Deschiderea unui magazin in centrul Clujului a readus in discutie problema drogurilor usoare. Micul magazin Amsterdam Shop, deschis de curand pe una dintre arterele cele mai populate, face parte dintr-un lant de magazine, care mai are astfel de unitati in Timisoara, Arad si Brasov. Care e obiectul de activitate? "Bijuterii si accesorii speciale" scrie direct pe fereastra magazinului din Cluj.

Inauntru este bazar in toata regula: curele, gablonturi, tricouri, inele si agrafe. si printre ele pipe, foite de tigari, tabachere desenate cu frunze de canabis, mult prea bombate pentru a tine inauntru tigarete, ce mai, "accesorii speciale" pentru cunoscatori. "Am fost, saptamana trecuta sa-mi cumpar niste foite sa-mi fac niste tigari...

si un tip, se vedea ca nu e simplu vanzator, mi-a spus ca alea sunt bune pentru droguri si a zambit cu subinteles. Apoi a mai facut niste aluzii la cannabis", sustine Mihai, un fumator frecvent de "iarba", care s-a speriat de interventia neasteptata a necunoscutului si a dorit sa povesteasca aceasta intamplare numai sub protectia anonimatului.

Presa locala din Oradea specula, in luna mai a acestui an, ca un Amsterdam Shop "geaman" cu cel din Cluj, apartinand aceleiasi firme, s-ar fi inchis din astfel de motive legate de comercializarea de accesorii pentru consumatorii de droguri usoare. "Nu este adevarat, magazinul din Oradea s-a inchis pentru ca se afla intr-un spatiu prost si vanzarea era slaba.

Intre timp, am mai deschis un magazin similar la Brasov", a declarat Arpi, patronul shopului. El mai spune ca reteaua de magazine "Amsterdam" merge foarte bine, fiind vorba de un parteneriat cu producatori din Olanda, Ungaria si Germania. "Eu de unde sa stiu la ce sunt folosite aceste pipe sau aceste foite? Oricum, peste tot in lume, sa fumezi marijuana este legal", a mai adaugat Arpi.

In acelasi spirit, contactat de Romania libera, seful Brigazii pentru Combaterea Criminalitatii Organizate Cluj, inspectorul principal Dragos Gheorghiu, a confirmat ca legea nu prevede nici o sanctiune impotriva comercializarii de accesorii pentru fumatorii de "iarba". "Noi nu puteam decat sa supraveghem locurile in care avem informatii ca s-ar facilita vanzarea sau consumul de droguri.

Insa, foitele se folosesc si la fumatul normal, foitele de aluminiu de pe care se prizeaza sunt folosite si normal, iar narghilelele nu au fost concepute pentru a se fuma cannabis din ele, desi sunt folosite si la asta", a declarat, ieri, inspectorul Gheorghiu.