Incepand din toamna acestui an,
Operatorii din turism isi vor aprecia singuri gradul de confort

de Anca Adina Jitaru     Replica de Constanta
Sâmbătă, 1 ianuarie 2005, 0:00

Prezenta pe litoralul romanesc, Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, a observat care sunt conditiile de cazare oferite de catre unitatile turistice constantene. Astfel, pentru cresterea calitatii serviciilor turistice de pe litoral, si nu numai, cea mai potrivita solutie este considerata trecerea la sistemul de autoclasificare.

Acest sistem va fi introdus incepand cu toamna acestui an, cand vor fi marite si amenzile.
Din totalul unitatilor de cazare din tara si de pe litoral, 70% sunt de una si doua stele. „Desi exista insa piata si pentru turismul ieftin, dovada ca la ora actuala toate aceste unitati sunt ocupate la capacitate maxima, se simte tendinta clientilor romani, care reprezinta 90% din piata interna romaneasca, de a se reorienta spre unitati de confort.

Din acest motiv ne-am gandit sa fortam un pic investitia in astfel de unitati, prin modificarea actului normativ de clasificare pe stele a unitatilor hoteliere”, a declarat pentru „Replica” de Constanta secretarul de stat Lucia Morariu.

Astfel, din toamna anului 2007 se va trece la sistemul de autoclasificare pe proprie raspundere a structurilor de primire turistice, urmata de actiuni de control ulterior, in paralel cu marirea considerabila a cuantumului amenzilor, sanctionarea pentru declaratii mincinoase si introducerea caracterului anual al activitatii de autoclasificare.

„Practic operatorii din turism isi vor face singuri aprecierea propriului grad de confort, pe propria raspundere, masura care in opinia noastra va determina cateva modificari principale. In primul rand se va responsabiliza agentul economic, prin trecerea responsabilitatii catre acesta de la un organism de control care poate fi mai mult sau mai putin subiectiv.

Ca urmare, hotelierul va fi determinat sa investeasca mai mult si mai rapid in structura respectiva si sa-si reevalueze anual posibilitatea de investire, in cazul in care doreste trecerea la o categorie superioara si, de ce nu, acolo unde nu exista posibilitati de investire, agentul economic sa se orienteze la vanzarea activelor”, a mai declarat Lucia Morariu.
Restaurante si hoteluri declasificate din cauza deficientelor
Odata cu introducerea noului sistem de clasificare, va incepe sa se faca simtita tendinta hotelierilor de a-si subaprecia conditiile de cazare si de a solicita un numar de stele inferior celui pe care l-ar putea dobandi, de teama de a nu da declaratii mincinoase.

„Acest lucru va ridica automat nivelul calitatii serviciilor oferite, in principal la unitatile de confort mic si mediu, unde sunt momentan cele mai multe probleme in acest sens.

In ceea ce priveste a doua modificare care se va remarca dupa introducerea sistemului de autoclasificare, vizavi de situatia constructiilor turistice din toata tara, dat fiind faptul ca ne confruntam cu o dezvoltare haotica, vom propune constituirea unei comisii nationale de avizare a planurilor urbanistice din statiuni si zone turistice.

Din aceasta comisie vor face parte reprezentantii tuturor ministerelor care au legatura cu activitatea turistica, specialisti externi, arhitecti si urbanisti, care sa coordoneze amenajarea din punct de vedere turistic in toata tara”, a adaugat in incheiere secretarul de stat.

In cadrul programului „Parteneriat pentru litoral” reprezentantii Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale au efectuat 164 de actiuni de control, in urma carora au fost aplicate 35 de sanctiuni, dintre care 48 au fost avertismente, si au retras trei autorizatii de functionare. Valoarea totala a amenzilor a fost de 22 de mii de lei.

De asemenea, au mai fost retrase doua certificate de autorizare, iar in statiunea Eforie Nord a fost inchis un loc de campare din cauza conditiilor insalubre in care era desfasurata activitatea. Mai mult, din cauza deficientelor intalnite, au fost declasificate hotelurile care au fost descoperite ca aveau in dotare obiecte de inventar, tacamuri si vesela de calitate inferioara.

Unul dintre restaurantele declasificate este si restaurantul hotelului Amiral, care a trecut de la patru stele, cat avea, la trei stele.
























40 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă