Companiile clujene incep sa se orienteze catre mana de lucru straina. Printre firmele care merg pe mana angajatilor straini se numara si Arcadom - antreprenorul general de pe santierul viitorului complex comercial Polus Center, care, potrivit directorului general al companiei, Istvan Sokorai , are, alaturi de firmele subcontractante, cam 120 de straini la lucrare.

Potrivit lui Pacurariu, "nu stim daca au forme legale, fiindca este foarte dificil sa facem un control la un santier de 30 de hectare, dar ii avem in planul de lucru". El a mai explicat ca, in acest moment se finalizeaza un control la o mare companie din Cluj, care are probleme mari la capitolul formelor legale de munca a unor cetateni israelieni.

Pana la finalizarea contolului, insa, ITM Cluj nu face public numele acestei companii.

Compania turca Enka, amendata acum cateva saptamani pentru nerespectarea legislatiei privitoare la angajatii straini, a reglementat situatia acestora. Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Cluj, Daniel Pacurariu, a declarat ca 98 dintre cei 101 angajati turci din cadrul santierului Bechtel care

au fost identificati in cadrul ultimului control la fata locului au in acest moment forme legale de munca in Romania, iar restul de trei turci sunt cu documentele in curs de procesare, dar nici nu lucreaza in prezent.

Pacurariu a mai spus ca, din discutiile purtate cu responsabilii Departamentului de resurse umane din cadrul Enka, a rezultat ca rapiditatea cu care, de aceasta data, s-au rezolvat problemele detectate la control s-a datorat in parte si reducerii birocratiei dintre Oficiul International pentru Migratii si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, o data cu integrarea primului in

structurile celei de a doua institutii. "Pe santierul autostrazii lucreaza in acest moment 208 cetateni turci, cu permise de munca de tip B" a explicat seful ITM Cluj.

Desi in judetul Cluj exista mai multe companii care au optat pentru personal de alta cetatenie decat cea romana, din evidentele actuale ale ITM Cluj rezulta ca numai 108 dintre acestia au permise de munca de tip A, care presupun si un contract de munca inregistrat la Cluj.