motivata, intr-un dosar in care pensionarul avusese castig de cauza.

Constantin Paduraru l-a reclamat pe judecator la DNA, care a organizat flagrantul.