Ziarul OBIECTIV a detinut suprematia in ceea ce priveste informatiile locale furnizate in cursul lunii iulie, fiind saptamanalul cu ponderea cea mai mare de informatii locale. Ziarul 21 se afla la mica distanta in urma OBIECTIV-ului in ceea ce priveste informatiile locale, insa a dat mai multe stiri nationale sau judetene.

In schimb, ziarul Jurnalul de Aries a oferit cu ceva mai mult de jumatate din informatiile locale oferite de OBIECTIV sau Ziarul 21, ponderea cea mai mare din informatiile publicatiei fiind de interes national sau judetean.

Raportul de munitorizare al presei scrise locale, pentru perioada 1-31 iulie 2007, a analizat articolele publicate in 5 numere ale fiecarei publicatii locale, respectiv OBIECTIV, Ziarul 21 si Jurnalul de Aries. Monitorizarea a luat in calcul articolele sau stirile cu caracter local, judetean sau national, exceptandu-se articolele de opinie sau profesionale.

Dintre cele trei publicatii, OBIECTIV a oferit cele mai multe informatii locale (180), fiind urmat de Ziarul 21 (170) si la foarte mare distanta de Jurnalul de Aries (95).

Saptamanalele OBIECTIV si Ziarul 21 si-au adjudecat cate 3, respectiv 2 saptamani din cele 5 monitorizate, in ceea ce priveste informatiile locale, perioada cea mai saraca in informatii de interes local fiind in saptamana 16-22 iulie, cand ambele publicatii au avut perioada cea mai „saraca” in stiri locale.

Pe de alta parte, din raportul de monitorizare reiese si importanta pe care cele 3 publicatii o acorda informatiilor de interes local. Daca OBIECTIV are o pondere a informatiilor locale de 81,4% (221 stiri, din care 180 locale), Ziarul 21 are o pondere de 70,8% (240 stiri, din care 170 locale), iar Jurnalul de Aries de doar 44,6% (213 stiri, din care 95 locale).

Informatiile politice, in cele 3 ziare

Pe langa raportul de monitorizare obisnuit, o alta parte s-a concentrat pe aparitiile in cele trei publicatii a unor informatii cu referire la organizatiile locale ale partidelor politice. Astfel, cele mai multe stiri politice au fost oferite de OBIECTIV (21), urmat de Ziarul 21 (17) si Jurnalul de Aries (11).

Pe de alta parte, este interesanta proportia in care anumite partide s-au regasit in paginile celor 3 publicatii.

Daca la Jurnalul de Aries PRM a avut cele mai multe aparitii (4), fiind urmat de PNTCD (3) si PSD (2), la Ziarul 21 cele mai multe informatii politice au fost despre PSD si PLD (cate 4), urmate de PNL si PNTCD (cate 3), iar la OBIECTIV, PD, PNTCD si PSD au detinut suprematia informatiilor politice (cu cate 4 stiri), urmate de PLD cu 3 stiri.

In ceea ce priveste spectrul politic, OBIECTIV a difuzat stiri despre 8 organizatii politice, in timp ce Ziarul 21 a difuzat despre 6 organizatii, iar Jurnalul de Aries despre 5.