Terenurile din afara orasului sint cele mai rivnite de sibieni, dar si de investitori.Volumul constructiilor din judet creste de la an la an. La fel si cel al investitiilor in noile cladiri. Cifrele Directiei Judetene de Statistica vorbesc despre o mini-explozie a volumului lucrarilor de constructii din judet.

De exemplu, de la inceputul acestui an si pina in 31 mai, volumul constructiilor a crescut cu 16 procente, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Insa cel mai mare avint s-a inregistrat in iulie 2006, cind volumul constructiilor a crescut cu aproape 95 de procente fata de luna iulie 2005. De cind Sibiul e Capitala Culturala a Europei, cresterile se invirt undeva in jur de 12-13 la suta.

Cu toate acestea, inspectorul sef Sorin Serbu crede ca si anul de gratie 2007 va lasa in urma anul precedent. „Dupa pulsul pe care-l simt, 2007 creste. Nu m-as grabi sa afirm ca procentele s-ar dubla, dar ar creste cu siguranta. In 2007 au rabufnit investitile straine. De exemplu, se construiesc hale noi.

Strainii care vin aici nu le demoleaza pe cele vechi, prefera sa construiasca ei", afirma Sorin Serbu, inspectorul sef al Inspectoratului Judetean in Constructii Sibiu (IJCS).

Selimbarul, in top

Peste 1.500 de locuinte din intreg judetul au fost finalizate, in total, anul trecut si in primul trimestru al acestui an. Desi Selimbarul e un adevarat santier de citiva ani de zile, in ansamblu, lucrarile din mediul rural sint mai putine decit cele din interiorul orasului.

Mai exact, 1.319 locuinte noi au fost ridicate in municipiul Sibiu, in timp ce restul judetului nu se poate lauda decit cu 198. Dintre comunele sibiene, Selimbarul tinde sa devina polul autorizatiilor pentru locuinte. „In Selimbar s-au eliberat, pina acum, peste 200 de autorizatii pentru vile si in jur de 1.000 de autorizatii pentru apartamente.

Selimbarul e un cuvint prea mic pentru atitia investitori, dar e loc pentru fiecare", a apreciat primarul Daniel Maricuta, la jumatatea lunii iulie.

Lux da, mansarde nu

Numai in primele cinci luni ale acestui an, in judetul Sibiu s-au eliberat 521 de autorizatii de constructii, in timp ce, anul trecut, numarul total nu a depasit 762. Destul de multe autorizatii au primit firmele constructoare de ansambluri rezidentiale, care au ridicat sute de locuinte in cartierele marginase, dar si in afara orasului.

Astfel de ansambluri de locuinte se construiesc in Selimbar, Sura Mare si Sura Mica. „Ansamblurile rezidentiale rezolva, in mare masura, solicitarile de locuinte. Insa preturile sint destul de neaccesibile, se adreseza doar unei anumite categorii", subliniaza Serbu. In schimb, mansardele de pe blocuri nu sint vazute cu ochi prea buni de seful Inspectiei in Constructii.

„Eu nu prea «imbratisez» constructiile de mansarde, dar ele sint, inca, foarte cautate. Tinerii le cumpara chiar si fara finisaje, platesc 25.000 de euro, in timp ce constructorul nu investeste decit 15.000", explica Serbu.

Sorin Serbu l inspector sef IJCS

„Deja Sibiul a depasit judetul Brasov in ceea ce priveste numarul de constructii noi ridicate. La noi au venit mai multi investitori. Sintem in centrul tarii, sintem Capitala Culturala Europeana, avem si noi avantajele noastre"