Patru proiecte, care prevad constructia unor terenuri de golf, au fost lansate in ultimele saptamani de autoritatile sau firmele din judetele Transilvaniei.

Cel mai recent proiect apartine unei companii din provincia spaniola Castellon, care si-a facut publica intentia de a construi cel mai mare teren de golf din Romania, in comuna maramureseana Ocna sugatag.

Potrivit reprezentantilor companiei, proiectul cuprinde 27 de terenuri de golf, un complex de vile si un hotel de cinci stele, iar terenul pe care urmeaza sa fie amenajat ntregul complex masoara aproape 100 de hectare.

"Inmuebles y Construcciones Habitania" SA este o companie infiintata in 2003, de consultanta in constructii si urbanism, care se ocupa si cu inchirieri de amplasamente de vacanta.

"Astazi asteptam atat Ordinul prefectului judetului Maramures, care ne este necesar pentru a putea intabula terenul pe Primarie, cat si raportul de evaluare al unei companii specializate din Baia Mare, pe baza caruia sa putem stabili pretul de vanzare a terenului", a declarat Mihai Ivasuk, primarul comunei Ocna Sugatag.

El crede ca va primi cel putin 5 milioane de euro pentru cele 100 de hectare de teren.

Un alt proiect de ultim moment este cel al presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, care a anuntat ca intentioneaza sa faca un parteneriat public-privat pentru constructia unui teren de golf in apropriea Clujului. CJ se ofera sa asigure amplasamentul pe un teren care apartine Companiei de Apa Somes si care se afla in comuna Floresti, limitrofa orasului.

Primele discutii au fost purtate cu reprezentantii unei organizatii non-profit din Anglia, care dezvolta un teren de golf in zona Brasovului. Potrivit lui Nicoara, CJ a alocat deja din buget circa 1,5 miliarde de lei vechi pentru acest proiect, insa a precizat ca "pentru amenajarea terenului de golf este nevoie de doua miliarde de lei".

In judetul Sibiu, investitori germani cauta terenuri la primariile comunale ca sa construiasca terenuri de golf. Mai exista proiecte de astfel de spatii de recreere la Brasov, unde administratia locala a aprobat un proiect de asociere public-privat pentru construirea unui teren de golf in Poiana Brasov.

Valoarea investitiei este estimata la 5 milioane de euro, iar termenul de dare in folosinta este finalul acestui an.

"Orice nou proiect este imbucurator, iar mai multe terenuri vor crea mai multi jucatori de golf, insa, din pacate, pana acum am auzit de 4-5 proiecte noi, dar nu s-au materializat pana la final.

Putem vedea exemplul celor 22 de terenuri de golf din Palma de Mallorca, care produc 24 de ore, sapte zile pe saptamana, cel mai slab avand incasari directe din golf de 2,5 milioane de dolari pe an", a spus Viorel Coman, cel mai bun jucator de golf din Romania.