Primariile din judetul Cluj sunt incapabile sa absoarba fondurile guvernamentale pentru repararea scolilor. Acesta este concluzia la care a ajuns Cristian Adomnitei dupa ce a verificat investitiile in infrastructura. Afirmatiile ministrului vin dupa ce la inceputul saptamanii Emil Boc a sustinut ca banii pentru educatie se dau pe criterii politice.

Clujul la capatul listei

Potrivit topului intocmit de ministrul Cristian Adomnitiei, pe primele locuri se afla Vrancea cu un grad de absobtie a fondurilor de 90% urmata de Bihor cu 82% si de Bistrita cu 81%. Cele mai slabe judete sunt Calarasi cu 5,15% , Gorj cu 6,3%, Sibiu 7,22%, Neamt 10%.

Din cele peste 23 de milioane de lei alocate la sfarsitul lunii martie prin hotararea de Guvern 300, Judetul Cluj a reusit sa cheltuiasca doar 12%. Adomnitiei considera ca principalii vinovati sunt primarii care nu au organizat licitatii pentru repararea scolilor.

“Primarii sunt cei care au primit fondurile de la govern. Ei sun cei care ar fi trebuit sa realizeze licitatiile”, a spus vizibil nemultumit Adomnitei

Daca primarii nu vor reusi sa cheltuiasca fondurile pe care le au la dispozitie , acestea vor fi directionate catre localitatiile care au proiecte dar au depasit plafonul alocat de catre Guvern

Proiecte pentru invatamantul universitar

Cu prilejul vizitei de la Cluj Adomnitei a avut mai multe intrevederi cu conducerea Universitatii Tehnice si cu Rectorul UMF. Ministrul Educatiei i-a promis rectorului Universitatii Tehnice Radu Munteanu, ca ii va acorda sprijinul pentru a obtine 10 hectare din terenul unitatii militare din Someseni, unde va fi amenajat un campus.

De asemenea Adomnitei a afirmat ca va relua procedurile pentru construirea unui sediu pentru Academia si Liceul de Muzica. “In cel mai scurt timp va fi organizata o licitatie pentru atribuirea acestui proiect unui constructor. Cred ca acesta procedura se va dovedi mai buna decat organizarea unui concurs de idei”, a spus ministrul invatamantului.