Povestea casniciei unei familii din cartierul Alexandru cel Bun, incheiata cu un divort in toamna anului trecut, s-a sfarsit intr-un mod cumplit noaptea trecuta.

In jurul orei 2.00 noaptea, vecinii au auzit mai multe strigate si bufnituri dintr-un apartament de la etajul al patrulea al blocului E1. Dupa 10 minute, usa apartamentului familiei Gagica s-a izbit cu putere de perete, femeia s-a impleticit pe casa scarii si a apucat sa calce trei trepte, dupa care s-a prabusit intr-o balta de sange. Chipul nici nu i se mai vedea.

Era plina de sange, avand urme de taieturi peste tot. Sangerarea a fost atat de abundenta, incat sangele s-a prelins pe toata casa scarii, pana la parter.

"Sange, sange, sange peste tot. In casa, pe casa scarii, pe balustrada, nici nu aveai pe unde sa calci. Am gasit un cearsaf, adus probabil de vecini, plin de sange. Asa ceva nu am mai vazut. In apartament, peste tot, peretii erau plini de sange. Urme cum a incercat sa scape", a relatat Carmina Pascal, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunal.

Vecinii au spalat urmele de sange, dar unele au ramas si ieri. Cateva pete, marturie a macelului, se mai vedeau inca la intrarea in casa scarii, pe pardoseala de la parter, precum si pe balustrada.

Un sot alcoolic si agresiv

Constantin Gagica, in varsta de 45 de ani, locuia in acelasi apartament cu Ana, in varsta de 35 de ani. Aceasta i-a fost alaturi ani la rand, in care a fost nevoita sa suporte faptul ca barbatul nu aducea in casa niciun fel de venituri, fiind somer. Ea era singura care aducea bani in casa, iar barbatul era nemultumit ca nu castiga suficient si, mai ales, ca femeia nu-i da lui toti banii.

Povestea lor era cunoscuta de toti vecinii, care au auzit de nenumarate ori scandaluri din apartament, cand femeia striga dupa ajutor, pentru ca nu-i mai suporta bataile.

"Au avut o casnicie frumoasa, pana cand el a inceput sa bea. Probabil ca si atunci cand a bagat cutitul in ea era tot baut. Pana la divort, pareau ca se inteleg. Veneau, plecau mereu impreuna. El obisnuia sa bea, numai ea lucra, iar el cerea bani de bautura. Am mai auzit certuri la ei in casa", a povestit o vecina din bloc.

A incercat sa-si puna streangul de gat

Duminica noapte, in jurul orei 2.10, o vecina din apartamentul de alaturi a sunat la 112, dupa ce a vazut-o pe Ana plina de sange. La ora ora 2.15, sase echipaje ale Politiei au ajuns in fata blocului E 1 si au inconjurat zona, pentru a nu-i da agresorului posibilitatea sa fuga.

Constantin Gagica nu a iesit din apartament. A vazut ca sotia sa a iesit afara si ca baietelul s-a refugiat la vecini, iar apoi a inchis usa.

In momentul in care politistii au ajuns la fata locului, au auzit din interior o bufnitura. Au spart usa si au intrat. Barbatul tocmai incercase sa isi puna streangul de gat, in baie, legand un cordon de o teava. "Scaunul pe care se urcase a cazut, se afla pe jos, era si el plin de sange. Nu a vrut sa spuna nimic", a mai relatat procurorul Carmina Pascal.

A injunghiat-o in timp ce dormea cu baietelul

Potrivit anchetatorilor, intregul cosmar ar fi avut loc pe parcursul a 20 de minute. Nimeni nu stie daca in acea seara a avut loc sau nu intre cei doi soti vreo noua cearta. Constantin Gagica a intrat in dormitorul unde Ana dormea cu baietelul lor de 9 ani, tinand in mana un cutit de bucatarie. I-a aplicat prima lovitura de cutit in piept.

Femeia s-a trezit si, probabil, l-a vazut ingrozita pe fostul sau sot cu un cutit deasupra capului. S-a ferit, a vrut sa-i ia cutitul din mana, dar acesta a mai lovit-o de cateva ori. Totul s-a petrecut sub privirile copilului de 9 ani. Baietelul a intrat in stare de soc.

Femeia a reusit sa se scoale din pat si sa fuga in cealalta camera, unde barbatul a mai injunghiat-o de cateva ori, iar apoi spre hol, unde a izbutit sa deschida usa si sa iasa afara. "Am gasit urme de autoaparare. Femeia a incercat sa scape, s-a luptat cu disperare. Practic, toata casa era plina de sangele ei, un adevarat cosmar", a mai spus Carmina Pascal.

Intre viata si moarte

Cand a auzit zgomote afara si pe politistii care bateau la usa, barbatul a aruncat cutitul pe geam. In 5 minute, a aruncat arma, apoi s-a dus in baie, incercand sa se sinucida. Dupa ce politistii au intrat in casa, i-au pus catuse si la maini, si la picioare. Constantin Gagica nu a vrut sa spuna nimic despre cele intamplate.

Nici la Parchet, nici in fata instantei si nici macar avocatului numit din oficiu.

Ana se zbate intre viata si moarte la spital, fiind internata in Sectia ATI a Spitalului "Sf. Spiridon". Una dintre lovituri, cea mai grava, i-a perforat unul din plamani. Copilul a fost dat in grija temporar fratelui acesteia, fiind singura ruda mai apropiata. Baietelul le-a povestit anchetatorilor ca tatal sau o batea de multe ori pe mama sa.

A intrat in stare de soc dupa ce a vazut ca tatal a lovit-o de atatea ori cu cutitul.

"Mami sa se faca bine si sa se intoarca acasa"

Anchetatorii banuiesc ca motivul "discutiilor" dintre cei doi a fost legat de convietuirea impreuna dupa divort. In urma procesului de partaj, instanta a decis ca o camera sa-i revina femeii si una barbatului. Cum, insa, Constantin Gagica nu avea niciun fel de venituri, neavand serviciu, si cum sotia sa refuza sa-i mai dea bani pentru bautura, acesta s-a gandit probabil sa se razbune.

Cumplita razbunare, au comentat vecinii, care au ramas socati cand au vazut ce comportament de criminal a putut avea barbatul. In plus, acesta din urma trebuia sa contribuie si la cheltuielile de intretinere, care ajunsesera la peste 15 milioane de lei vechi. Femeia i-a cerut sa plateasca ceea ce ii revine, pentru ca nu mai voia sa tina o casa intreaga.

Martor la intreaga tragedie, baiatul, in varsta de numai 9 ani, a spus doar ca spera ca "mami sa se faca bine si sa se intoarca acasa, la el", acum, cand tatal lui a fost luat de acasa de politisti.

Fanica DUMITRASCU

Autoritatile stau cu mainile in san

In Romania, s-au creat mai multe institutii si grupuri de lucru pentru acordarea de suport victimelor conflictelor intra-familiale. Potrivit unor rapoarte ale Inspectoratului General al Politiei Romane, aceasta problema se afla in atentia institutiilor, urmand sa fie create adaposturi pentru victime, carora sa li se acorde si suport juridic si material.

In realitate, in judetul Iasi nu exista nimic, nici adapost, nici institutii sau organizatii care sa ajute victimele, mai ales femei si copii, aflate in situatii de risc. Asta cu toate ca multe organizatii neguvernamentale au beneficiat de finantari nerambursabile considerabile pentru programe a caror finalitate a constat doar in afise sau seminarii.

In spitalele iesene, in fiecare saptamana, in medie, trei sau patru femei ajung batute de soti. Politia ii aplica agresorului o amenda, masura care se rasfrange tot asupra familiei. Unii sunt acuzati de lovire asupra unui membru al familiei. Numai ca, in ritmul in care se solutioneaza dosarele la Parchet, o trimitere in judecata poate avea loc si la 4 ani de la comiterea faptei.

Un caz aproape identic a avut loc anul trecut

Pe 1 august 2006, Nelu Mandache, de 37 de ani, de profesie agent de paza, si-a injunghiat sotia cu mai multe lovituri de cutit, sub ochii clientilor de la restaurantul "Familial" din cartierul Alexandru cel Bun. El a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunal sub acuzatia de tentativa la omor calificat.

S-a dus la restaurantul "Familial", unde lucra sotia sa, Maria Mandache, si a baut cafea si bere la o masa, incercand sa negocieze cu aceasta o posibila impacare. Sotia lui intentase divort in luna iunie, iar timp de doua luni au incercat sa se impace de mai multe ori, dar nu au reusit sa se inteleaga.

Atunci cand i-a spus ca nu vrea sa vina acasa, barbatul a scos cutitul si a injunghiat-o de mai multe ori in zona gatului si pe maini. Femeia a inceput sa tipe si a fugit spre bucatarie. Barbatul a ajuns-o din urma, a prins-o de cap si a trantit-o la pamant, aplicandu-i alte lovituri de cutit.