Esential

Covasna/ In urma cu doua zile, la granita dintre judetele Brasov si Covasna, spre Sfantu Gheorghe, a fost montat un panou de 6X3 metri, 18 metri patrati, cu inscriptia „Szekelyfold-Tinutul Secuiesc-Szeklerland”. Doua ore mai tarziu, panoul a fost dat jos.

Azi, va fi montat din nou, in scopuri „pur” turistice sustin secuii, dar nu si cei de la Forumul Civic Roman, care au atras ieri atentia ca actiunea e una politica. La inaugurare s-a anuntat si prezenta presedintelui UDMR, Marko Bela.

Panoul reprezinta pe fundal o poarta secuiasca sculptata in lemn, doi tineri imbracati in costume populare maghiare si denumirea „Tinutul Secuiesc”, in limbile maghiara, romana si engleza.

Vicepresedintele Consiliul Judetean Covasna, Vajda Lajos, a declarat ca panoul instalat in localitatea Chichis, la hotarul cu judetul Brasov este, de fapt, „un panou publicitar pentru promovarea turismului in zona” si ca autoritatile locale au obtinut aprobare pentru montarea acestuia.

Seful Inspectoratului de Politie Judetean Covasna, Laurentiu Tudoran, a confirmat ca autoritatile au eliberat un aviz pentru amplasarea unui „panou publicitar”, insa fara a cunoaste continutul acestuia.

Afisul a fost pus la intrarea in judet la doar doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu a parasit Covasna, unde a petrecut opt zile de concediu, impreuna cu sotia sa. (Secuii si-au pus granita langa Brasov, Buna Ziua Brasov)

Alba/ Cinematograf in aer liber, curse cu masini de epoca, puncte comerciale, sunt cateva propuneri care ar insufleti cetatea cu fortificatii de tip Vauban.

Organizatorii taberei de urbanism care s-a desfasurat la Alba Iulia au facut ieri publice cele cinci solutii de integrare a Cetatii in viata orasului, elaborate de arhitecti, sociologi, urbanisti, peisagisti si artisti. (Cinci solutii pentru Cetatea Alba Carolina, Evz Transilvania)

Cluj/ Sute de mii de ardeleni, ortodocsi sau catolici, au petrecut sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului in pelerinaj la manastiri.

Cel mai important centru de pelerinaj din Transilvania ramane manastirea Nicula. (Sute de mii de pelerini au luat cu asalt manastirile, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Economie

Dolj/ Complexul energetic Craiova, unul dintre cei mai importanti producatori de energie termica, a inregistrat in primul semestru al acestui an o scadere drastica a profitului net, de aproape 5 ori in lei, pana la un nivel de 8,12 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Potrivit reprezentantilor companiei, scaderea profitului este cauzata de cresterea cheltuielilor cu achizitia si transportul combustibilului, precum si de majorarea bugetului de investitii cu 45% in 2007. (Complexul de la Craiova, scadere drastica de profit, ZF)

Brasov/ Tineri din peste 15 tari vor participa, incepand de duminica, la prima editie a scolii internationale de vara Business Summer School, ce se deruleaza la Brasov.

Evenimentul este o premiera nationala, deoarece va fi prima scoala de vara la care iau parte si reprezentanti a trei universitati din faimoasa Ivy League: Yale, Harvard si Columbia. Totodata, cursanti au ocazia sa ia notite direct de la specialisti ai Bancii Mondiale si de la re-prezentanti ai celor mai importante banci romanesti.

La scoala de vara vor fi prezentate cele mai noi concepte si modele investitionale, trei dintre ele in premiera in Romania si chiar in Europa.

Evenimentul este organizat de Harvard Club Romania - Moldova, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea „Transilvania”. (Scoala de vara cu profesori de la Harvard, Yale, Columbia si Banca Mondiala, Buna Ziua Brasov)

Eveniment

Valcea/ Zeci de salariati ai Oltchim Ramnicu Valcea si alti cetateni din municipiu au donat ieri sange pentru muncitorii spitalizati in urma exploziei de acum cateva zile de la combinatul chimic.

Pana la ora 10, peste 20 de salariati ai Oltchim donasera sange pentru a salva viata colegilor. Au stat la coada chiar si o ora, dar spera ca, intr-o zi, colegii lor se vor intoarce sanatosi acasa.

"Este un gest normal pentru niste oameni aflati in suferinta. Nu-i cunosteam, dar in locul lor puteam sa fim chiar noi”, a precizat Aurelia Trica, lucratoare intr-o alta sectie de la combinatul chimic. (Sange pentru Oltchim, Editie Speciala)

Cluj/ La solicitarea mai multor conducatori auto, ZIUA de Cluj a initiat o campanie prin care se doreste schimbarea limitei de viteza pentru localitatile Feleacu, Valcele, Martinesti, Tureni si Copaceni.

Daca Drumul European nr. 60, ruta Cluj-Napoca - Turda, se va alinia cel putin la rigorile Drumului National nr. 1, Bucuresti-Ploiesti, viteza admisa poate ajunge la 90 km/h, sustine seful Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ), Ioan Pacurar. (90 km/h pe soseaua Cluj-Napoca - Turda, Ziua de Cluj)

Iasi/ Trei sferturi din populatia Iasiului va ramane fara apa calda pana in toamna. Incepand de astazi, angajatii Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iasi vor incepe sa debranseze asociatiile de proprietari cu datorii mai vechi de trei luni.

Pe lista neagra se afla 1.363 de asociatii de proprietari dintr-un total de aproximativ 1.900 bransate la sistemul central. (40.000 de apartamente lasate fara apa calda, Evz Moldova)

Timis/ Administratia Ciuhandu a fortat mii de timisoreni sa doneze teren pentru drumuri, iar acum Justitia a facut dreptate.

Un sistem la limita santajului, aplicat de ani de zile de administratia Ciuhandu, a fost intrerupt de Justitie.

Mii de timisoreni care au cumparat parcele de teren pentru a ridica pe ele case, au fost fortati sa doneze diverse suprafete pentru amenajarea drumurilor. (Primaria Timisoara pierde procese, Evz Vest)

Imobiliare

Cluj/ Grupul britanic Dawnay, Day a platit 14,3 milioane de euro pentru un teren de 19.400 mp in Cluj-Napoca, unde va construi un centru multifunctional cu spatii comerciale, de birouri si de recreere, investitie estimata la 60 de milioane de euro.

Proiectul va avea o suprafata de 40.000 mp si va include si un hotel. (Proiect de 111 milioane de euro, Ziua de Cluj)

Dolj/ Desi functioneaza la limita supravietuirii, statiunile de cercetare agricola limitrofe Craiovei stau pe o avere colosala.

Terenurile care apartin acestor unitati valoreaza in prezent cel putin 1,6 miliarde de euro, indica primele calcule, efectuate dupa preturile orientative indicate de agentiile imobiliare pentru zonele respective.

In jurul Craiovei exista patru statiuni care au deja o mare parte din terenuri in intravilan sau urmeaza sa intre in perimetrul construibil al localitatii.

(Vanatoare de 1,6 miliarde de euro, Gazeta de Sud)

Banci/Finante

Cluj/ Banca Transilvania va inaugura vineri, de la 13.00, agentia sa cu numarul 401, amplasata in Cluj Napoca, pe strada Dunarii nr. 26, din cartierul intre Lacuri, a anuntat Laura Petrehus, senior PR officer BT.

Banca din Cluj are peste 5.200 de angajati si a raportat pentru primul semestru al anului active de 3,2 miliarde de euro. (Banca Transilvania a trecut de 400 de sedii, Ziua de Cluj)

Companii

Sibiu/ Dupa Tarom, si Carpatair a anuntat ca va anula o serie de curse, programate pentru lunile august si septembrie, din si catre Aeroportul Sibiu, ca urmare a inchiderii temporare a aerogarii, pentru lucrari de modernizare a pistei de rulaj si a terminalului.

Pasagerii curselor anulate au posibilitatea de a alege o alta zi de calatorie sau de a fi mutati pe zborurile efectuate de Carpatair de pe aeroportul Cluj Napoca. (Carpatair anuleaza cursele de la Sibiu, Ziarul de Sibiu)

Sibiu/ Compania Dafora Medias, specializata in servicii la sonda pentru petrol si gaze naturale, a inregistrat o cifra de afaceri de 32,3 mil. de euro (103,6 mil. de lei) pe primul semestru al anului, in crestere cu peste 60 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

(Dafora: afaceri de 103 mil. Euro, Ziarul de Sibiu)

EuROfonduri

Constanta/ Edilii nu acceseaza fondurile externe din cauza sanselor mici de reusita.

PHARE sprijina dezvoltarea economica a localitatilor cu maximum 50.000 locuitori. Bugetul disponibil pentru regiunea de Sud-Est din cadrul programului PHARE 2005 -

"Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu" este de 3,334 milioane de euro. (Proiectele europene, inaccesibile in mediul rural, Romania libera editia de Dobrogea)

Bursa

Sibiu/ Negocierile purtate de conducerea Bursei de la Sibiu cu burse puternice din Europa, precum OMX, bursa germana sau Euronext, pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, s-au oprit din cauza unei prevederi a legii 297/2004, privind piata de capital.

Legea 297 precizeaza ca cine cumpara mai mult de 5 la suta din pachetul de actiuni al unei burse din Romania are drept de vot de maxim 5 la suta.

Investitorii straini au pus conditia Bursei de la Sibiu sa faca lobby pentru modificarea legii 297, dupa care vor relua procedurile de achizitie a unui pachet de actiuni. (Negocieri suspendate la Bursa de la Sibiu, Ziarul de Sibiu)

Opinii

Cornel Nistorescu/ PSD se crede tare si mare

Pe neasteptate, a inceput sa circule un zvon despre o consfatuire de taina a PSD, tinuta in aerul rece de munte, organizata de brasoveanul Constantin Nita, cel cu parul negru ca pana corbului, de la frizeria din Darste.

Cei 11 vicepresedinti sau personalitati de partid sau ce or fi fost s-au reunit la Bran, sub cetina de brad si sub varfurile de lance ale castelului, pentru a lua o decizie privind strategia partidului. Daca ar fi sa-i luam in calcul pe Mazare, Oprisan, Dragnea si Ponta, ai zice ca partidul cel sprintar (e drept, si mititel) a devenit agresiv la intalnirea cu ozonul.

Cei 11 (inca nu se stie ce fel de formula a PSD reprezinta ei) au hotarat sa introduca motiune de cenzura cel tarziu pe 10 septembrie, anul 2007 si abia trei al erei Basescu. Editie Speciala