Ei bine, PSD nu poate rasufla usurat, pentru ca PD a mobilizat raul, ramul, dar mai ales presa aflata in subordine, si a iesit la contraatac, urmand sa-i faca primarului Emil Calota exact ceea ce acesta i-a facut firmei Salub acum cinci ani, cand, impreuna cu un Consiliu Local format in majoritate din nevertebrati, a luat cu japca salubrizarea Ploiestiului de la Salub si i-a dat-o SSB-ului.

Inca un semn ca Barbosul are grija de toate? Vom vedea! Pana una-alta, ar fi bine sa stiti ca ambele tabere au propriile interese, dupa cum urmeaza!

Pentru inceput, va rugam respectuos sa ne dati voie sa citam din clasici in viata, adica din noi: Cu titlul inspirat "Luati-va gandul de la licitatie! Contractul de salubritate a fost deja prelungit! Cu Veolia" scriam noi pe la inceputul anului ca ploiestenii nu trebuie sa-si faca iluzii in privinta imbunatatirii calitatii serviciului de salubrizare, pentru simplul motiv ca firma SSB a fost preluata de catre Veolia, careia primarul i-a promis prelungirea contractului. Mai scriam acolo, dincolo de legaturile malitioase pe care le faceam intre contractele dintre Primarie si Veolia si exportul masiv de mobila pe care se aude ca-l face firma Julia Design in, ati ghicit, Franta, ca, citam, "nici un ONG din Prahova nu a miscat nimic pe problema gunoiului din Ploiesti, in ultimii ani.

Stim ca societatea civila e moarta la noi, dar ea trebuie trezita, chiar daca ar fi sa o luam la palme si sa o organizam". Ei bine, societatea civila a ramas la fel de dezorganizata. In schimb, pentru ca interesele patronilor au cerut-o, Telegraful de Prahova si alpha TV s-au intors cu fata la ploiesteni, carora le-au vorbit despre interesul public.

Astfel, ascuns dupa fusta presei, Partidul Democrat (care l-a luat dupa el si p-ala micu’, PLD) a pornit lupta pentru contractul de salubrizare a Ploiestiului. Iar de asta va convingem ceva mai jos.

PSD si PNL si-au dat din nou mana

Cu o exceptie, Ion Eparu, de la PSD, consilierii PSD si PNL au votat pentru prelungirea contractului cu SSB. S-a intamplat pe 16 mai. Au fost numai trei voturi impotriva, alaturi de Eparu (PSD) ridicand mana Elena Trican (PC) si Paul Palas (PD).

Votul pentru s-a bazat pe rezultatele la care au ajuns RASP si comisia special numita de catre Consiliul Local. Argumentele principale pentru prelungire sunt ridicole. Dotarile facute de Veolia in ultimele luni, chestiuni legate cica de legalitate, plus pretul, care ar fi cel mai mic din tara.

Adica, RASP si Consiliul Local habar nu au ca ploiestenii sunt foarte nemultumiti de calitatea serviciilor SSB. Ca, practic, Ploiestiul pute a gunoi! Ca operatorul nu si-a respectat prevederile contractuale, ca s-a furat in draci falsificandu-se situatiile si umflandu-se facturile, cazuri in care inspectorii Primariei s-au facut ca inchid ochii.

Mai mult, consilierii PNL au uitat de japca prin care a intrat SSB in posesia contractului cu Primaria. Si voteaza pentru prelungire! Jenibil, zau!

Gu noi mergi la sigur

Asa cum va spuneam mai sus, scandalul declansat de PD pentru reluarea licitatiei pentru serviciul de salubrizare are si un substrat deloc de neglijat. Substratul se numeste Cezar Preda, deputat PD.

Nu credem in bune intentii atunci cand doua partide si doua entitati media se unesc pentru o campanie. De aceea, ne-am permis sa folosim Google pentru a verifica un zvon care spune ca PD vrea afacerea asta la Ploiesti, asa cum o vrea si Primaria, si ca sustinerea vine taman de la Bucuresti. Asa am ajuns la Cezar Preda, deputat PD.

Fiti un pic atenti! In 1995, Cezar Preda era director tehnic in Primaria Buzau, iar din 1997 a devenit director general al firmei de salubritate unde lucra si sotia sa. In 1999, a intrat in PD, iar din 2001, a fost numit de Traian Basescu, atunci primarul Capitalei, director general al Rebu SA Bucuresti.

Pe urma a fost director pentru Strategii si Programe in domeniul finantarilor salubritatii la RER Remmert Roman. Si-a facut timp si pentru prezenta ca actionar in RER Ecologic Service Buzau, RER Salubris Service Tulcea, RWE Ecologic Service Galati, firme care au disparut din declaratia sa de avere, intre timp. Omul e si vicepresedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Din 1995 pana in 2005, sotia lui Cezar Preda, Janina, a lucrat la regia de salubritate a municipiului Buzau, mai intai ca sef serviciu Contracte, apoi ca director comercial (din 2001). Acum este sefa ANRSGC, institutie care reglementeaza taman serviciile de salubritate publica.

Purtator de cuvant la aceeasi institutie este Carmen Toma, care a lucrat pentru Silviu Prigoana, care a fondat Realitatea TV, care e in aceeasi oala cu alpha TV si Telegraful de Prahova, care duc campania anti-SSB la Ploiesti.

Ce-a cautat PLD Prahova in chestia asta? Un pic de vizibilitate, la televizor, dar si satisfactia ca indeplineste o sarcina de partid, venita taman de la Robocop. “Stolojan a fost copresedinte al proiectului politic de mare anvergura care este Alianta Dreptate si Adevar si va ramane in inimile PD-lui ca un om serios, capabil sa faca proiecte politice fezabile”, zice Cezar Preda. Pai, ce era sa faca Stolo dupa o asa caracterizare?

E limpede acum sau nu ca nu e lucru curat cu aceasta campanie pentru un oras curat? Ce nu intelegem este pozitia ziarului Monitorul de Prahova. Stiam ca e in sfera de influenta a lui Sorin Mihai, fin al lui Luca, director al Petromservice, posibil candidat al PD la Primaria Ploiesti.

Or, Monitorul a iesit miercuri cu un sfasietor “De ce?”, spunand ca tarifele SSB sunt mici, si ca trebuie lasate asa, de ce sa ne incurcam intr-o licitatie? Incorect. O licitatie poate pleca de la actualul tarif in jos, si nu mai apare pericolul scumpirii, asa cum jenant manipuleaza jurnalistii anonimi de la M.P.

Oricum, textul dinamiteaza relatia Monitorul-Petromservice si confirma ca Pascu, cel ce a vandut SSB catre Veolia, mai este inca influent la Monitorul de Prahova. In aceeasi situatie de compromis se afla si Bogdan Enache, de la Wyl TV.

Partinic intereselor SSB-Veolia, prin prestatii repetate, de la emisiuni la organizarea de conferinte de presa, Enache se opune intereselor partidului din care face parte William Branza, deputat PD si fondator al Wyl TV. Dar, pentru ca de manipularile de doi lei din presa locala suntem si sunteti satui, nu mai insistam si trecem mai departe.

Lupta politica si realitatea din teren

Era sa lasam doar "realitatea", dar s-ar fi putut intelege altceva si nu vrem sa ne punem chiar cu toata presa lui Luca. Pe fond, razboiul asta se duce pe mai multe planuri: in primul rand, la nivel de afaceri. Se bat doua firme, SSB si Romprest, care cotizeaza la doua partide diferite (in loc sa dea la toti, pun suflet la un partid).

Vremea primeia pare ca a apus, dupa cinci ani roditori de sparlit banii populatiei sub supravegherea PSD, in timp ce cea de-a doua isi freaca mainile, pregatindu-se sa intre in teren, protejata de PD. Si uite-asa ajungem la politica, planul al doilea al bataliei, cel mai important, unde se va si transa aceasta disputa. PSD si PD lupta pentru suprematie. La Ploiesti, miza este uriasa.

PD doreste sa-l slabeasca pe Calota, lovindu-l exact acolo unde-l doare mai tare, adica in sursele fondurilor de campanie pentru anul urmator. Pentru asta, nici un efort nu este precupetit.

In realitate, lucrurile stau asa cum vi le-am prezentat noi in ultimii doi ani. SSB nu si-a indeplinit contractul cu Primaria si nu e normal sa primeasca drept cadou prelungirea contractului, chiar daca sau mai ales daca firma a fost preluata de altcineva. Mai mult, numai pentru modul in care a venit la Ploiesti firma ar merita sanctionata acum de consilierii locali.

Care se pare ca nu ar fi, unii dintre ei, chiar straini de cateva promisiuni verzi, de cate-o suta, pe care Veolia le-ar fi facut pentru o mana ridicata in sedinta.

Dar una e sa ii sanctionezi pe cei de la SSB organizand o noua licitatie si alta e sa vrei rezilierea unui contract doar pentru a i se face loc altui operator. Desi, la cum stau lucrurile acum in Consiliul Local, e greu de crezut ca opiniile consilierilor locali se vor schimba, chiar si cu 10.000 de semnaturi pentru o noua licitatie.

Ceea ce ii va face probabil pe unii sa se intrebe daca merita sa bage atatia bani in presa.

Primarul Calota spunea la ultima conferinta de presa "Veolia e un fel de Mercedes al serviciilor publice"! Incalificabila remarca. Dincolo de asta, ati auzit ca astia de la Mercedes se tem de licitatii?

Si o intrebare pentru staff-ul de campanie al PD. Daca nu Calota este adversarul PD-ului in 2008? La asta s-a gandit cineva?

Cand a vandut SSB, Pascu a vandut si dreptul de a fi aparat de Monitorul de Prahova? Ce are de spus Veolia despre campania de la Ploiesti? Cat e de corect sa te implici ca partid reprezentat in Consiliul Local intr-o campanie impotriva unui operator? Sunt siguri pedistii ca nu se poate ajunge la conditii acceptabile de colaborare cu Veolia? Calota are o relatie de colaborare sau le este dator celor de la Veolia?

De ce sunt asa de relaxati baietii astia cu hainute verzi, de nu se tem de partidul cu 45% in sondaje, doua televiziuni si trei ziare?