Un bihorean stabilit cu multi ani in urma in municipiul Arad creste in gradina casei lui peste 28.000 de cactusi, unii avand o vechime de 30 de ani. Teofil Condoros si-a dedicat toata viata cresterii si inmultirii a zeci de specii de cactusi, iar acum spera sa obtina si un profit financiar din acest hobby.

"De mic copil m-au fascinat cactusii. Nu pot sa spun nici acum de ce. Imi amintesc ca vecinii mei din Tinca aveau cativa si eu toata ziua ma agatam de gratiile gardului de la poarta lor, printre care aproape ca imi indesam capul ca sa admir cactusii", povesteste Teofil Condoros.

Bihoreanul a visat tot timpul sa aiba o colectie mare de cactusi, iar visul i s-a implinit abia cand a ajuns la varsta de 25 de ani. "In adolescenta nu am avut posibilitatea sa-i cultiv. Nu aveam spatiu. Dupa ce m-am casatorit i-am spus sotiei ca vreau sa umplu tot balconul de cactusi. Intr-un singur an am reusit sa adun 70 de specii de cactusi.

Insa, schimbarea climei i-a omorat cate putin, in fiecare anotimp. In prima iarna i-am pierdut pe toti. A fost durere mare. Nu pot s-o uit niciodata", a spus Condoros, ajuns acum la aproape 50 de ani.

Visul lui de a avea o sera de cactusi s-a implinit abia cand s-a mutat in casa socrilor, care locuiesc in car-tierul aradean Sanicolaul Mic. Acum 11 ani, bihoreanul si-a amenajat prima sera, iar apoi o a doua, in gradina casei.

"Iarna le asigur in sera o temperatura de 10 grade si ei hiberneaza. Pana la primavara nu ii ud deloc. Vara, insa, am nevoie de doua zile sa ii ud pe toti. In luna mai infloresc toti. E o adevarata feerie in sere", spune Condoros.

Ca sa faca bani sa-si intretina colectia, bihoreanul si-a scos cactusii la vanzare pe Internet. "Cei cu flori au cea mai mare cautare. Florile de cactus sunt extrem de frumoase, unele sunt chiar foarte mari, colorate si parfumate. Problema e ca nu au pret. Ii vand la licitatie, pe Internet, la preturi cuprinse intre 5 si 15 lei", a afirmat Condoros.