Cantina Primariei, focar de infectie

Frigidere nespalate si farfuri murdare

Marti, 25 iulie, autoritatile de control sanitar-veterinar au demarat actiuni tematice in cantinele taberelor scolare, creselor, gradinitelor, spitalelor si ale centrelor de plasament. Potrivit inspectorilor DSV Prahova, cele mai mari nereguli au fost gasite la Cantina Municipala de Ajutor Social de la Feroemail. “Acolo se lucreaza doar lunea si miercurea.

Ne-am dus marti ca sa vedem cum sunt pastrate spatiile in care se pregateste mancarea. Ne-am ingrozit de ce am gasit acolo: vesela nespalata, spatii frigorifice neigienizate, cu mucegai. In plus, nu era monitorizata temperatura din frigidere, ceea ce inseamna ca alimentele se puteau altera”, ne-a declarat doctorul Grigore Dumitru, din cadrul DSV Prahova.

In aceste conditii, cei 660 de asistati, in mare parte copii, care beneficiaza de hrana din partea municipalitatii, se pot imbolnavi in orice moment de toxiinfectie alimentara.

“Ce masuri am luat? Doar nu ii dadeam afara!”

Reprezentantii Primariei Ploiesti sustin ca neregulile nu au fost atat de grave. “Nu era terminata curatenia pe hol. Luni au fost impartite alimentele pana seara la orele 19.00 si nu au apucat sa faca curat. Ce masuri am luat? Doar nu ii dadeam afara! Le-am pus sa plateasca amenda si sa faca curat.

Nu este adevarat ca frigiderele erau cu mucegai, nu se poate asa ceva”, ne-a precizat Doina Capuz, director Administratia Serviciilor Social Comunitare Ploiesti. Asistatii habar nu au in ce conditii este preparata mancarea, dar nu au alternativa: se multumesc cu mila autoritatii locale.

Nea Gica, cum il stiu apropiatii, este abonat al cantinei, iar mancarea de aici este singura sursa de hrana pentru el pentru familia sa. “Am sapte copii si alti bani decat alocatiile lor nu ne intra in casa. Vin aici, la cantina, sa iau mancare. Buna, rea ...asta e...nu putem sa comentam”.

Pentru neregulile constatate, Directia Sanitar-Veterinara Prahova a sanctionat bucatarul-sef al cantinei cu amenda in valoare de 10 milioane de lei.

Nereguli si la spitale

Nereguli asemanatoare au fost depistate de catre autoritatile sanitare si la sectiile TBC si Boldescu din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti. “La cantina acestor sectii vesela era ciobita, nu erau plase la geam pentru insecte iar inauntru erau muste”, a mai precizat doctorul Grigore Dumitru.