Amenajarea a doua parcari supraetajate cu 1.000 de locuri in Timisoara va costa 14 milioane de euro

O comisie formata din consilieri locali, reprezentanti ai executivului Primariei Timisoara si ai SC Administrarea Domeniului Public (ADP) au decis sa inceapa negocierile cu un consortiu de firme americano-canadian, necunoscut pe meleagurile romanesti: Sage.

Firma a fost aleasa prin negociere, pentru ca avea proiectul cel mai bun si disponibilitati bancare, din joc fiind excluse alte doua societati cunoscute pe piata constructiilor: Lipoplast si Constructim. Conform municipalitatii, ridicarea a doua parcari supraetajate va costa peste 14 milioane de euro. Mult-asteptatele lucrari vor fi facute in Piata Timisoara 700 si pe str.

Aries, langa Spitalul Judetean si stadionul "Dan Paltinisanu". In total, parcarile multietajate vor putea gazdui peste 1.000 de masini. Un calcul simplu arata ca, pentru amenajarea unui singur loc de parcare, firma americana va cheltui peste 10.000 euro. Sistemul ales presupune ridicarea fiecarei masini cu un lift.

Construirea parcarii supraetajate va distruge, totusi, o investitie foarte mare a societatii care a concesionat cele doua terenuri, cel din Piata 700 si cel de langa stadion.

Consilierul local PSD Sorin Grindeanu a declarat ca ADP amenajeaza locuri de parcare la preturi foarte mari, comparabile cu cele de constructie a autostrazilor, iar apoi le sparge. "Parcarea de la stadion a fost reamenajata cu 80 euro/mp. Acolo exista deja o parcare.

Nu putem sa nu ne intrebam cum de un metru patrat de autostrada, pe teren viran, se face cu 60 - 65 de euro mp, iar sa tragi niste linii pe un asfalt costa 80 de euro/mp", a declarat Sorin Grindeanu.

Preturile cu care s-au amenajat alte parcari din oras variaza intre 200 si 3.400 de lei/mp. La stadion au fost amenajate 209 locuri de parcare, iar costurile pe care le-a facut publice ADP pentru aceste lucrari ajung la aproape 700.000 lei noi. Directorul ADP, Liviu Barbu, a declarat ca nu comenteaza nimic din ceea ce spun social-democratii.

STATISTICI

Lipsa de locuri

de parcare

Timisoara are un grad ridicat de motorizare. Transpus in cifre, asta inseamna ca in orasul de pe Bega exista aproximativ 150.000 de vehicule la o populatie de circa 320.000 de persoane. Adica, o masina la doua persoane. Lunar se achizitioneaza in jur de 100 de autovehicule. In Timisoara exista circa 13.000 de locuri de parcare si stationare, din care doar 2.000 in zona centrala.