Omul de afaceri din Medias, Gheroghe Calburean, care controleaza companiile Dafora Medias si Condmag Brasov, a cumparat recent un pachet important de actiuni la firma Cars SA, din Tarnaveni. Intre timp, proaspat listata pe BVB, Condmag inregistreaza cresteri.

Activitatea pe bursa a omului de afaceri Gheorghe Calburean a suferit o evolutie spectaculoasa in urma cu o luna, ca urmare a anuntului privind listarea Condmag pe BVB. Intre timp, actiunile Condmag, societate controlata de Gheorghe Calburean au devenit foarte atractive pe piata, inregistrand cresteri importante.

Dafora, cea mai importanta firma controlata de omul de afaceri din Medias, detine un pachet de 43,66% in cadrul Condmag Brasov. Evolutia spectaculoasa a actiunilor Condmag si ale Dafora, cotata pe piata Rasdaq, au facut din Gheorghe Calburean, unul din cei mai bogati oameni de pe Bursa.

Calburean a declarat recent ca ia in calcul o fuziune intre cele doua companii principale, dar peste un an-doi. Pana atunci insa, omul de afaceri pregateste mutarea Dafora de pe piata Rasdaq pe BVB, ceea ce ar aduce, cel mai probabil, un alt salt important al valorii controlate de Gheorghe Calburean.

Recent, insa, Calburean a mai adaugat o firma celor doua societati cu care activeaza pe Bursa. Cars SA Tarnaveni este o societate cu cifra de afaceri de circa cinci milioane de euro, cotata pe piata Rasdaq. Omul de afaceri din Medias a cumparat echivalentul a 32,76 la suta din capitalul social al firmei din Tarnaveni.

Pretul de achizitie nu a fost facut pubilc, dar conform cotatiilor din piata, valoarea companiei este de circa 3,9 mil. euro (12 mil. lei).

Cars produce tigle de milioane de euro

Cars SA Tarnaveni este o firma specializata pe productia de tigle, caramizi si sobe de teracota. In luna februarie a acestui an, compania din Tarnaveni si-a majorat o linie de credit, de la 1,7 mil. de lei la 3,5 mil. de lei, actionarii aproband ipotecarea unor bunuri ale societatii pentru obtinerea majorarii creditului comercial.

Cars SA a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 16,9 mil. de lei (5 milioane de euro) si a avut atunci un profit net de aproape 2,4 mil. de lei (710.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor. Cars SA este cel mai mare producator de tigle profilate din Romania.

Compania activeaza din 1920, fiind cunoscuta dupa nationalizare drept Fabrica de produse ceramice Hercules. Firma a primit actuala denumire in 1991.

Condmag, cheia succesului pe BVB

Actiunile Condmag Brasov au fost foarte cautate imediat dupa listarea pe BVB, la mijlocul lunii trecute. In acest moment, pretul unei actiuni Condmag a ajuns la 2,9 lei.

In 2 august, Condmag s-a aflat in topul societatilor celor mai tranzactionate de pe piata, rulajul pietei avand atunci o valoare de 33 de milioane de lei. Condmag avea atunci o lichiditate de 2,2 milioane de lei, cu un avans de 3,64%.

Cu o zi inainte, fondul de investitii olandez MEI Roemenie En Bulgarije a vandut un pachet de 0,87% din actiunile firmei Condmag Brasov, pentru care a incasat aproape 1 mil. euro. Fondul olandez, care detinea anterior acestei tranzactii 5,06% din Condmag, a vandut 1,5 milioane de actiuni la pretul de 2,06 lei/actiune, tranzactia fiind intermediata de Swiss Capital.

Dafora mai vrea actiuni Condmag

Societatea Dafora Medias intentioneaza sa mareasca participatia la firma din Brasov si ofera 102,2 milioane de lei (32,6 milioane de euro) pentru preluarea a 56,34% din actiunile Condmag, in cadrul unei oferte publice. Dafora ofera un pret de 1,05 lei/actiune pe titlurile Condmag. Dafora detine acum un pachet de 43,66% in cadrul Condmag.

Oferta publica se deruleaza pana in 20 august si este intermediata de societatea de brokeraj BT Securities.

Si Dafora si BVB

Dafora Medias s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti, prin transfer de pe piata Rasdaq, devenind astfel a patra societate din Sibiu cotata pe BVB. In acest moment, pe Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate actiunile a trei firme din Sibiu, Amylon, parte a grupului Boromir, Banca Comerciala Carpatica si Compa SA.

Transferul Dafora de pe Rasdaq pe BVB s-ar putea produce in perioada septembrie-octombrie dupa cum a declarat presedintele firmei, Gheorghe Calburean. "Capitalul social al Dafora a fost majorat. Dureaza circa o luna si jumatate pana cand noile actiuni, rezultate in urma majorarii, pot fi tranzactionate. Documentatia este depusa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Inregistrarea la Registrul Comertului dureaza circa o luna. In august va fi finalizata operatiunea. Ulterior, vom depune dosarul la BVB", a spus Calburean.

Actionarii Dafora Medias au subscris, in luna mai, titluri de 88,13 milioane de lei la o majorare de capital a companiei, cu circa patru milioane de lei sub nivelul programat, iar in urma operatiunii capitalul social a crescut de la 9,22 milioane lei la 97,35 milioane lei.

Foraj in Ucraina, Sudan si Germania

Compania Dafora a incheiat un contract pentru lucrari de foraj in Bulgaria si intentioneaza sa desfasoare, in acest an, activitati de foraj in Ucraina, Sudan si Germania.

Dafora deruleaza, de asemenea, mai multe proiecte de constructie de cartiere rezidentiale in Medias si Sibiu, extinderea si modernizarea Aeroportului din Sibiu, constructia unui hotel de patru stele din Sighisoara, a unui centru comercial la Targu Mures si a complexului Perla Residence Bucuresti.

Dafora intentioneaza sa se implice si in proiecte de infrastructura privind constructia de autostrazi si sosele, in partaneriat cu alte companii.

Firma a inregistrat in primul trimestru venituri in crestere cu 53%, la 52,7 milioane de lei, iar profitul net a scazut la 121.837 lei, de la nivelul de 185.307 lei inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Companiile la care Gheorghe Calburean detine actiuni importante, Dafora, Condmag si, recent, Cars Tarnaveni, valoreaza pe bursa peste 422 milioane de euro.