Aceste persoane pot fi someri sau persoane care au un loc de munca stabil in tara.

Pentru aceasta, incepind cu data 1 iulie a.c., Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a fost desfiintat prin reorganizare, activitatea de baza a acestuia fiind preluata de ANOFM si structurile sale teritoriale, mai putin partea de permise de munca, preluata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative.

Cererile vechi trebuie actualizate

Dupa cum ne relata Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba, trecerea la activitatea curenta de inregistrare la nivelul judetelor a cererilor pentru munca in strainatate se loveste de unele dificultati, avind in vedere faptul ca baza de date preluata in urma desfiintarii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca nu este actualizata si exista mari discrepante intre numarul de persoane inregistrate

si cele care mai sint disponibile pentru a lucra in strainatate. Din aceasta cauza, sint invitate la AJOFM persoanele care doresc sa obtina contracte de munca in strainatate pentru a se inregistra in acest sens.

Deocamdata, doar pentru Spania

Acesta mai spune ca, la ora actuala exista oferte pentru forta de munca in Spania, pentru urmatoarele meserii si zone: agricultura, in provinciile Almeria si Zaragoza, cu un salariu de aproximativ 1000 euro; sudori, cazangii si instalatori, in provincia Zaragoza, aproximativ 1155 euro; soferi camion, in provincia Zaragoza, intre 1200 - 2300 euro; zidari fatade, in provincia Zaragoza, aproximativ 1200 Euro/luna.

Pentru ocuparea locurilor de munca, agentiile de ocupare vor efectua selectii la date stabilite de comun acord cu angajatorii spanioli. La selectii vor putea participa persoanele inregistrate la agentie, care vor fi invitate sa participe la aceste selectii.

Selectiile se vor efectua de regula in judetele in care exista un numar mai mare de solicitanti de loc de munca si care au profilul ocupational solicitat de angajator.

Persoanele declarate respinse vor fi indrumate catre urmatoarea selectie, in masura in ca-re acestia isi manifesta dorinta de a mai participa la o alta selectie. De asemenea, prin reteaua Eures sint vacante aproximativ 1400 locuri de munca. Documentele necesare pentru inscrierea in baza de date se pot obtine de la sediul AJOFM Alba.