Gusa: Presedintele PSD

Daniel Meze: "A fost ziua mea si mi-as dori sa mi se spuna ca sunt mai intelept”, asta spuneti pe blogul dumneavoastra. Daca ar fi sa dati timpul inapoi ati fi urmat acelasi parcurs politic: PSD-PD-PIN sau ati fi inceput direct cu un nou partid?

Cosmin Gusa: Nu puteam sa incep cu un nou partid pentru ca este greu fara notorietate si experienta, nu ai nicio sansa sa construiesti un nou partid in Romania. Nu, as fi reusit sa reformez PSD-ul si astazi eram presedintele PSD-ului. Daca ramaneam acolo cu experienta politica pe care o am acuma reuseam si sa reformez partidul si in mod evident sa devin presedintele lui.

Daniel Meze: V-ati reintoarce acum in PSD sau sub ce conditii v-ati reintoarce?

Cosmin Gusa: Nu m-as reintoarce niciunde. Am partidul pe care l-am format, pe care vreau sa-l fac mare, sa-l duc inainte si nu am niciun motiv sa ma intorc in niste locuri in care nu s-au schimbat de cand am plecat de acolo, ba unele s-au schimbat in rau.

Daniel Meze: Exista PIN ca si partid sau exista doar Cosmin Gusa si Lavinia Sandru?

Cosmin Gusa: Pentru oameni mai rau voitori sau mai putin informati exista doar Cosmin Gusa si Lavinia Sandru. Pentru cei care ne-au urmarit mai indeaproape au vazut ca manifestarile noastre sunt la fel ca cele ale altor partide, adunarea generala nationala e formata din 3.000 de membrii, adunarea generala a liderilor e formata din 300 de membrii, toti oameni in regula, dar fara notorietate.

E la fel cum cineva si-ar putea inchipui ca toata presa din Romania e formata din Ion Cristoiu si Cristian Tudor Popescu, la fel e si cu PIN-ul.

Daniel Meze: La nivelul judetului Bihor, PIN-ul nu s-a manifestat deloc, nicio conferinta de presa...

Cosmin Gusa: Nici nu i-am lasat sa se manifeste pentru ca sunt doar un grup de initiativa care incearca sa localizeze nuclee in toate localitatile, sa se organizeze. De treburile politice pot sa se ocupe dupa ce se vor organiza.

Vrea sa fie presedinte

Daniel Meze: Ati stat un timp langa Traian Basescu, ce fel de om este presedintele?

Cosmin Gusa: Traian Basescu este un tip foarte slab, lumea si-l inchipuie ca si pe un tip autoritar, un tip cu buna expertiza, el nu are expertiza. Daca avea expertiza facea ce as fi facut eu daca as fi ajuns presedintele Romaniei: aduceam din prima saptamana 10 oameni pe functii de consilieri mult mai destepti decat mine.

Daniel Meze: Dumneavoastra chiar credeti ca aveti sanse reale sa castigati presedintia Romaniei?

Cosmin Gusa: Da. Eu sunt un profesionist care am fost premiant din clasa intai pana in clasa a douasprazecea. Am fost seful de promotie din cadrul anului meu de fizicieni, am un doctorat in stiinte economice pe care l-am luat magna cum laude am facut cursuri in SUA si Franta, sunt un om care m-am pregatit sa conduc Romania.

Nu sunt un om care vrea sa conduca Romania dupa ureche, am facut performanta in fiecare domeniu pe care l-a pastorit pana acuma. Eu nu vreau sa fiu modest in ceea ce priveste meritele mele intelectuale.

Daniel Meze: Nu aveti un partid puternic in spate care sa va propulseze pentru aceasta functie. Este greu de crezut ca cineva poate sa castige presedintia daca nu are in spate o puternica infrastructura de partid. Nu luati in calcul candidatura la presedintie din partea altui partid?

Cosmin Gusa: Astept toate partidele sa ma sustina daca doresc, nu am o problema cu asta. Strategia politica a PIN-ului este sa mearga singur la alegerile europarlamentare, locale si parlamentare, iar pe de alta parte este candidatura mea la presedintie.

Daniel Meze: Puteti sa-l bateti pe Traian Basescu in 2009?

Cosmin Gusa: Da, cred ca sunt singurul care poate sa-l bata. Gigi Becali se va retrage in favoarea domnului presedinte, hai sa fim seriosi. Gigi Becali cu dosarele lui de pe la DNA cu schimburile de terenuri cu armata sunt reactivate de fiecare data cand el se gandeste sa aiba o strategie. Gigi Becali face jocul lui Traian Basescu.

Haideti sa luam candidatii: e Basescu, Becali, Geoana, Tariceanu si Corneliu Vadim Tudor si Gusa. Va dau rezultatele unui sondaj pe care l-am facut noi pe 11.294 de subiecti, realizat de sociologi independenti de la Universitatea Bucuresti.

Intrebarea in excludea pe Traian Basescu, era chiar inainte de referendum si spunea: „Pe care din urmatorii politicieni i-ati vota in conditiile in care Traian Basescu va fi demis”, Basescu a spus ca daca va fi invins in referendum nu va mai candida.

A iesit pe primul loc nu raspund sau altcineva - 38,8%, pe locul doi a iesit Becali cu 17, 1%, pe locul trei Mircea Geoana cu 9,4%, pe locul patru am iesit eu cu 8,4%, pe locul cinci a iesit Corneliu Vadim Tudor cu 7% si pe sase Tariceanu cu 6%.

Avantajul meu e ca eu nu-i datorez nimic lui Traian Basescu, eu l-am ajutat pe el sa devin presedinte, il cunosc atat de bine este un avantaj si nici nu am probleme de dosar cum are el. Ultimul argument al meu e ca el va veni dupa un mandat de cinci ani in care nu va reusi sa faca aproape nimic pentru romani. Eu vin cu expertiza si cu posibilitatea de a face ceva.

Daniel Meze: Pe cine puneti premier? Cu cine faceti guvernul?

Cosmin Gusa: Cu toate partidele. Ma gandesc la un premier dintre cel peste 150 de directori de companii multinationale aflati in functie in afara Romanie. Un premier cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si cu o experienta de 10 ani in mediul de businiss. Guvernul va trebui sa fie format din oameni politici dar profesionisti. Nu trebuie sa-l pui pe Remes la agricultura...

Daniel Meze: Cum de v-ati decis sa participati la alegerile europarlamentare? Initial nu a-ti dorit sa participati la acest scrutin.

Cosmin Gusa: Ne-au rugat partenerii nostri sa participam la aceste alegeri. Noi avem niste parteneri in Parlamentul European, Grupul Independent Democrat, care monitorizeaza relatia Romaniei cu Uniunea Europeana de circa sase luni, de cand i-am rugat noi sa faca asta.

In urma cu doua luni ei au venit in Romania, au facut un raport si mi-am zis: „Voi nu existati ca tara in Parlamentul European, parlamentarii vostri sunt vai si amar de capul lor, nu se aude vocea voastra acolo”. Daca s-ar fi auzit vocea noastra s-ar fi rezolvat o parte din inegalitatile la care este supusa Romania in relatia cu restul tarilor.

Ati auzit pe vreun europarlamentar roman protestand de la tribuna Parlamentului European fata de functia de comisar european al dactilografelor, al xerox-ului si multilingvismului pe care l-a primit Romania? Europarlamentarii romani nu au facut nimic, zero, nu dezvolta proiecte pentru Romania.

Agent sub acoperire?

Daniel Meze: Ce face PIN daca nu atinge pragul de 5% la alegerile europarlamentare?

Cosmin Gusa: Asta e mergem mai departe. Eu spun urmatorul lucru, am incercat sa ofer romanilor si in continuare voi incerca sa fac asta, sa ofer perspectiva unei Romanii mai curate din punct de vedere politic. Eu am luptat impotriva fostei clase politice din moment ce am ajuns secretar general al PSD. Eu vorbeam de partidul complicitatii cu trecutul.

Stiti cu ce s-a schimbat PSD-ul ca Mircea Geoana a ajuns presedinte, Titus Corlatean a ajuns secretar general si Cristian Diaconescu purtator de cuvant si deciziile le i-a tot Hrebenciuc si Iliescu. Nu s-a schimbat din pacate. Eu vreau sa fac un partid nou, puternic pentru ca ele vor fi de perspectiva in Romania.

Daca esuez asta e, inseamna ca romanii prefera altceva, prefera Becali, Prigonei, Irinei... Eu nu o sa ajung sa bat palma cu Corneliu Vadim Tudor, Becali sau Hrebenciu, nu o sa ma tin cu dintii de o scena politica care nu ma accepta.

Daniel Meze: De numele dumneavoastra se leaga doua lucruri. Pe de-o parte ca ati fi agent al serviciilor secrete, romanesti sau straine si pe de alta parte ca ati fi omul Moscovei.

Cosmin Gusa: In contextul de astazi mi-as dori sa fiu considerat un om al Moscovei care sa poata sa aduca in Romania investitii de cateva miliarde de euro, care sa poata sa negocieze pretul gazului la 200 de euro, nu la 400 mia de metri cubi cat este astazi, un om care ar putea sa discute ca acel traseu al gazului care pleaca din Rusia sa nu ocoleasca Romania, mi-as dori sa pot sa fac asta, nu

pot sa fac asta, dar mi-as dori. Eu nu am vazut ca relatia privilegiata a SUA cu Romania pe care Traian Basescu o invoca, sa aiba un folos material pentru Romania. Agentul 007 Cosmin Gusa... lumea se uita prea mult la televizor si are prea multa imaginatie.

„Kiss e penal!”

Daniel Meze: In Bihor exista multi agenti sub acoperire?

Cosmin Gusa: Eu cred ca sunt foarte multi, pentru ca aici interesele sunt foarte mari, exista strategii vechi atat ale serviciilor secrete maghiare in relatia cu Romania cat si ale celor romane in relatie cu cele maghiare. Faptul ca aici colaborarea este transpartinica cand vine vorba de devalizarea bugetului judetean e o dovada ca agentii sunt peste tot si actioneaza in siguranta.

Acum s-a mai defectat putin mecanismul de cand a inceput sa se ingroase dosarul domnului Kiss. Dosarul este la DNA Bucuresti faceti acolo cerere sa vedeti ce raspuns primiti.

Eu va garantez ca vi se va raspunde ca exista un dosar al domnului Kiss in care este acuzat de multe lucruri, printre altele de deturnarea unor sume de zeci de miliarde pentru doua cladiri de la Cadea si cladirea Filarmonicii. De aici se va ajunge si la altele, la cornul cu laptele, la firmele pe are le are cu viceprimarul Biro Rozalia.

E un dosar foarte greu, dar domnul Kiss este obisnuit, a facut si puscarie prin anii 90.

Caseta:

Daniel Meze: Ultima carte citita si autorul ei.

Cosmin Gusa: Mai am un capitol din cartea „Pamantul este plat” de Thomas Friedman, o carte senzationala pe care vi-o recomand.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania si care au fost ei?

Cosmin Gusa: Nu stiu, nu i-am numarat niciodata... Sa nu aveti indoieli fata de cultura mea generala.

Daniel Meze: Trei politicieni pe care i-ati duce cu dumneavoastra pe o insula pustie si trei pe care nu ati dori sa ii aveti prin preajma.

Cosmin Gusa: As lua-o pe Lavinia Sandru, pe Daciana Sarbu si pe Ponta. Nu as vrea sa ma intalnesc pe acolo cu Basescu, Iliescu si Hrebenciu.