Baschetul sibian este in doliu de duminica seara. La ora 21, inima lui Elemer Tordai, jucatorul simbol al Sibiului, a incetat sa mai bata. Sirena a sunat pentru ultimul sau meci. Dupa o lupta de mai bine de un an cu un cancer la colon, a pierdut disputa. A plecat in lumea celor drepti, acolo unde se afla si fostul sau coleg de nationala, Toni Alexe.

Totul a inceput la finalul sezonului 2005-2006. Zi dupa zi, Toci se simtea din ce in ce mai rau. O serie intreaga de analize n-au reusit sa rezolve misterul. A ajuns sa slabeasca intr-un ritm infernal. Aproape un kilogram in fiecare zi. A fost operat de apendice, dar s-a cosntatat ca de fapt era vorba de ceva mult mai complex: cancer la colon.

Vestea a cazut ca un trasnet asupra lui si a tuturor celorlalti colegi. Nimanui nu-i venea sa creada ca un jucator precum Tordai poate pati asa ceva.

Lupta cu boala

Chiar daca cei din cadrul clubului stiau adevarul despre evolutia bolii, au incercat sa-l tina aproape de echipa. I-au oferit postul de antrenor secund. Vestea i-a mai ameliorat, macar psihic, durerea. I-a dat aripi sa lupte pe mai departe. „Ma bucur ca oamenii nu m-au marginalizat. Am jucat atita timp pentru acest club si acum sint mindru de faptul ca imi acorda atentie.

Sper ca pina la urma sa trecem peste aceasta boala si sa ma intorc pe teren", afirma intr-unul din ultimele sale interviuri baschetbalistul sibian. In ultimele trei luni, totul a fost o lupta continua si din ce in ce mai dura. A mers in Austria pentru tratament, dar nimeni n-a mai putut face nimic. In ultimele zile a refuzat sa mai manince. Stia ca a venit momentul sa se inalte la cer.

Descoperit la Medias

Tordai si-a inceput cariera la Medias, sub conducerea actualui director tehnic al Gazului Metan. „Tin minte ca l-am avut la antrenamente de cind era junior. De atunci i-am prezis un viitor mare. A intrunit doua calitati foarte importante. Era foarte devotat si mai dispunea si de calitati native. A fost un om deosebit. Cred ca nimeni nu a avut ce sa-i reproseze in viata aceasta.

Acolo unde a fost si-a facut treaba pe deplin. A avut calitati extraordinare. Era atit de devotat si muncitor incit niciodata nu aveai ce sa-i reprosezi. Este o mare pierdere pentru romanesc", spune, cu durere in suflet, Octavian Serban. Tordai este, cu siguranta, elevul pe care nu-l va uita niciodata.

Jucator de nationala

Cea mai mare performanta ca si jucator a obtinut-o la nivelul formatiei de juniori I. Component al formatiei tricolore, alaturi de nume grele ale baschetului national, precum Toni Alexe sau Ghita Muresan, Tordai a terminat pe pozitia a cincea la finala Campionatului Mondial de juniori ce a avut loc la Edmonton, in 1991, si pe patru la europenele disputate cu un an inainte.

La nationala mare, Tordai a imbracat de 102 ori tricoul de titular. S-a conscarat ca un excelent jucator pe pozitia a patra. A fost convocat la actiunile nationalei, indiferent de numele antrenorului care a condus formatia tricolora.

Pleiada de echipe

Tordai si-a inceput cariera de senior la Timisoara. Insa, dupa numai un an, a trecut la Sibiu. Sub comanda lui Mircea Vulc, a cunoscut adevarata consacrare. A cistigat de doua ori titlul de campion national. „A fost precum copilul meu. Un om deosebit si un sportiv desavirsit. Nu cred ca cineva ar putea avea cuvinte urite la adresa lui.

Este o pierdere enorma pentru baschetul sibian, dar in acelasi timp si national. Dumnezeu vrea sa-i ia la el, intotdeauna pe cei mai buni dintre noi", spune Mircea Vulc, directorul tehnic al formatiei sibiene. Dupa titlurile cistigate cu CSU Sibiu, Tordai a mai evoluat la West Petrom Arad, Dinamo, Gaz Metan Medias. In urma cu doi ani a revenit la Sibiu.

A vrut sa-si incheie cariera la formatia la care a cunoscut cele mai mari performante.

Regretat de colegi

Chiar daca stiau de boala lui, fostii coechipieri au ramas inmarmuriti la aflarea vestii. „Este incredibil. Nu-mi vine sa cred. Am jucat ani de zile impreuna. Am fost colegi la echipa, si la bine si la rau. Este un adevarat dezastru pentru noi. A fost si va ramine un simbol", spune fostul coleg, Bogdan Spinu. De asemenea, Brice Kabengele regreta profund trecerea in nefiinta a slui Tordai.

„A reprezentat un model pentru mine. Sint mindru de faptul ca am putut sa joc alaturi de el si sa invat multe de la el. Sper ca familia sa treaca cit mai bine peste aceasta incercare grea", spune extrema sibiana. La rindul ei, conducerea, deplinge trecerea in nefiuinta a lui Tordai.

„Este un sentiment extraordinar de greu sa sti ca te desprati de omul care ti-a fost credincios echipei atitia ani. Aveam planuri mari pentru el, dar Dumnezeu a vrut sa ni-l ia la in ceruri", spune presedintele echipei, Marian Caraus.

Galeria in doliu

Vestea a provocat rumoare si-n rindul suporterilor. Strinsi in numar mare, acestia au fost prezenti, aseara, la catafalcul jucatorului, urmind ca astazi sa insoteasca cortegiul funerar. In semn de respect, fanii doresc ca la meciul de 72 de ore pentru doborirea recordului mondial sa joace cu esarfe negre pe miini.

Inmormintat la Sibiu

Corpul neinsufletit al lui Elemer Tordai a fost depus, ieri dupa-amiaza, la Capela Cimitirului Municipal din Sibiu. Elemer Tordai va fi inmormintat astazi, la Cimitirul Municipal. Slujba de inmormintare va incepe la ora 13.