Esential

Cluj/ Taximetristii protesteaza Mai multe asociatii si sindicate ale taximetristilor clujeni vor ataca la Curtea Constitutionala modificarea Legii taximetriei, pe motiv ca incalca dreptul la exercitarea meseriei.

Protestatarii vor sa atace articolul 12 care prevede ca masinile mai vechi de cinci ani sa nu fie autorizate pentru taxi. Grigore Sarmasan, presedintele Sindicatului Liber "Napoca", sustine ca, in cazul in care legea ramane in actuala varianta, 35% dintre taximetristi vor fi nevoiti sa isi vanda masinile si sa isi cumpere altele mai noi de cinci ani.

O alta nemultumire este si cea privind obligativitatea vopsirii masinilor intr-o singura culoare. (Radio Cluj)

Timis/ Incinerarea porcilor morti a fost, deocamdata, oprita. La fermele Smithfield din Timis nu se pot continua arderile animalelor moarte, din cauza lipsei bazinelor speciale si a unui foc continuu.

Cele doua ferme in care s-au descoperit focare de pesta, la inceputul lunii august, sunt Cenei si Igris 2, detinute de firma americana Smithfield Foods. Ambele au intrat in carantina, iar aici vor trebui sacrificate aproximativ 35.000 de capete de animale. EvZ Vest

Hunedoara/ Invazia cautatorilor de comori. Braconajul” arheologic atinge cote alarmante in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, in ciuda rasunatorului proces de la Deva, in care sunt judecate 13 persoane, acuzate de trafic cu obiecte de patrimoniu. EvZ Transilvania

Mehedinti/ Pompieri facuti pe blat. Corectitudinea probelor sportive pentru ocuparea unui post de pompier in cadrul ISU Mehedinti este pusa sub semnul intrebarii dupa ce mai multi candidati s-au plans de faptul ca au fost cronometrati cu un telefon mobil, si nu cu un cronometru omologat.

“Tot acest concurs este o mizerie si cer sa fie anulate probele sportive, de vreme ce nu s-au folosit aparate omologate. In acest sens am sesizat Ministerul de Interne”, a povestit tatal unei candidate.

Directorul Serviciului de Metrologie Legala (SML) Mehedinti, Ion Grecu, ne-a declarat ca folosirea telefonului mobil pe post de cronometru iese din calcul in momentul in care este vorba de un concurs in urma caruia pot apare contestatii. Editie Speciala de Oltenia

Politic

Cluj/ In PSD reapar ideile “grupului de la Cluj”. Este posibil ca anumiti lideri ai PSD sa-i ceara presedintelui Mircea Geoana delimitarea ferma de Guvernul Tariceanu si chiar introducerea unei motiuni de cenzura.

Ideea unei opozitii ferme a fost sustinuta prima oara de catre social-democratii clujeni, imediat dupa referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. Ziua de Cluj

Bacau/ Prefectul, contestat de PD. Democratii bacauani au protestat ieri fata de "modul inadmisibil" in care Prefectul Gabriel Berca si inspectorul Ovidiu Cojocaru au gestionat accesarea fondurilor guvernamentale pentru reabilitarea unitatilor de invatamant "exclusiv pe criterii politice, cu ignorarea celor mai elementare reguli de administratie".

Daca, intr-o prima faza, prefectul a refuzat sa raspunda la aceasta declaratie ("Nu ma intereseaza declaratiile politice"), a revenit cu un atac direct la baioneta: "Aceste fonduri au fost gestionate de subprefectul Olaru. Monitorul de Bacau

Eveniment

Vaslui/ Fabrici de paine inchise temporar Dintre cele 20 de unitati de panificatie din judetul Vaslui, jumatate au fost inchise temporar de Directia Sanitar-Veterinara si Siguranta Alimentelor (DSVSA) din cauza nerespectarii conditiilor igienico-sanitare si a utilajelor rudimentare folosite in procesul tehnologic.

Pe linga inchiderea temporara a activitatii, 11 dintre cele 20 de fabrici controlate au fost amendate de catre inspectorii sanitar-veterinari, suma totala ridicindu-se la 22.500 de lei. Jurnalul de Est

Bistrita-Nasaud/ Controale la brutarii In judetul Bistrita Nasaud au fost amendate in ultimele zile 19 brutarii pentru munca la negru si nereguli igienico- sanitare. Au fost controlati in total 26 de agenti economici din domeniul panificatiei.

O brutarie din comuna Sieut a fost inchisa datorita abaterilor de la normele de sanatate publica. Autoritatile au aplicat, impreuna, amenzi de 29 000 de lei. (Radio Cluj)

Cluj/ Trei clujeni cu milioane de euro datorii la stat. Fiscul se straduieste sa recupereze o suma de 2,5 milioane de euro de la trei mari datornici clujeni, persoane fizice.

Cei trei au in comun afacerile ilegale cu combustibili, in urma carora au fost condamnati penal si obligati sa plateasca sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi.

Este vorba de omul de afaceri sirian Chkess Maher, Mihaly Szabo si Ovidiu Brad Sarca, toti trei certati cu legea. EvZ Transilvania

Sibiu/ Timp de o luna, TAROM anuleaza cursele la Sibiu Compania TAROM va anula in zilele cuprinse intre 24 si 26 august, 30 august si 1 septembrie, 7 si 9 septembrie, precum si in perioada 14- 16 septembrie toate zborurile care aveau ca destinatie sau punct de plecare aeroportul din Sibiu, din cauza suspendarii temporare a activitatii aeroportului.

In cazul zborurilor TAROM care urmau sa plece de pe Aeroportul Sibiu catre Munchen, pasagerii care au deja rezervare pe aceste zboruri vor fi transferati pe ruta Bucuresti- Munchen cu autobuze puse la dispozitie de catre Agentia TAROM Sibiu. ZF Transilvania

Constanta/ Munca la negru in agricultura. Cele mai multe persoane care lucreaza fara forme legale de munca se afla in sectorul agricol.

Agentii economici apeleaza la aceste metode fara sa poarte grija unui control din partea ITM Constanta, care nu se poate deplasa pe sectoarele unde acestia isi desfasoara activitatea.

Legea interzice vehement ca minorii cu varsta mai mica de 15 ani sa fie trimisi la munca, insa acest lucru este cu greu respectat pe raza judetului. Romania Libera

Economic

Iasi/ Finantare de 175 de milioane de euro pentru Iulius Grup Grupul de companii Iulius, detinut de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu, a incheiat cea mai mare finantare imobiliara de la nivel national. Tranzactia a fost incheiata cu banca germana de real estate Eurohypo AG si are o valoare de 175 de milioane de euro.

Scopul tranzactiei este refinantarea proprietatilor detinute de grupul de companii Iulius, respectiv Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Cluj si Terra Center. Jurnalul de Est

Vaslui/ Energia eoliana la ea acasa. Cum in judetul Vaslui viteza medie anuala a vantului depaseste pragul de patru metri pe secunda, producerea energiei eoliene reprezinta una din formele alternative in domeniul energiei regenerabile.

In cadrul noii strategii europene, Romania s-a angajat ca pana in anul 2010,energia electrica provenita din surse verzi sa reprezinte 33% din consumul national. Monitorul de Vaslui

Companii

Cluj/ ARDAF se muta la Bucuresti ARDAF isi muta luna viitoare sediul central la Bucuresti. Compania infiintata la Cluj incearca sa isi diversifice portofoliul si sa recupereze o parte din piata asigurarilor pentru locuinte si a asigurarilor de viata, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 35 de milioane de euro.

Conducerea considera ca mutarea sediului central al societatii de asigurare Ardaf de la Cluj la Bucuresti, decisa in urma preluarii companiei de catre grupul ceh PPF Investments, va aduce o crestere de 20% a volumului total de prime subscrise. ZF Transilvania

Prahova/ Cameron construieste o noua fabrica la Ploiesti Cameron, unul dintre principalii producatori si furnizori mondiali de echipamente, sisteme si servicii pentru controlul fluidelor in industria petroliera si de gaze, intentioneaza sa construiasca la Ploiesti o fabrica in valoare de 46 mil. euro.

Uzina de la Ploiesti va fi cea de-a doua unitate Cameron in Romania si va produce echipamente de suprafata, cum ar fi capete de sonda si de eruptie, pentru pietele de profil internationale.

Productia in noua unitate ar trebui sa inceapa la mijlocul anului 2008. Aici vor fi angajate 330 de persoane. Business Standard

Cluj/ Banca Transilvania ajunge la o retea de 400 de unitati Reteaua teritoriala a Bancii Transilvania va ajunge la 400 de unitati, dupa ce institutia de credit a programat, pentru aceasta saptamana, inaugurarea sucursalei cu numarul 400, situata in Bucuresti.

In primul semestru al anului, Banca Transilvania a deschis 44 de unitati. ZF

Sibiu/ Atlassib, in carti pentru Intec Bucuresti. Atlassib continua achizitiile importante si a depus o oferta acceptata de Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului, pentru institutul de cercetare Intec Bucuresti.

Consortiul din care face parte si Atlassib mai are in componenta firma Utis Industries si asociatia PAS Intec 2004.

Intec S.A. Bucuresti activeaza in domeniul cercetarii si dezvoltarii in stiinte fizice si naturale. Ziarul de Sibiu

Cluj/ Mai multi bani pentru Iulius Mall. Grupul Iulius, detinut de omul de afaceri Iulian Dascalu, si compania germana Eurohypo au incheiat un contract pentru una dintre cele mai mari finantari imobiliare de pe piata romaneasca, de 175 de milioane de euro.

Amenajarea lacului din vecinatatea complexului din cartierul Gheorgheni ar putea creste valoarea investitiei de la Cluj cu 2 milioane de euro. Ziua de Cluj

Imobiliare

Iasi/ Palas-ul, contestat la Mediu. Constructorul ansamblului imobiliar Palas, firma Iulius Group, risca sa nu obtina autorizatie de mediu pentru organizarea santierului din spatele Palatului Culturii.

Si asta, dupa ce peste 1.500 de ieseni contesta proiectul la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi. Petitiile au fost depuse de cinci asociatii de locatari din zona Sfantu Lazar-Podu Ros, de catre Asociatia Comunicare-Sociala si de catre oamenii de afaceri Sorin Ionescu si Zaharia Schrotter.

„Contestam in primul rand totala lipsa de respect cu care a fost amplasata o statie de betoane de mare capacitate in spatele Palatului. Din experienta spun ca 65 de camioane vor trece pe acolo zilnic pentru a aduce agregate de balastiera si ciment. Si vor trece prin centrul orasului“, a declarat Sorin Ionescu.

EvZ Moldova

Cluj/ Investitorii imobiliari se orienteaza catre comunele clujene. ImoInvest va achizitiona un teren de 10 ha in comuna Floresti si va demara lucrarile la un proiect la Gilau, iar Intercad va construi un ansamblu de 150 de case in comuna respectiva. Ziua de Cluj

Sibiu/ Complex rezidential de 12 milioane de euro Compania Imoinvest din Cluj-Napoca a investit 12 mil. euro intr-un complex rezidential in Sibiu, proiectul urmand sa fie finalizat in aceasta luna.

Ansamblul denumit Dumbrava este situat pe Intrarea Siretului din Sibiu si cuprinde sapte imobile cu 160 de apartamente cu una sau doua camere. ZF Transilvania

Sibiu/ Casele care aduc profit. Timp de trei zile, la Dumbraveni, un grup de specialisti din Europa si SUA vor cauta care sunt acele elemente de patrimoniu care pot ajuta la dezvoltarea microregiunii Tarnavei Mari.

Reuniunea specialistilor din cadrul proiectului Restauro este programata pentru zilele cuprinse intre 14 si 16 august. Ziarul de Sibiu

Sport

Dolj/ Piturca n-a vrut tricolorii in Banie. Selectionerul oltean a preferat Constanta in locul orasului natal pentru disputa cu olandezii.

Decizia este cu atat mai mult de neinteles, cu cat organizarea partidei la Craiova ar fi adus si mai multi bani federatiei din vanzarea biletelor, stadionul din orasul nostru avand mai multe locuri.

Victor Piturca: La Constanta nu sunt conditii de cinci stele, nu e infrastructura de lux si nu as vrea sa oferim chiar conditii de first class olandezilor, ci asa, mai spartane, mai muncitoresti. Editie Speciala de Oltenia

Showbiz&Fun

Prahova/ Festivalul International de Teatru UNESCO de la Busteni. Busteniul gazduieste in aceste zile Festivalul International de Teatru UNESCO.

Este vorba de al doilea eveniment de anvergura internationala din Romania, dupa "Sibiu - Capitala Culturala Europeana".

15 spectacole, dintre care cinci vor fi reprezentatii ale unor trupe din Serbia, Mexic, Peru, Australia si China, vor putea fi vizionate pe scena Casei de Cultura din localitate. Gazeta de Prahova

Bihor/ Shooting FHM la Suncuius. Pentru al doilea shooting FHM organizat in Bihor s-a preferat ambientul montan dar cochet de la Suncuius.

Sedinta foto s-a derulat saptamana trecuta pe parcursul a trei zile sub supervizarea directa a redactorului sef al revistei FHM, Eduard Tone.

Modelele oradence au pozat cu naturalete si dezinvoltura pentru fotograful oradean Cristian Boros, ajutat de asistenta fotograf Aniela si hair-stilista Carmen Boros. Bihor Online