La Crucea Iancului, satenii din Marisel si motii de pretutindeni si-au sarbatorit eroii: "Craisorul" si Pelaghia Rosu

"Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi..." Vocea moale a preotilor urca la cer in zgomot de tricoloruri vanturate. Din spatele fetelor sfintite, politicienii - "domnii mari de la oras"- repeta in gand rugaciunile.

La intrarea in satul Marisel, un Iisus rastignit, de tabla, pazeste motii de relele trecutului. Mai sus, pe tapsanul de la Crucea Iancului, ardelenii au venit sa-l comemoreze pe Avram Iancu, "Craiutul Muntilor".

Nelipsiti la serbarile popular-patriotice, politicienii clujeni s-au adunat la Marisel ca in nici o alta zi obisnuita: roi. Pe langa ei, primarii comunelor din jur, imbracati frumos la costum si cu cocarda, cum li se "sede bine" motilor. Primarul Ioan Maris din Marisel i-a adunat pe toti pe o scena si le-a dat ba diplome, celor mai importanti, ba alte atentii, alora mai mici.

"Pantru dumneavoastra nu mai sunt diplome, sa nu va suparati pe mine, da’ primiti de la noi cate o atentie", declama sugubat in microfon Maris. Oamenii i-au aplaudat si nu prea pe conducatori. Motivul? "Is multi, ui la ei cati is! No! Da-le salarii la aiestia!", explica o "lele" care se uita la scena.

Dupa ce si-a mentionat "vedetele politice", primarul Maris din Marisel nu uita de adevaratii sarbatoriti: Avram Iancu si Pelaghia Rosu care s-au luptat pentru libertatea ardelenilor... Pentru eroii motilor au venit la Marisel. Langa scena, in partea stanga, e concurs de cioplit barne. Aschiile sar in stanga si in dreapta, in timp ce oamenii isi incurajeaza preferatii.

Mai sus, o mana de femei cu furci de tors rasucesc lana cu o indemanare pe care numai varsta o poate da. Pare ca nimic nu s-a clintit de acum o suta de ani.

Numai feng-shui-ul targurilor de moti s-a mai schimbat: de la Batmani gonflabili la carpete cu lei africani si papusi-bebelusi roz cu cheita, orice si-ar fi putut cumpara "Craiutul" daca s-ar fi incumetat sa ajunga la propria comemorare...