Esential

Salaj/ Ultimatum pentru impropietariri Primarii din judetul Salaj au primit un termen limita pentru punerea in posesie a proprietarilor de terenuri.

Prefectul Salajului, Andrei Todea, a declarat ca pana la 15 septembrie primarii trebuie sa rezolve cazurile de fond funciar in care exista sentinte civile definitive care nu au fost puse in practica.

Todea a avertizat ca edilii care nu vor gasi o solutie sau vor tergiversa punerile in posesie dup data de 15 septembrie vor fi amendati. In plus, impotriva lor vor fi depuse sesizari penale. Radio Cluj

Timis/ Aerul Timisoarei este irespirabil Poluarea in capitala Banatului face ca orasul sa se transforme intr-o adevarata pepiniera de boli grave, dintre care cancerul e pe primul loc.

In evidentele Autoritatii pentru Sanatate Publica Timis, registrele in care sunt inscrisi bolnavii de cancer adauga, in fiecare an, circa 500 de noi cazuri. Din 2004 pana in prezent, numarul suferinzilor de aceasta boala s-a dublat.

Potrivit specialistului in igiena mediului, din cadrul ASPT, dr. Ioan Bratan, noxele prezente in aer cauzeaza boli severe.

„Praful cauzeaza alergii, rinite, traheite, bronsite, dar si enfizem pulmonar si, in final, cancer pulmonar. Restul noxelor, ca bioxidul de sulf sau de azot, sunt extrem de iritante, pentru mucoase si caile respiratorii”, a declarat dr. Bratan.

Potrivit determinarilor nivelului de poluare realizate de Agentia pentru Protectia Mediului Timis, in luna iunie (ultima finalizata), s-au inregistrat depasiri ale nivelului de praf cu peste 100% din valoarea maxima admisa.

Doctorul de la ASPT este de parere ca s-a ajuns in aceasta situatie de grava poluare a mediului, in principal din cauza multelor santiere deschise de Primarie in oras. Evz, editia de Vest

Iasi/ Lupta pentru sefia Palatului Culturii Ministerul culturii si cultelor a scos la concurs fotoliul de director al Palatului Culturii din Iasi. Teoretic, concursul ar trebui sa se organizeze la Bucuresti pe data de 28 august 2007.

Cum era de asteptat, in mediul cultural iesean au fost vehiculate pana in prezent mai multe nume care ar putea candida pentru prima functie in Palat.

Printre pretendenti se numara Adriana Ioniuc, actualul director stiintific al institutiei, prof. univ. Catalin Turliuc, Vasile Muntianu, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National, respectiv Adrian Cioflanca, cercetator in cadrul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" Iasi.

Romania Libera

Brasov/ Placute antispaga la Brasov De citeva zile, in mai multe institutii publice din Brasov au fost instalate placute care au rolul de a-i descuraja pe cetateni sa le mai dea spaga functionarilor pentru rezolvarea problemelor.

„In acest serviciu nu se primesc atentii“ este unul dintre avertismentele pe care le pot citi brasovenii la serviciile pentru eliberarea pasapoartelor, a permiselor de conducere si de inmatriculare a vehiculelor, a cazierului judiciar, de statistica si evidenta operativa de la Inspectoratul de Politie Judetean, de la Finantele Publice, precum si de la Registrul Comertului.

Cotidianul

Iasi/ Protest in sutana la Iasi

30 de enoriasi, in frunte cu preotii Bisericii „Sfintul Nicolae“, au protestat ieri la Iasi fata de construirea unui minicartier pe un teren din apropierea locasului de cult. Cei 30 de enoriasi strinsi ieri-dimineata in fata viitorului cartier aveau pancarte pe care se putea citi: „Lasati osemintele stramosilor nostri in vechiul cimitir!“.

„In acest cimitir sint oseminte ale ctitorilor bisericilor, ale inaintasilor nostri. Dupa estimarile noastre ar fi cam 200 de morminte aici“, sustine preotul paroh Gheorghe Petraru. Cotidianul

Cluj/ “Big Brother” interzis pe Feleac Primaria comunei va solicita rezilierea contractului de amplasare pe teritoriul localitatii a camerelor-radar de supraveghere rutiera.

Viceprimarul sustine ca acest contract nu respecta legislatia cu privire la achizitiile publice si se arata nemultumit de faptul ca societatea a fost impusa, practic, de catre CJ. Ziua de Cluj

Iasi/ Trei zile de proteste la Palat Asociatiile non-guvernamentale care contesta proiectul Palas vor organiza, incepand de astazi si pana la sfarsitul saptamanii, mitinguri in fata Palatului Culturii. EvZ

Eveniment

Cluj/Peste 100.000 de persoane la manastirea Nicula Astazi la slujba de la manastirea Nicula, din judetul Cluj, au participat peste 100.000 de persoane. Slujbele dedicate sarbatorii Adormirea Maicii Domnului au inceputi ieri dupa-amiaza.

Slujba de astazi a fost oficiata in comun de mitropolitul Bartolomeu, episcopul vicar Vasile Somesanul si episcopul Nicodim. Pelerinii aflati la Nicula au venit din toate colturile Transilvaniei, iar unii dintre ei au calatorit mai bine de 24 de ore si au stat toata ziua in picioare in preajma bisericii.

De credinciosii de la Nicula au grija doua echipaje de ambulanta, un echipaj SMURD si doua masini de pompieri. Acestea nu au intregistrat insa probleme majore.

Anul acesta se marcheaza 455 de ani de la prima atestare a Manastirii Nicula. Radio Cluj

Brasov/ Brasovul a primit 16,6 milioane de lei pentru drumurile judetene In ultima sedinta de Guvern, judetului Brasov i-au fost alocate 16,6 milioane de lei pentru reparatiile mai multor drumuri judetene si comunale.

Alti 600.000 de lei au fost acordate cu destinatie speciala pentru repararea drumurilor comunale din Halchiu, Apata, Tarlungei, Racos, Cata si Ormenis. In perioada urmatoare, la nivelul Consiliului Judetean Brasov se va stabili lista cu drumurile ce vor fi reparate. Buna Ziua Brasov

Politic

Cluj/ Primarul din Jucu, exclus din PD Biroul Permanent Judetean al PD Cluj a aprobat marti, cu unanimitate de voturi, excluderea din partid a primarului comunei Jucu, Petre Coste, care a primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, fiind acuzat de luare de mita.

Ziua de Cluj

Economic

Gorj/Datorii la buget de 170.000.000 RON Directia Generalã a Finantelor Publice Gorj are de recuperat circa 1700 de miliarde de lei vechi de la 25 de societãti comerciale. In topul datornicilor se aflã foste firme de stat dar si unele cu capital privat foarte cunoscute in judet.

Desi s-a anuntat cã problema datoriilor la buget va fi rezolvatã, firmele in cauzã continuã sã-si desfãsoare activitatea fãrã probleme.

Pe primul loc se aflã S.C. SIATRA PROD SA din Tg-Jiu cu datorii de 530 de miliarde. Vertical

Cluj/ Relocarea fabricii Feleacul Cluj a fost amanata Mutarea fabricii de dulciuri din Cluj-Napoca in comuna Jucu va fi amanata pana in februarie 2008 si, din acest motiv, proprietarii companiei Feleacul vor amana si proiectul imobiliar de 30 mil. euro prevazut sa demareze pe vechea locatie

Fratii Octavian Buzoianu si Calin Buzoianu, care detin fabrica de dulciuri Feleacul, au anuntat ca relocarea fabricii din Cluj-Napoca in comuna Jucu va fi amanata pana anul viitor in februarie.

Operatiunea de mutare, estimata la aproximativ 3,5 mil. euro, urma sa transfere unitatea de productie pe un teren de cateva sute de hectare, concesionat in zona pe o perioada de 49 de ani. Tot aici, investitorii intentioneaza sa dezvolte un complex agroindustrial, care sa asigure materia prima pentru productia fabricii.

Ziarul Financiar

Companii

Arges/Plus a deschis la Curtea de Arges al 44-lea magazin din Romania Compania Plus Discount Romania, operatorul magazinelor Plus si controlata de grupul german Tengelmann, a deschis, astazi, la Curtea de Arges, al 44-lea magazin al retelei.

Investitia facuta a fost de 1,5 milioane de euro. ZF

Vrancea/Billa si Penny XXL, pe piata din Focsani Grupul german de firme Rewe va deschide doua centre comerciale in Focsani, in aproximativ doua luni. Grupul german detine lanturile de supermarketuri Billa, magazinele de discount Penny si Penny XXL si reteaua cash&carry Selgros Romania.

Unul dintre centrele comerciale este situat in centrul Focsaniului si va functiona sub brand-ul Billa, iar cel de la marginea orasului, de pe bulevardul Marasesti, va fi amenajat sub sigla Penny XXL din luna noiembrie. Evz Moldova

Bucuresti/ Dezvoltatorii Auchan Bucuresti construiesc un mall langa magazin Dezvoltatorii hipermarketului Auchan din cartierul bucurestean Titan au inceput sa construiasca, in imediata vecinatate a magazinului, un mall cu o suprafata de circa 30.000 de metri patrati, a declarat Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al Primariei Sectorului 3.

"Le-am dat autorizatia de construire in urma cu cateva luni si deja au inceput lucrarile de constructie, care vor dura un an. Mall-ul va fi o extensie a hipermarketului Auchan. Ei detin acolo un teren de 100.000 de metri patrati", a spus Dumitrascu. El a adaugat ca investitia este estimata la circa 15 milioane de euro.

Ziarul Financiar

Iasi/ Antibiotice, una dintre putinele companii iesene care merg brici In primele luni din 2007, vinzarile nete ale companiei Antibiotice Iasi au atins valoarea de 102 milioane de lei (32 de milioane de euro), in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada din 2006.

Cea mai mare pondere o detin de vinzarile pe piata interna (90%), iar restul reprezinta exporturile. Jurnalul de Est

Opinii

Cornel Nistorescu/ Economie fara radacini (III)

Mult dupa 1990, in unele cazuri chiar pana astazi, mecanismele de tip sau de sorginte comunista au continuat sa functioneze. Marile regii ale proprietatii publice au fost transformate in surse de bani pentru partide, pentru serviciile secrete sau pentru clientela politica.

Marile grupuri de interese s-au structurat dupa apartenenta politica sau dupa relatia cu serviciile secrete. Nume importante din acestea au influentat toate domeniile. Urmasii unor capi ai fostei nomenclaturi s-au asezat in avangarda privatizarii.

Justitia a continuat sa poarte si ea marca fostei puteri. Niciun exces n-a fost sanctionat. Editie Speciala

Showbiz&Fun

Cluj/ Amantul Cheeky Girl a venit la Cluj Parlamentarul englez Lembit Opik si, in acelasi timp, iubitul Gabrielei Irimia, una dintre cele doua Cheeky Girls, a sosit ieri la Cluj.

Opik, care este impreuna cu Gabriela de mai bine de jumatate de an, a venit in Romania pentru a fi alaturi de aceasta si de sora ei, Monica. Ultima urmeaza sa faca zilele acestea la Cluj o operatie de marire a sanilor. Ziua de Cluj

Sibiu/ Peste 20.000 de spectatori asteptati la concertul Jethro Tull Peste 20.000 de persoane din toata tara sunt asteptate pe 30 august, la Sibiu, la concertul formatiei Jethro Tull, care va avea loc in Piata Mare, au anuntat ieri organizatorii evenimentului.

Manifestarea, la care intrarea va fi libera, va fi grandioasa, cu o sonorizare ce va avea o putere de 40.000 W si un aranjament de lumini de exceptie.

Muzicienii care vor canta la Sibiu alaturi de legendarul Ian Anderson, liderul si vocea Jethro Tull, sunt John O’Hara la clape si acordeon, James Duncan la baterie, David Goodier la chitara bas si tanarul muzician german, Florian Opahle, la chitara.

Romania Libera