Inghesuiala mare de pretendenti pentru functia de primar al Constantei: Radu Mazare, Mihai Daraban, Laurentiu Mironescu, Victor Manea, Mircea Banias, Ovidiu Cupsa, Mihai Petre, Remi Minca, Radu Comanici. Batalia in intentii este cu atat mai mare cu cat organizatiile locale ale PNL, respectiv PD Constanta, s-au trezit, dupa ruperea aliantei, ca nu-si mai incap in piele de orgolii.

Desi nu se intrezareste nimic constructiv din atitudinile afisate mai mult sau mai putin discret de catre cei care spun ca-si doresc sa ajunga primari (desi nu toti vor cu adevarat), partidele se declara ferm decise sa il bata pe Mazare in alegerile din 2008.

De la declaratiile oficiale, din conferintele de presa, sau cu ocazia interviurilor, la comentariile off the record distanta e colosala: „N-avem candidat”; „Tot Mazare iese pentru ca nu avem o alternativa viabila” etc - sunt lucruri spuse atat de liberali, cat si de democrati, dar pe care, oficial, nu le recunosc decat poate ca „afirmatii de conjunctura”.

Pentru ca totusi situatia opozantilor lui Radu Mazare este dramatica - a se vedea cel mai recent sondaj de opinie comandat de CCINA - democratii discuta, in anumite cercuri, si o solutie de exceptie: fratele presedintelui Traian Basescu.

Ca Mircea Basescu ar putea sa nu accepte niciodata sau ca poate ar gandi ca mai degraba ar putea iesi la inaintare sotia, Doinita Basescu, care este inregimentata politic, spre deosebire de el, este o alta mancare de peste. Asadar, din punctul de vedere al anumitor democrati, Mircea Basescu este solutia perfecta in batalia cu Radu Mazare.

Partidul Democrat isi pune astfel sperantele in cineva care ar putea exploata din plin simpatia demonstrata in Constanta, fata de presedintele Traian Basescu, cu ocazia referendumului. De la zis la facut mai exista si urmatoarele aspecte: Radu Mazare este deja in plina campanie electorala.

Dar, sa nu uitam ca Radu Mazare, alaturi de Nicusor Constantinescu si mai multi angajati ai Primariei Constanta, sunt asteptati zilele acestea sa dea declaratii la DNA - lucru pe care adversarii politici l-ar putea exploata la maxim, daca nu ar fi totusi prea bulversati de propriile batalii din partidele din care fac parte.

Asadar, in PNL se „bat” Ovidiu Cupsa, Victor Manea si Mihai Daraban. Cupsa - a deschis lista de candidati liberali pentru primarie atunci cand nimeni nu voia „sa se bage”, pentru a-i impulsiona pe colegi sa intre in competitie.

Apoi, a aparut „candidatul” Daraban, fapt ce l-a determinat pe Manea sa accepte provocarea, cu gandul ca PNL nu trebuie sa importe, ci chiar are propriile valori.

Mai trebuie adaugat inca un aspect din agitata viata liberala: mai multi membri PNL sustin ca Daraban a afirmat, in mai multe randuri, ca daca nu este el cel desemnat in septembrie drept candidat al partidului, pleaca si candideaza independent pentru Primaria Constanta.

Nici la PD situatia nu este mai roza, in sensul ca Stelian Dutu, presedintele organizatiei judetene de partid, a declarat ca deocamdata singurul care si-a exprimat la modul cel mai serios intentia de a candida a fost Laurentiu Mironescu. Numai ca, a spus acelasi Dutu, zambind, surprize mai pot aparea. Da, cum ar fi, de exemplu, Mircea Basescu - putem adauga noi.

Mai departe, spusele lui Dutu, care au sunat oarecum a repros pentru Mironescu - avand in vedere ca nu a mai iesit la rampa in ultima vreme - au suparat anumiti democrati, care spun ca sunt „taiati” astfel de la o competitie corecta in partid. Este si cazul lui Remi Minca - si el vrea sa candideze.

Alti democrati care au spus la un moment dat ca vor sa ajunga primari: Mihai Petre (care stie ca nu are nici o sansa, dar exerseaza pentru 2012) si Mircea Banias (care se banuieste ca a renuntat la idee intre timp). La toata aceasta lista se adauga, la modul declarativ, si Radu Comanici, presedintele PRM Constanta.

Mai departe, se aude ca si Partidul Socialist din Romania isi cauta candidat, dar... pana la toamna, cand va incepe cu adevarat show-ul, ramane de vazut ce figuri raman in joc sau care dintre ele renunta la o dorinta comuna, dar divizata de atatea orgolii...